Hity 70. let
Když jsem dostala nabídku připravit na Světu knihy svoje Polední menu, potěšila mě. Věděla jsem hned, že mě to bude bavit. Měla jsem dost času, tak jsem si užívala už vymýšlení plánů a různých organizačních detailů. Snad jsem nic důležitého nezapomněla vzít v úvahu - v tomto projektu bude do poslední chvíle i pár záludných neznámých či proměnných, ale i s těmi se musí počítat.
Součástí příprav bylo i ověření pilotní verze receptů, o kterých v knížce Cukr na nitku píšu, ale už jsem je dávno nepoužila. Třeba mrkvová pomazánka k nim nepatří, ani různé bábovky. Jenže péci od té doby bůčkové placky ani "sachr" z kompotu mě nějak nenapadlo. Na ukázku jsme je vybrala právě proto, že nejsou už tak běžné.
Bůčkové placky se pekly v nouzi v 70. letech, když tučného bůčku byl všude přebytek a řezníci ho přidávali jako povinnou položku snad ke každému nákupu. Některý se aspoň optal, ale jiný třeba jen neurčitě poznamenal: "A ještě kousek bůčku...", rychle vše sečetl, sbalil do jednoho balíku a podával - nebylo radno maso znovu rozbalovat a dívat se, co tam všechno je. Dohadování nemělo moc smysl, řezníci to podle etikety nebrali. "A co byste chtěla, mladá pani, " mohla zákaznice slyšet. Pokud se ozvala, že něco libovějšího, bohorovná odpověď : "Jo, to by chtěl každej", byla vše, čeho se dočkala.
Bůček koupený dnes byl až moc libový, tak jsem byla zvědavá, zda se placky z něj budou trochu podobat těm dávným z dětství. Pamatuju, jak při smažení dělaly velké bubliny a bůhvíproč nám moc chutnaly. Lepší než řízek! Jedli jsme je teplé i studené, na výletě v chlebu nebo s bramborovým salátem.
Maso jsem vykostila, odřízla kůži, pokrájela na velké kusy a umlela doma na elektrickém robotu. Vybrala jsem desku s velkými otvory. Mlelo se snadno.
Do mísy jsem přidala 1 vejce a vodu, na 1 kg masa jí má být 200 ml. Osolila jsem a promíchala, hmota byla hodně mokrá. Ale ve chvíli se voda vstřebala a já jí přilila ještě trochu - začínám chápat přitažlivost těchto praktik v obchodě! Maso jsem dala odležet do lednice.
Nechala jsem ho tam déle z časových důvodů, k pečení jsem se dostala až za dva dny. Mletá směs vypadala i chutnala stejně. Pár placek jsem udělala větších a zbytek malých na zkoušku. Při pečení nepěnily nijak dramaticky, zato pěkně voněly. Chuťově taky nezklamaly, dost ty původní připomínaly. Nepřidává se žádná strouhanka ani mouka, ba ani cibule, tak je chuť masovější a jemnější než karbanátky. Třeba je to jen tím, že jsem maso mlela doma a měla tak kontrolu nad jeho složením. Zvěsti o tom, jak se s ním zachází ve velkém, mě motivují mlít doma častěji!
Ty malé placičky opět posloužily jako testovací materiál. Ověřila jsem si, kolik surovin bude potřeba, abych mohla připravit rozpočet. Zkusila jsem, jak dlouho vydrží - déle než 5 dnů jsem nevydržela je schovávat já. Celé menu a podrobnosti najdete v odkazech vpravo.
Přípravy pokračovaly rozpočtem na další položky, nákupem trvanlivějších potravin s předstihem, zajištěním pomocných rukou a podobně. Ještě se o tom zmíním.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště
Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x