Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ctíte v kuchyni sezónu?

Tak nějak se to dneska říká, když chcete dát najevo, že jste IN, co se životního stylu týče. V podstatě jde o starobylý princip, znamená držet se osvědčených cyklů střídání svátků a všedních dnů, jak se postupně vyvíjely nejspíš už někdy od neolitu.

Jistě, svátky, zábavy a hodování jsou populární v každé době, ale pokud je nestřídají také všední období, splyne nám vše do jednoho velkého pestrého zmatku a nakonec nevíme, čí jsme - jen si vzpomeňme na přesun všeho vánočního veselí už do celého podzimu a aventu. Na hluchá období ještě obchodníci vymýšlejí další nové a víceméně umělé oslavy, ostatně dříve to vymýšleli zas jiní páni. Místo období klidu pracujeme pořád a často i o víkendech.

Když se ale podíváme na koloběh liturgického roku, navazujícího na ty mnohem starší zvyklosti,  zcela logické návaznosti tam najdeme. Přes léto se pracovalo, pak hodovalo, postilo, znovu v zimě hodovalo, zas postilo, hodovalo a znova pracovalo. Rytmus určovala příroda - v zimě se plít nemohlo, nebylo co, a hotovo. Teď pořád něco stíháme, rychleji a rychleji, ale nikdy čas nedoženeme a vždycky se může říct, že něco mělo být už včera a tohle raději dnes než zítra.

A tak se mi zdá postní období šikovné i dnes. Začít s dietami hned v lednu? Nesmysl, to je na řadě masopust. Zato nyní, v předjaří, je nejspíš nejvhodnější doba pro zdravou stravu, bez těžkého masa (uzenin), smažených pokrmů, tuků. Církevní půst je určen jen dospělým od 16 do 60 let a ještě se někde drží jen ve všední dny.

To už by jako určité omezení, které je hlavním smyslem půstu, mohlo být obecněji průchodné, i když každé omezování je pramálo přitažlivé a jako marketinkový nástroj samozřejmě těžko použitelné. Představa, jak reklama nutí konzumenty méně konzumovat, je docela zábavná...

Že je přesto dodržování půstu v mnoha zemích živé, mě přesvědčil jídelní lístek v pražském Café Louvre, hojně navštěvovaném turisty. Nabízel tato speciální postní jídla:

Dříve se jedlo na venkově hodně brambor, zelí, luštěnin i ryb. Vařily se postní polévky, o nichž nechyběl oddíl v žádné kuchařce. To byly polévky z vody místo z vývaru, zato dochucené máslem, často zahuštěné žloutky a smetanou. Podle sezóny se zařazovaly do jídelníčku i jarní bylinky včetně kopru. Jedly se i pokrmy z raků, hub a vajec. V měšťanských domácnostech rozhodně nevypadal postní jídelníček jako nějaká extra zdravá výživa dle dnešních měřítek, ale určité omezení tam bylo.

Nabízím proto v současném období zkusit zařadit více "postních" jídel. Co jsem vařila já? Dýňovou polévku, orestovanu zeleninu - pórek, cuketu a rajčata s rýží, opečenou kukuřici, kyselo z kvásku, nudle s konzervovaným tuňákem neb se žampiony, šišky s mákem, špenátový koláč...

Velikonoční menu si zatím můžeme dobře promyslet a hlavně se včas rozhodnout, kdy co upéci. Štola s vínem potřebuje na proležení plné dva týdny, tak na ni bude čas již kolem 15. března, štole tvarohové stačí proležení asi týdenní. Perníčky mají být měkké, provlhlé, ne tvrdé - krom toho potřebuje těsto odležet, to má nejvyšší čas hned teď. Když perníčky spojíme povidlovodrobečkovou nádivkou, bude jim stačit na odležení týden. Někde se pečou i další druhy pečiva, stejného jako na Vánoce, jinde jen kynuté jidáše nebo mazance a věnce.

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 11.3.2013 8:56 | karma článku: 8,70 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky