Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94a64r48a 36R21a10n92k 1881816499271

R^Ten mrkvovy maz je zajimavy, myslim, ze to zkusim. Babicka delala z bezoveho kvetu take rizky, podobne tem kvetakovym a moc chutnaly:-)

0/0
10.6.2016 20:49
Foto

J14a31r47o55s80l15a95v16a 53K80a68d95l48a11s96o51v10á 9840814298158

Dušená mrkev je nejdřív dosti hnusná, ale osaldí se i rozinkami, přkoření, kět to ovoní. Kosmatice znám, smažené květy se dělají nasladko i naslano, je to jedno z jídel ke slunovratu, což je za chvíli.:-)

0/0
10.6.2016 21:45
Foto

J43a84r87o77s40l61a40v34a 66K66a25d97l92a69s71o26v55á 9240594988938

Díky za komenty, ano, za Karla byl celkem blahobyt, a když už bylo co jíst, jedlo se hodně a vydatně, ovšem podle společenského postavení. Masa všechny druhy, polévka z vrány, sám Karel měl rád pečenou veverku. Hodne se mastilo, kdepak dieta. Sladké a slané chutě se kombinovaly. Dovážely se i nasolené ryby z Baltu. Samozřejmě do jednoho článku se vše nevejde, více povím 22. 6. na hradčanech v knihovně od 17,15...

+1/0
10.6.2016 13:24
Foto

J31i68ř98í 25H47e38r69m10á17n16e61k 4446832282420

Foodlover? Hezké slovo. Neznal jsem to.

0/0
10.6.2016 13:17

J69a24r29a 74R70a48n85k 1651706129781

https://www.foodloversonline.com/main/?gclid=COen5IWQns0CFUKUfgodEQkJ6g;-)

0/0
10.6.2016 20:54

Š36á11r12k36a 49M88a59t17y65á97š96o45v18á 1571735252819

do šalší se máčely moučné placky, bylo sušené ovoce, vařily se kořeněné varmuže, byly "marmelády" sádlo, máslo, sýrce, tvarohy,klihnuté tvarohy, jedly se ryby, vejce, prník....vařilo se pivo, bylo víno,

+1/0
10.6.2016 13:01

Z33d37e61n18ě42k 69W39e22r36n44h52a87r81t 6857565362518

a hlavně různé kaše a haše. Dokonce i ryby se podávaly rozsekané na drobno.

0/0
10.6.2016 13:04

J37i78ř68í 44B45o32č27e27k 6751874365313

víno bylo spíš pro bohaté. ale pivo běžně pily i malé děti. i když to nebyla dvanáctka jako dneska, ale pšeníčné, které by dnešním pivařům nechutnalo

0/0
10.6.2016 13:12

I53r27e24n44a 36K76r27o15u42p65o71v88á 4980153457712

Loni na Kosti byla ukázka středověké kuchyně (nebo prostě nějaké "staré" už si nepamatuji z kterého století použily kuchařky recepty) a bylo to namouduši moc dobré. Ochutnávala jsem kaši a několik druhů pečiva a bylo to jedno lepší než druhé. Jestli to odpovídalo realitě, tak si ti naši předci nejedli špatně.

0/0
10.6.2016 12:52

J35i79ř51í 69B92o79č78e14k 6791454115193

pokud bylo CO jíst, tak se z dnešního pohedu asi jedlo docela zdravě. základem byla kaše, sladilo se medem, luštěniny a mnohem víc ryb než dnes (pochoutka byla štika a lososů byly plné řeky). maso vyjímečně a jako náhražka šneci

0/0
10.6.2016 13:00

Z44d42e53n43ě17k 68W18e29r18n61h14a67r51t 6937855642888

ono je ale třeba rozdělovat, o koho šlo. Nějaký podruh na statku moc dobrou stravu neměl, ovesné nebo jiné kaše, luštěniny občas postrašené trochou sádla a nějaké sezónní ovoce, maso tak o velkém svátku. Obilí namleté na kamenném mlýně a od toho obroušené zuby byly bonus zdarma. Samozřejmě, nějaký bohatý měštěnín nebo dokonce šlechtic měl mnohem bohatší tabuli, ale v průměru bych tam žít ani jíst moc nechtěl, určitě ne dlouho.

+1/0
10.6.2016 13:10

J68i39ř10í 60B90o46č34e28k 6421504735233

rozhodně. hlavně se dřív potraviny těžko uchovávaly delší dobu. takže stačilo sucho nebo mráz a hned nebylo co jíst

0/0
10.6.2016 13:16

J44i98ř34í 66B82o71č88e32k 6641294905843

kdysi jsem našel recept na veverku v černé omáčce. veverku jsem v marketu nesehnal, ale ta omáčka se docela dala jíst. přesný recept si nepamatuju, ale byl v ní rozvařený chleba, ocet a spousta koření

0/0
10.6.2016 12:40

Z37d19e30n22ě98k 75W17e25r88n45h49a45r50t 6287965172348

místo veverky se dá použít krysa, chuť je podobná.

0/0
10.6.2016 12:56

Š11á65r94k94a 84M18a36t47y83á78š14o63v10á 1691775542719

;-DR^

+1/0
10.6.2016 12:57

J50i69ř34í 34B51o34č35e83k 6761934625833

neochutnal jsem ani veverku ani krysu. i když mám pocit, že jsem jí v některé čínské restauraci už jedl

0/0
10.6.2016 12:58

Z48d85e64n63ě30k 97W34e94r98n28h82a82r37t 6307705532258

Krysa je dobrá. Na študiích jsme je kradli v laboratořích a opékali. Pro obhajobu - žádný králík nebo podobné zvíře nebylo nikdy tak zdravé, čisté až sterilní, jako laboratorní krysy. Pochopitelně ty "kontrolní", neinfikované a zdravé.

0/0
10.6.2016 13:02

J29i66ř94í 72B98o57č71e81k 6821754395203

proč ne, sníst se dá skoro všechno. ostatně za mého dětství se hodně jedly nutrie a i morče není špatné

0/0
10.6.2016 13:07

J27a90r54a 52R97a97n23k 1501426119441

Morcata se ji prevazne v Peru, hostinska rozhodi zrni po podlaze a Vy si ukazete, ktere chcete......;-(, jako nekde pstruhy z akvaria, hlavne v Nemecku a Svycarsku.

0/0
10.6.2016 21:03

J82a54r53a 67R86a96n14k 1791806209641

Babicka mi vypravela o polevce z vrany;-(

0/0
10.6.2016 20:56

J20a97r89a 83R90a23n81k 1801546689241

Kamarad delal salamy, do kterych pridaval maso z nutrii, ale nikdy jsem nemusela chutnat, na to se mi nutrie libi mocV

0/0
10.6.2016 20:58



AUDIOZÁZNAM

Petice

Zmeškali jste přenos čtení Davida Vlka? Poslechněte si ho tady.



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.