Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po svátcích plných vaření

Jak jsem se přiznala v minulém článku, měla jsem těžký absťák z nevaření a těšila jsem se, jak to během svátků napravím. To se naštěstí povedlo a kuchyně jsem se zas nabažila dosyta.

Zejména v pátek a sobotu jsem si to užívala.

V pátek jsem se pustila do spíše netradičních pokrmů, upekla jsem totiž téměř postní syrečkový koláč na způsob quiche, zároveň v troubě zbylo i místo na pár plněných žampiónů - obojí chutnalo skvěle!


Potom jsem si předpekla telecí, které jsem trochu prošpikovala a vylepšila šťávu přidáním žampiónových nožek. Uvařila jsem si i maso na nádivku, využila jsem odřezky z telecího, libový bůček a kvůli chuti vývaru jsem tam na pár minut přidala i uzenou libovou slaninu.
Ještě jsem nakrájela rohlíky, zalila je vývarem, nasekala maso a vše odložila.

Sobota proběhla ve znamení příprav na večeři. Dopoledne jsem ještě na procházce ulámala pár větví :) a dokoupila zapomenutý hrášek s mrkví na nedělní bramborový salát. Taky jsem si zadělala z namnoženého kvásku těsto na chleba. Kol poledne jsem se pustila do vybraných cheesecake brownies. Zprůměrovala jsem několik receptů, inspiraci jsem našla např. na stránkách Joy of baking nebo Davida Lebovitze. Rozpustila jsem na nepříliš horké plotýnce 112 g másla a 150 g nalámané čokolády (celou 70% a půl lepší mléčné), odstavila, pak přidala 150 g cukru, 3 vejce jedno po druhém, 2 lžíce kakaa, 100 g mouky, 2 špetky soli. Přimíchala jsem dalších 100 g čokolády nakrájené na čtverečky (čočky jsem neměla).

Navrch jsem smíchala 100 g lučiny se zakysanou smetanou a 1 žloutkem, osladila asi 75 g cukru. Sýrová vrstva se má promíchat s čokoládovou, aby udělala mramorování. Už jsem to jednou dělala, ale nepamatuju si to, bylo to nejméně před 3 roky. Upekla jsem v železné smaltované pánvi, která je menší než má dortovka. Musím říct, že pod sýrovou vrstvou je ještě méně poznat, zda je už těsto upečené, ale nějak jsem to trefila. Nesmí se přepéci, to by bylo škoda. Peče se asi 35 minut při 180 stupních. Podařilo se mi pak celý velmi čokoládový koláček vyklopit a převrátit zpět, jen vrchní hrana se z jedné strany trošku pochroumala. Byla to muka, než jsem mohla večer ochutnat - asi proto nedělám ráda kulaté dorty, které prostě předem nelze otestovat :)

Je to čokoládová nálož, velice vydatná - mně chutnal luxusně. Kdo nemá rád hořkou čokoládu, ať použije aspoň z poloviny jinou, bude jí na něj moc. Mramorování dodá další chuťový rozměr i ozvláštní vzhled. Zdají-li se vám čokoládová těsta málo výrazná a mdlá, je tohle správná volba!



K obědu ještě byly ty žampiony, doplněné kuskusem. Po nich jsem připravila avokádovou pomazánku a suroviny do nádivky, hlavně bylinky. Chleba konečně dokynul, tak jsem ho dala péci. Dopadl stejně dobře jako dříve.
Dokončila jsem nádivku, ta kyne též aspoň půl hodiny. Oloupala jsem si brambory na kaši a omyla zeleninu na míchaný salát. Vzpomněla jsem si, že mrkev se dá na dlouhé plátky nakrájet škrabkou - povedlo se, vypadají velmi efektně.
Sklidila jsem, co bylo třeba, a připravila stůl.
Po chlebu šla do trouby nádivka a nakonec maso, to stačilo jen malinko nechat dopéci. Osoba blízká uchystala nápoje.
Kaši jsem dokončila před příchodem návštěvy a po předkrmu zalila salát. Večer jsme strávili příjemně s tímto menu:
portské
avokádová pomazánka s nachos
telecí pečeně, velikonoční nádivka, bramborová kaše, míchaný salát
červené víno, voda
cheesecake brownies
káva

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 11.4.2012 8:13 | karma článku: 8,23 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo

18. května 2024  16:03

Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na...

Konec vechtrů v Čechách. Poslední závory na kliku brzy obslouží počítač

18. května 2024

Premium Závorář. Kdysi nejčastější profese na železnici je dnes doslova na vymření. Zbývají na posledních...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky