Ctíte v kuchyni sezónu?
Jistě, svátky, zábavy a hodování jsou populární v každé době, ale pokud je nestřídají také všední období, splyne nám vše do jednoho velkého pestrého zmatku a nakonec nevíme, čí jsme - jen si vzpomeňme na přesun všeho vánočního veselí už do celého podzimu a aventu. Na hluchá období ještě obchodníci vymýšlejí další nové a víceméně umělé oslavy, ostatně dříve to vymýšleli zas jiní páni. Místo období klidu pracujeme pořád a často i o víkendech.
Když se ale podíváme na koloběh liturgického roku, navazujícího na ty mnohem starší zvyklosti, zcela logické návaznosti tam najdeme. Přes léto se pracovalo, pak hodovalo, postilo, znovu v zimě hodovalo, zas postilo, hodovalo a znova pracovalo. Rytmus určovala příroda - v zimě se plít nemohlo, nebylo co, a hotovo. Teď pořád něco stíháme, rychleji a rychleji, ale nikdy čas nedoženeme a vždycky se může říct, že něco mělo být už včera a tohle raději dnes než zítra.
A tak se mi zdá postní období šikovné i dnes. Začít s dietami hned v lednu? Nesmysl, to je na řadě masopust. Zato nyní, v předjaří, je nejspíš nejvhodnější doba pro zdravou stravu, bez těžkého masa (uzenin), smažených pokrmů, tuků. Církevní půst je určen jen dospělým od 16 do 60 let a ještě se někde drží jen ve všední dny.
To už by jako určité omezení, které je hlavním smyslem půstu, mohlo být obecněji průchodné, i když každé omezování je pramálo přitažlivé a jako marketinkový nástroj samozřejmě těžko použitelné. Představa, jak reklama nutí konzumenty méně konzumovat, je docela zábavná...
Že je přesto dodržování půstu v mnoha zemích živé, mě přesvědčil jídelní lístek v pražském Café Louvre, hojně navštěvovaném turisty. Nabízel tato speciální postní jídla:
Dříve se jedlo na venkově hodně brambor, zelí, luštěnin i ryb. Vařily se postní polévky, o nichž nechyběl oddíl v žádné kuchařce. To byly polévky z vody místo z vývaru, zato dochucené máslem, často zahuštěné žloutky a smetanou. Podle sezóny se zařazovaly do jídelníčku i jarní bylinky včetně kopru. Jedly se i pokrmy z raků, hub a vajec. V měšťanských domácnostech rozhodně nevypadal postní jídelníček jako nějaká extra zdravá výživa dle dnešních měřítek, ale určité omezení tam bylo.
Nabízím proto v současném období zkusit zařadit více "postních" jídel. Co jsem vařila já? Dýňovou polévku, orestovanu zeleninu - pórek, cuketu a rajčata s rýží, opečenou kukuřici, kyselo z kvásku, nudle s konzervovaným tuňákem neb se žampiony, šišky s mákem, špenátový koláč...
Velikonoční menu si zatím můžeme dobře promyslet a hlavně se včas rozhodnout, kdy co upéci. Štola s vínem potřebuje na proležení plné dva týdny, tak na ni bude čas již kolem 15. března, štole tvarohové stačí proležení asi týdenní. Perníčky mají být měkké, provlhlé, ne tvrdé - krom toho potřebuje těsto odležet, to má nejvyšší čas hned teď. Když perníčky spojíme povidlovodrobečkovou nádivkou, bude jim stačit na odležení týden. Někde se pečou i další druhy pečiva, stejného jako na Vánoce, jinde jen kynuté jidáše nebo mazance a věnce.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se
Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...
Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů
Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...
Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho
Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...
Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku
Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x