Postní období a odlehčování v kuchyni
V tradičním půstu se vynechává maso, jedí se luštěniny, kaše, zeleninové polévky, ryby i vejce, jídla z brambor a zelí, s maštěním se šetří. Více jídel se dusí a vaří, méně se peče. Pamlsky ani alkohol se nepodávají. Smažené se omezuje jen na případy, kdy nahrazuje maso. Ale ano, však Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí, najdeme už u Retišky. Je to jedno z postních jídel, která nejsou vyloženě nízkokalorická, ještě před sto lety se na diety moc nehrálo. Jedly se i raci, žáby, šneci. Jídlo se dochucovalo račími ocásky nebo račím máslem.
Současné odlehčování za účelem redukce váhy zase kromě zeleniny a luštěnin vyznává i lehká masa, mléčné výrobky, ale méně sacharidů a tuků. Měli bychom hodně omezovat i uzeniny a tradičně alkohol. Tzv. Suchej únor není tedy žádná převratná novinka. Tolik teorie, ale jak se s tím vypořádat?
U mě dobré úmysly začínají nákupem vhodných surovin: zásobím se vločkami, fazolemi, bílým masem, celozrnnou moukou, tvarohem a kysaným zelím a ještě něčím navíc, vždyť o víkendu se postit není nutno. Odlehčovat chceme, to je pravda, ale když má zrovna nějaký člen rodiny narozeniny, uděláme výjimku :)
Pak začnu vymýšlet ty odlehčené recepty, třeba zapečený pórek, rybu se zeleninou, mexickou fazolovou polévku, cibulačku, zeňačku, domácí kváskový chléb a bramborovotvarohové šišky...Bramborovou kaši lze zkombinovat s mnoha druhy
zeleniny: mrkví, celerem, dýní, cibulí: tu dýni bych ráda vyzkoušela. A taky tradiční kyselo by se mělo zas jednou uvařit, když se po něm jmenuje ta kniha, chlebový kvásek udržuju v pohotovosti. A říkám si, že to není vůbec problém.
Při vaření se to však trochu zvrtne, tu je třeba pro chuť více slaniny, tam více másla, tvaroh dát tučnější, aby se nedrobil, na zeleninu použít víc oleje, k risottu přidat kus masa, bešamel bez másla taky neuděláte. Do pomazánky s tvarohem přidám trochu majonézy, aby to nedrhlo v krku,.lepší upéct nějaké dietnější buchty než skončit na kupovaných sladkostech, kyselo zas fakt nejí všichni, tak to až příležitostně. Nějak to už poskládám, máme i kombinace zcela vzorné: salát ze syrové červené řepy, k němu sýrová pomazánka a domácí chléb s velkým podílem CZ mouky, caponata s kuskusem, pečené kapustičky, lokše nasucho, čočková polévka s rajčaty a mrkví, makový závin z kynutého tvarohového těsta, vločkový "závin" s jablky.
O víkendu kuře s nádivkou z kaštanů, králík na zelenině, vajíčková pomazánka a salát s ředkvičkami, dort z červené řepy. (Recepty najdete tady.) Odlehčení se projeví aspoň trochu, ostatně váha to rozsoudí: ručička ustupuje neochotně, ale přece.
Mrzí mě, že se rádi odvoláváme na evropské tradice (a je to nutné zvlášť v téhle době, nezapomínat na své kořeny), ale přitom nejsme ochotni je ctít, pokud to znamená i nějakou naši újmu, omezení. Masopust ano, ale postní dobu už ne. Zábavy ano, ale
povinnosti ne-e. Přitom se zdá, že do budoucna by se nám takový trénink zatraceně hodil...
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Jaroslava Kadlasová
Středověk v kuchyni podle Vilemíny
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?
Jaroslava Kadlasová
Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!
Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.
Jaroslava Kadlasová
Kváskový chléb a já
Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.
Jaroslava Kadlasová
Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky
Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.
Jaroslava Kadlasová
Kdo úšelo jí, unikne zbloudění
Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.
Jaroslava Kadlasová
Trocha pečení k vyhnání Zimy
Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.
Jaroslava Kadlasová
16. květen, to je Restaurant Day
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!
Jaroslava Kadlasová
Končí nám advent
A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.
Jaroslava Kadlasová
Překvapivě chutné moučníky z brambor
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.
Jaroslava Kadlasová
Zmrzliny ze zeleniny
Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.
Jaroslava Kadlasová
Trik na zeleninu? Moučníky!
Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.
Jaroslava Kadlasová
Zavařujete?
Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.
Jaroslava Kadlasová
O noci svatojánské i o slunovratu
Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.
Jaroslava Kadlasová
Dá se vařit podle historických kuchařek?
Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.
Jaroslava Kadlasová
Pozvánka na Svět knihy 17. května
Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x