Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za švestkovou vůní

Kdo čeká čtení o slivovici, nedočká se. Švestky jsem zkusila v jiných skupenstvích. A bez aditiv.

Švestky jsou nyní k mání spíš z teplejších krajů, kde zrají teď. Jejich sezóna není dlouhá. Už se mi v předchozích asi dvou letech totiž stalo, že jsem nad švestkami uprostřed léta mávla rukou, co jako teď s nimi... a potom už jsem o žádnou ani nezavadila.

Chuť švestkového koláče aspoň v sezóně si však nemůžu nechat ujít. Dělám ho na různé způsoby, ale drobenka chybět nesmí. Těsto křehké nebo "cukrářské" s droždím, kynuté méně často.

Taky od vyzkoušení před několika lety nezapomínám připravit kuře nebo vepřové na švestkách - v zimě používám sušené, ale z čerstvých je to zas trochu jiná chuť.

Dala jsem jich docela hodně, plnou misku o průměru 14 centimetrů. K tomu jedno rozporcované kuře, které jsme osolila, opepřila a opekla na másle s olejem. Pak je šikovnější maso vyndat, orestovat cibuli a česnek, přidat k nim švestky a maso vrátit zpátky. Dala jsem dvě naťové cibulky a jednu menší a tři stroužky česneku překrojené napůl. Podlila jsem trochu vodou, to záleží na šťavnatosti švestek. Když se rozvařily, což bylo brzy, přisolila jsem, přisladila, ale přidala jsem i dvě lžíce povidel. Šťávu jsem ještě zahustila rozdrobeným perníkem, stačí 2-3 lžíce. Aby se chutě zharmonizovaly, je dobré nechat vše pomalu bublat ještě aspoň půl hodinky - maso se nemá rozpadnout. Nechat omáčku proležet do dalšího dne je ideální postup.

Jako příloha posloužily šišky s tvarohem - do těsta na ně jsem dala 250 g strouhaných vařených brambor, 500 g měkkého tvarohu, asi 220 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Vaří se krátce a dobře drží tvar. Ze stejného těsta, jen maličko tužšího, lze dobře udělat i švestkové knedlíky, to je ale náhodička... Poměr brambor a tvarohu jsem vyzkoušela měnit v prospěch jedněch i druhého, kupodivu výsledek mě vždy příjemně překvapil! Jen nesmí být moc mouky. 

Studená švestková omáčka nebo čatní se může udělat z čerstvých, mražených nebo zavařených švestek - půlek bez cukru a vody. Tu můžu připravit kdykoli. Dala jsem si nějaké vypeckované švestky i zmrazit. Stačí pak promixovat a ochutit česnekem, pepřem, solí, povařit a nechat uležet. Chutná ke stejku i k uzenému nebo tlačence. 

Povidla jsem si ale konečně zas letos zkusila. Lákala mě ta bez cukru, na to jsem však měla švestky málo sladké. Po teoretické přípravě na netu jsem se pustila do povidel bez míchání, recept se opakuje všude téměř stejný: na 6 kg vypeckovaných švestek se přidá 1 kg cukru a 1/4 l octa. Dělala jsem z půlky množství. Zkusila jsem pro lepší chuť přidat pár pecek.

Nechala jsem švestky s cukrem a octem přes den odstát a večer začala vařit - když bublaly, odkryté jsem vařila hodinu, pak přikryla a zmírnila plamen. Vařila jsem ještě hodinu a půl a odolala pokušení zamíchat.

Rozvařené švestky pořád připomínaly spíš kompot - promixovala jsem je v naději, že tím vaření urychlím. Samozřejmě hned po prvním spuštění tyčáku jsem si vzpomněla na ty pecky! Dalo mi dost práce je "ulovit", asi by bylo lepší dát je do gázy nebo čajového zavíracího sítka - nebo se na ně vykašlat, zlobila jsem se sama na sebe. Dovařila jsem povidla dohusta - to se snadno napíše, ale trvalo to ještě další tři a půl hodiny, než směs v hrnci začala připomínat povidla a ne švestkové pyré. Povidla  se řídí časem jiných století, v tom jsou zcela konzervativní, vyžadují svůj čas. Nic se vylepšovat nebude!

Objem se musí zmenšit ideálně až na třetinu - ne o třetinu, jak jsem doufala, že by mohlo stačit, a mám vyzkoušené z pomerančové marmelády. Míchala jsem už častěji a nakonec přidala trochu skořice.

Naplnila jsem povidla do sklenic - centimetr pod okraj. Rum jsem vynechala. Další den jsem je totiž pro jistotu zasterilovala (asi 10 minut), to by jeho konzervační schopnosti stejně vyrušilo. Obsah skleniček skutečně představoval třetinu proti objemu vyloupaných švestek. Na povidlech se zkrátka nic neurychlí. Občas někde ve skanzenu ukazují důmyslná zařízení našich předků - povidla míchal vodní pohon a na jejich hlídání byly služby dnem i nocí.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 8.8.2012 9:12 | karma článku: 8,60 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky