Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuřecí roláda

Kuře je už považované za národní jídlo, asi proto, že ho konzumujeme tak často a v nejrůznějších podobách. Už jste vyzkoušeli kuřecí roládu?

S celým kuřetem si nejčastěji poradím tak, že ho částečně vykostím a naporcuju, jak je u receptu v článku Kuře na pivě. Umím však kuře i vykostit - existuje na to více zaručených návodů. Nedám dopustit na ten svůj zažitý, vyzkoušený a podle mě nejlépe fungující.

Plát kuřete se může naplnit nebo jen trochu ochutit a svázat, sní se v každém případě. Neholduji příliš bílému masu, tak ráda využiju u vykostěného kuřete možnost zabalit ho napříč, od krku dolů, aby se v každé porci uplatnila prsíčka i stehýnka rovnoměrně.

Postup jsem se naučila až v dospělosti od matky, které to kdysi, snad před 30 lety, vysvětlil šéfkuchař, syn jedněch známých, když kuřecí rolády připravil pro nějakou společnou oslavu.


Nejprve ukroutíme či uřízneme spodní části křidélek a stehýnek. Další kost nožem dokola odhalíme a také vykroutíme z kloubu. Kuře položíme na břicho - základem vykostění je začít od páteře. Jen tak se nám plát masa nerozpadne a dostaneme celý hrudní koš ven.
Nad postupem, kdy začínáme od břicha a uprostřed si vyrobíme jen tenké místo pokryté kůží, které vyfutrujeme odříznutými stehýnky, jsem už párkrát kroutila hlavou, jak je to nešikovné.
Krájení a pižlání nevypadá moc spořádaně, ale to nevadí. Používám menší a ostrý nožík. U chrupavčitých spojení kolem žeber si připomeneme anatomii...a nakonec se kostra vyloupne. Ještě je třeba vyříznout nějakou tu chrupavku kolem stehýnek, no a je to. Pěkný plát masa vcelku. Málokdy dělám jen jeden. Z jednoho kuřete 1 300 g vzniknou spíš tři porce než čtyři, tak se mi vyplatí udělat hned dvě až tři rolády najednou. Všechny kosti a zbytky (krom tuku) ještě poskytnou dost materiálu na dobrou kuřecí polévku.

Maso nasolím, opepřím a naplním. Oblíbený je špenát a kousek slaniny. Do kuřecí rolády se může dát i masová náplň, housková, míchaná vajíčka, náplň "ptáčková" či její deriváty, inu jak je libo. Neměla bych zapomenout na houby, ořechy, nebo i sušené ovoce. Může se nechat jen přírodní roláda se slaninou. Může se zatočit těsněji nebo pouze sešít strany k sobě.



Na svázání je lépe využít více rukou než dvě a zformovat pěkné roládky. Když je kuře naplněné moc, balí se špatně, proto pomůže, když vám ho někdo trochu přidrží. Je-li náplně více, můžeme silnou jehlou s dvojitě navléknutou nití celé kuře po délce sešít.
Pod maso ještě nastrkám pokrájenou cibuli a peču do červena po obou stranách s mírným podléváním. Cibule zahustí a dochutí šťávu.
Tip: Co ke kuřeti zkusit nějakou méně běžnou přílohu? Inspiraci hledejte v mých zatím 3 článcích o přílohách.

Jarní počasí s takovým jídlem jde dobře dohromady. Chlupaté knedlíky jsou lehké a roláda se špenátem a slaninou posune obyčejné kuře do trochu jiných sfér. A kdo se do vykostění kuřete z nejrůznějších důvodů sám pustit nechce, může se poohlédnout, kde se prodává už připravený stočený plát. Vídám ho občas ve specializovaném drůbežím řeznictví, takovém tom obyčejném.

Ale teď už na mě čekají v lednici dvě celá kuřata, abych se do nich večer pustila s nožíkem - nejspíš je rovněž proměním na rolády, které užijeme o víkendu.

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 3.5.2012 7:58 | karma článku: 11,67 | přečteno: 2499x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky