Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bramborové vzpomínání

"Já bych chtěla takový ty pravý brambory, od hlíny a s těma tenkýma šlupičkama, co se loupou," vyslovila své přání naše seniorka. Přeloženo to znamená, že je mám někde sehnat.

Na farmářské trhy nechodím, protože se jaksi konají buď v mé době pracovní nebo zas na pro mě nešikovném místě, ale ani někde u silnice jsem neviděla jiné, tak nevím, zda vůbec existují? A v jednotlivých super-hyper mají jen ty čisté, co prý nemají žádnou chuť. Což je častěji pravda než nepravda, ale brambory se vozí z půlky světa, k tomu řada odrůd, sledovat to v praxi a vybírat si ještě nezi nimi se mi nezdá uskutečnitelné.

Jak se vše stále vrací - v dřívějších dobách bychom byly šťastné, mít někdy čisté brambory bez hlíny a hniloby. V době mé školní docházky v 60. letech bramborárnu provozoval obchod ovocem a zeleninou, byl to takový kumbál zvlášť ve vedlejším domě, protože brambory byly samá hlína, někdy i nahnilé a vlastně i docela zapáchaly. Ve vysoké přepážce z prken byla dole dvířka a brambory se pomocí dřevěné lopaty nahrnuly do plechové násypky a šup s nimi na váhu. A záleželo nejen na odvaze nakupujícího, ale i na kukuči prodávajícího, co si kdo troufnul. Brambory rozhodně neprodávaly nějaké přejemnělé typy! A kolik se nabralo, tolik se nabralo, co na tom, že je to moc: „Však to sníte, ne?“ „Nahnilý? Prodávám, co mi přivezli, pani.“ Otráveně semtam letěla špatná brambora do odpadu. Tašku musel mít člověk s sebou, se vší tou hlínou to prodavač nasypal rovnou do ní. Papírový sáček? Nedosažitelný luxus. V zimě se brambory prodávaly omezeně, aby nezmrzly. To pak chutnaly značně nasládle a nedobře. Ale stačilo, aby pár dnů pobyly v teplejším prostředí a ta sladkost zase vymizela.

Většinou si každý na podzim nechal přivézt pár pytlů a uskladnil ve sklepě. V našem domě k tomu sloužily bedny umístěné podle stěn, vysoké snad metr, nahoře s víkem na petlici a s rozebíratelnou či odklápěcí přední stěnou. Patřily k jednotlivým bytům vedle sklepní kóje, určené hlavně na uhlí, a používané taky na všechno ostatní. Ale již tak v půlce šedesátých let byl rozvoz zrušen, po letech se bedny na brambory rozpadly asi nejen v našem domě, skladovací místa zmizela a už to nešlo – začaly se prodávat více i celoročně, ale byla to pro domácí provoz zásadní změna.

Rozvoz hlavně ušetřil práci s pravidelným donášením brambor. Měly rozmanitou kvalitu a dodávka se musela hlídat skoro jako uhlí. Hlavně aby pytel nebyl mokrý, tedy aby brambory v něm nebyly nahnilé. Když někdo převzal brambory i pro další nájemníky, dohadovali se pak, kdo má lepší či horší kvalitu, mohlo to být i docela bouřlivé. 

Brambory se z pytlů přebíraly, nahnilé se mohly do druhého dne vyměnit buď v krámě nebo pro celý dům po pytlích. Tohle všechno zorganizovat tedy nebylo jen tak, hlavně nebyl na nic čas - nikdo se neptal, zda se vám to hodí, či ne. Rozvoz se oznamoval stejnými centrálně tištěnými cedulemi, připíchnutými na všelijakých viditelných místech. Jejich cáry pak vlály ve větru kdovíjak dlouho a bylo je možno spatřit po celých Čechách – i v malých vískách na obecní nástěnce nebo nepoužívaných vratech kus papíru s narezlými napínáčky oznamoval rozvoz brambor, ač už data byla dávno vybledlá a opršelá…

Neměla jsem ty brambory ve sklepě ráda, přebíraly se několikrát. Taky se třídily dle velikosti: menší na vaření ve slupce, větší zase na strouhání třeba na bramborák. Zjara, když začaly klíčit, cvrknout či se jinak kazit, musely se už rychleji spotřebovat. Babička i matka nám pořád dokola vysvětlovaly, že nové brambory jsou dříve vařené, ale nejde z nich kaše ani knedlíky, že mají málo škrobu, zato staré brambory se na to zase hodí výborně. Matka ještě nechávala přiměřenou zásobu starých brambor třeba na bramboráky. A nové brambory se vařily ve slupce a loupaly - to je to, co jí teď začalo chybět. Pravda je, že měly jinou chuť a nebyla to jen chuť mládí:)

Prostor na jejich pěstování nemáme, ale třeba je přece někde objevím a uspořádáme si nad nimi nostalgické posezení.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 4.9.2012 8:12 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky