Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š72á50r58k73a 49M38a30t12y98á53š23o98v33á 1221665322749

zajdete i hlouběji do historie, myslím před MDR....někam do středověku...do opbdobí, kdy tu nebyly brambory atd....?

0/0
4.6.2014 7:07
Foto

J21a80r65o37s24l22a77v45a 73K88a76d35l28a53s75o72v18á 9220484578418

Určitě, na to mám už též dost materiálů, ale je to velké téma.

"Zaspi kořením, jakým chceš", zněla jedna z rad 16. či 17. stol.

0/0
4.6.2014 10:01
Foto

T13e46r19e74z50a 81P65r65a11s80l44i17č55k20o93v57á 7962942153836

Na tohle téma vyšla zajímavá kniha "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" Jsou tam i velice zajímavé recepty, jako například:"Kaše z jelení krve, kterýž října měsíce lapen bývá" nebo "Kuře nadívané s raky."Asi bych podle toho neuvařila, ale čtení je to velmi zábavné!

0/0
4.6.2014 10:41

Š83á71r13k11a 57M33a79t14y85á84š63o34v29á 1371115162249

kaši z jelení krve nevim, ale restovanou husí krev tu já k smrti rááád..vážně, j eto šílená dobrota...

0/0
4.6.2014 10:55
Foto

T55e58r55e76z63a 38P81r31a24s33l94i78č77k13o37v63á 7852372113876

To mi jednou doporučil lékař jako nejlepší lék na chudokrevnost. Trvalo mi, než jsem to sehnala, ale vůbec to nebylo špatný, jakkoliv to zní hrozně.

0/0
4.6.2014 10:56

Š85á93r45k94a 80M12a75t61y17á15š49o94v48á 1971515272509

jo a četla jste tu vojenskou kuchařku -Jak se vařilo vojsku za za císaře pána?  když jsem se dočetla k švestkovejm knedlíkům, odpadla jsem...

0/0
4.6.2014 10:56
Foto

T55e12r49e87z77a 61P53r11a11s57l30i77č95k27o48v25á 7212782593776

Nečetla, nicméně představa výroby švestkových knedlíků pro vojsko je děsivá! Já se s tím i pro čtyři osoby morduju strašně dlouho!

0/0
4.6.2014 11:13
Foto

J53a10r11o31s75l80a29v84a 96K37a59d61l81a60s45o49v33á 9350414928438

Beranovou mám, i Zíbrta Staročeské umění kuchařské, i o vaření v doběnedostatku, jsou i jiné úsporné spisky, snažím se sbírat tištěné i elektronické zdroje.

+1/0
4.6.2014 12:23
Foto

T46e59r34e79z43a 67P89r38a26s87l30i96č27k49o33v35á 7682682913646

Zajímavé, budu vás číst!

+1/0
3.6.2014 22:53
Foto

J26a51r49o75s69l41a56v92a 23K82a28d44l22a28s29o30v66á 9620854528128

Díky, další texty mám i na blogu vilemina.blog.cz

+1/0
4.6.2014 9:59
Foto

J96a75r39o42s21l57a35v76a 79K41a69d24l50a93s70o89v91á 9320494548168

Žejdlík podmáslí problém není, pomeranče holt budou trochu jiné - hořké mandle se dnes taky neprodávají, myslím, že jsou trochu jedovaté...určitě dnes i maso i mléčné výrobky chutnají jinak, historické repliky neuvaříme, ale podle dnešní chuti si to stejně každý přizpůsobí - je to inspirace.

+1/0
3.6.2014 18:58
Foto

J20i80ř75í 12T77o95m81á70š 7493261654947

Známý známého při vaření podle M. D. Rettigové narazil na jiný problém. Byla to nějaká zvěřinová specialita, vařil přesně podle receptu a výsledek byl téměř nepoživatelný. Protože se mu nezdálo, že by se kritéria poživaqtelnosti za těch 150 roků nějak významně změnila, jal se pátrat dál, až zjistil, že ocet v době MDR měl nějaká 3% a dnes má těch procent 8.

+2/0
3.6.2014 10:50

M88i86l18a37n 27K43l64o75u61č52e67k 3760505508387

A nebo měla používala vinný ocet, ne lihový.

+1/0
3.6.2014 12:17
Foto

J36a96r26o18s78l41a30v31a 73K60a46d39l86a85s60o24v46á 9800374428658

Musí se to brát rozumně, naopak Retxška často opakuje, aby to hospodyňka upravila dle své chuti, zvyklostí a nedávala, co nemiluje. Suroviny jsou vždycky trochu jiné a chutě jednotlivých rodin taky, takže otrocky se držet předpisů není zkrátka ten nejlepší způsob. Když dva dělají totéž, nneí to totéž a ve vaření to platí určitě.

+1/0
3.6.2014 19:01

A53n55t36o56n87í12n 47K43o40u34n73o51v97s64k62ý 9698830448728

Mně na vaření podle kuchařek vadí častý výskyt požadavků na neobvyklé suroviny, typu žejdlík podmáslí nebo 4 trpké pomeranče z Kréty.

Ale o tom se už zmiňují i jiní.

+1/0
3.6.2014 10:17

Š24á36r71k97a 40M57a14t61y25á70š40o44v83á 1961815982509

žejdlík podmáslí mi potíž nedělá,ty pomeranče z Kréty jsou horší....

0/0
4.6.2014 10:57



AUDIOZÁZNAM

Petice

Zmeškali jste přenos čtení Davida Vlka? Poslechněte si ho tady.



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.