Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Šunku jíš? A ta je odkud?"

Přesně tak se reagovalo v naší rodině s řeznicko-uzenářskými prapředky, když někdo odmítal jídla z vnitřností, třeba jazyk, se slovy, že nejí, co už měl někdo jiný v hubě...

Nebojíte s e připravovat vnitřnosti? Předsudků vůči nim se najde řada, známe to - někomu jsou cítit, má na ně nepříjemné vzpomínky, když je jedl ve špatné úpravě. Ať si však zuří politické skandály, vedra i povodně, jíme a vaříme každý den, a tak je vítané každé zpestření.

Panují i obavy, že se vnitřnosti v létě rychle kazí. Jenže dnes většinou jen překládáme potraviny z jednoho chlazeného prostoru do druhého, ledničky jsou prakticky všude. To ještě před třiceti a více lety nebylo běžné, vždyť i řeznictví v létě nevábně zaváněla, a jestli na takové ještě narazíme dnes, vyhneme se mu obloukem... Pak ještě máme předsudky zdravotní - za svůj život jsem už prošla několika vlnami kladných i záporných názorů na prospěšnost vnitřností. Myslím, že nyní už zase nastala ta kladná vlna, jsou považovány za hodnotné, plné vitamínů, málo tučné, lehce stravitelné, a tedy zdravější, a navíc za pochoutku pro labužníky. Sortiment druhů masa není v běžných obchodech nijak ohromující, a tak vnitřnosti aspoň o něco nabídku rozšíří.

Jako se poněkud zvýšila kultura jejich prodeje, změnily se i způsoby přípravy. Rychlé úpravy třeba se zeleninou je předurčují právě pro toto období. Nemusí se zahušťovat, přidávat slanina ani smetana. Vnitřnosti musí být především čerstvé, pak ani takové ledvinky nijak extrémně nezapáchají. Nejdostupnější jsou vepřové. Je trochu práce s jejich očištěním, ale to se vyplatí. Stačí přidat koření a podlít vínem, solit až nakonec. Jednou mi daly zabrat, ale pak už jsem dávala lepší pozor, abych je koupila opravdu čerstvé (ne zaschlé na povrchu) a kuchala co nejdříve, to už šly vyprat snadno!

Na správnou dobu přípravy jsou choulostivá zejména játra, jinak ztvrdnou a ztroupelnatí, to je právě ta chuť, co mají mnozí v paměti jako nelibou... Za nejlepší jsou považována krůtí. Skutečně jsem je nedávno na speciální žádost připravovala rovněž po delší době, a byla vynikající, rychlá, šťavnatá, co si víc přát, než to zopakovat. Játra se nemusí extra čistit a čerstvá chutnají lépe než mražená, to není žádný objev. Ale do paštiky ta mražená používám běžně, zajímavá jsou i kachní.

Dršťky v syrovém stavu si každý koupit netroufne, i mně stačí už předvařené a nakrájené. Nemusí být klasicky zadělávané, to je pokrm na léto dosti hutný. Rychlé jídlo se zeleninou v italském stylu z nich s rajčaty a bylinkami vykouzlíte snadno.

Když počítáme syrovou i uzenou verzi, jazyky se nabízejí hned ve čtyřech druzích. Ale hovězí syrový jazyk jsem už, pravda, dlouho neviděla. Uzený ano a s křenovou omáčkou chutná báječně. K uzeným druhům se hodí i jiné omáčky, třeba švestková, rozinková, okurková. K vařeným jazýčkům zase dobře ladí černá omáčka, polská, citrónová. Samozřejmě nesmím opomenout vařený jazyk s hořčicí, jablečným křenem či dalšími ovocnými studenými omáčkami. Za připomínku stojí jazyk marinovaný se sójovkou a kořením na pekingský způsob, pokrm nedávno módní, ale zajímavý, i když už není IN.

Krátce podusit stačí drůbeží srdíčka a žaludky, doplnit zase zeleninou, kořením. Drůbeží vnitřnosti jsou základem pro kaldoun, mírně zahuštěnou polévku s nudlemi a zeleninou.

Když jsme u polévek, připomínám výborný vývar z králičích vnitřností, zvlášť je-li k dispozici hlava. Jiné mozečky jsem taky prodávat neviděla, jen z dětství něco takového matně pamatuju. Ani další droby nebývají běžně k vidění, jejich výčet kvůli útlocitným povahám raději vynechám...

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 26.6.2013 8:10 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky