Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

Původně postní období jsme si doma připomněli několika zeleninovými jídly, vařila jsem i mrkev dušenou na másle s brambory (a kuřetem), pečenou růžičkovou kapustu, dýňovou polévku, švestkové knedlíky, caponatu či červenou čočku, dneska pórek se smetanou.Mám za sebou krom nákupů a úklidu plno zavařování jedlých dárků, pečení cukroví i na všelijaké další příležitosti.Došlo na potahovaný dort jako narozeninový prezent, dělala jsem ho poprvé, aneb Nikdy neříkej nikdy, jo jo, tuhle metu jsem si totiž nikdy nedávala. Ale dostala jsem i dost fondánu a nějakých ozdůbek, tak jsem povolila. Tedy mému přesvědčení se příčí všechny ty tematické a umně tvarované dortíky v ostrých barvách, i u těch ostatních jsem pro střídmost a uměřenost, žádné přeplácané zdobení a podobné roztomilosti mě nedojímají.Zvolila jsem mrkvový dort s tvarohovým krémem. Upekla jsem menší, ale vyšší korpus v posunovací formě a jeden pididortík jako testovací. Recept je jednoduchý, nastrouhat, zamíchat. Upekla jsem ho hned po snídani a do zdobení se pustila navečer. Krému jsem udělala dvojnásobek - bylo ho tak akorát. Tedy ze dvou tvarohů a 100 g másla, cukru hodně. Korpus jsem musela trochu seříznout a taky opatrně prokrojit. Menší nerovnosti se srovnají krémem.Dala jsem dorty zatuhnout a po další pracovní mezihře jsem se přichystala na zdobení. Ještě jsem shlédla krátké naučné video a vypadalo to opravdu snadně - jen fondán pořádně vyválet. To se zdařilo, i ho jakžtakž umístit na oba dorty, vytvarovat na měkkém podkladě a "zažehlit" okraje. Z odkrojených zbytků jsem spáchala ozdůbku a ještě přidala pár perliček pro líbivost. Darovala jsem je oba, a líbily se. Další příležitost k vylepšení technologie už vidím na obzoru...Hlavní svátky s rodinou chystáme stále ještě i s máti, takže se o něco podělíme. Na Štědrý den nás bude šest. Nepotřebujeme taky jíst všeho kdovíjaká kvanta, proto mě docela nadchly miništoličky - nahradí jedno cukroví a dají se jíst i jen tak k snidani. Jsou dobře přenositelné a snadno se servírují, velká štóla vedle vánočky a cukroví je nám už moc.Dělají se jednoduše, z tvarohového těsta: na jeden tvaroh stačí 450 g hladké mouky, 150 g tuku (máslo nebo máslo a tuk napůl), 120 g moučkového cukru, vanilkový cukr nebo esence, 1 prdopeč a po zamíchání jsem přidala 150 g ořechů a mandlí nahrubo posekaných (tak na 2 otočky mixéru) a 100 g rozinek v rumu, kůru pečlivě ostrouhanou z celého pomeranče.Tvarovala jsem 4 válečky asi 40 cm dlouhé, rozválela na pruh cca 5 cm široký a půl centimetru silný, rozkrájela na 8-10 kousků a skládala na třetiny štoličky. Byly jich dva velké plechy, pekla jsem na 200 stupňů asi 15 minut, prostě dozlatova. Hned horké je potřeba je pořádně (když to odfláknete, nebudou tak dobré) potřít rozpuštěným máslem (asi 100 g) a obalit v cukru. Ozkoušená trvanlivost je zatím asi deset dnů, ale myslím, že by v chladu a vlhku vydržely i déle. Další verzi chci vylepšit ještě marcipánem.Přidám ještě jeden pokus, zajímavý, leč ne tak přesvědčivý ve výsledku: avokádové sušenky. Zkusila jsem recept, kde se veškeré máslo vlastně nahradí avokádem - nu, sušenky jsou sušenky, od slova sucho, že, v tomto smyslu to tedy sedí. Jejich zeleň je, pravda, okouzlující, ale tím to asi tak končí... měla jsem ta avokáda radši použít na zmrzlinu, tam chutnají hodně smetanově, jenže tu mi rodina taky neschválila :(Na sušenky jsem vzala 2 hrnky mouky a lžičku prášku, 1/2 lžičky soli, 1 hrnek rozmačkaného avokáda (2 kusy), necelé 3/4 hrnku třtinového cukru, 2 vejce a 1 čokoládu rozlámanou na půlcentimetrové kousky. Stačí promíchat nejdřív avokádo s vejci a cukrem a přidat k nim mouku, nakonec přimíchat čokoládu. Dělají se malé hromádky lžičkou, máčela jsem si ji v hrnku s vodou - těsto se dosti lepí. Trochu nabyde a bylo ho dva plechy. Peče se na 180 stupňů asi 8-10 minut, stačí dost krátce, jen jak začne odspodu nebo po okrajích lehce hnědnout. Může se zkusit párátkem, zda už nelepí.Šlo vybrat i verzi pro všemožné alergiky anebo vegany: bezlepková mouka, nějaká náhražka vajec, sladidlo bez cukru...Najdu si ještě nějaké jiné recepty, kde je tuk avokádem nahrazen jen částečně.V chuti mi ta zelená barva trochu překážela, pořád jsem podvědomě očekávala něco kyselého, a ono to bylo jen čokoládové, trochu fádní. Zatím ani dvoudenní odležení nic nezměnilo, ale myslím, že tou barvou určitě zaujmou!

Báječné Vánoce všem, navzdory všemu...

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 22.12.2014 8:46 | karma článku: 6,69 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky