Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přílohy pro změnu 4

Skutečně je to už čtvrtý článek o přílohách. Už jsem připomněla svítek, halušky, bramborové šišky, pečenou zeleninu, žemlové knedlíky, noky, cibulovou kaši a lepenici, tvarohové knedlíčky. V jednom článku se sejdou vždy tak tři druhy. Ráda bych vám představila nějaké méně známé přílohy, které můžou jednoduchým způsobem osvěžit i tradiční repertoár domácích jídel.

 Chlupáči

S chlupatými knedlíky je méně práce než s knedlíky z vařených brambor, ale zase chtějí trochu cviku, prostě vyzkoušet si to. Když jsem je pro blog s recepty dle Kejřky zkoušela, trochu mě potrápily. Ale ten článek patří pořád k velmi čteným, proto ani tady nemůžu chlupaté knedlíky opominout.

Legendární Anuše Kejřová zejména měla starost, aby knedle nebyly příliš tuhé a modré - tedy aby v těstě nebylo moc mouky a aby brambory nezčernaly. Na podzim můžou trochu tmavnout, ale to není ve výsledku ani znát, myslím, že to bylo jinými odrůdami. Sama jsem zase vyslechla různé až hororové zkazky, jejichž jádrem byly neblahé dětské vzpomínky na cosi lepkavého, průhledného a hlavně málo chutného...

Na půl kila najemno nastrouhaných brambor zase přijde osvědčený poměr - kolem čtvrt kila mouky, tentokrát hrubé, může se jí třeba 50 g nahradit ještě krupicí. Trochu soli a je to vše! Knedlíky jako menší vejce hážeme do vody a poctivě vaříme. Neprve doporučuju jeden vyzkoušet, zda se po pár minutách nerozvaří - nerozplyne v hrnci. Když nedrží, přidáme mouku nebo krupici. Knedlíky se vaří podle velikosti kolem patnácti minut.

Anuše radí házet je hned do zelí, aby nezmodraly a poznamenává, že chlupaté knedlíky patří již k vyšší kuchařské škole: komu se vedou, může být právem na své umění pyšný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Palačinkové nudle

Výbornou přílohou zejména k ptáčkům a okurkové omáčce s hovězím jsou nudle nakrájené z obyčejných palačinek. Říká se jim různě a ty fritátové v sobě skrývají ještě další technologický krok, druhé upečení již pokrájených palačinek, aby vydržely. Používaly se hlavně jako zavářka.

Na přílohu nemusí být v palačinkách ani moc vajec, stačí "chudší" těsto. Když jsem se jako čtyř- až pětiletá učila vařit, začínala jsem právě s hlídáním palačinek a s kvrdláním těstíčka, které babička dělala od oka - podle potřeby přidala mléko nebo mouku, vajíčko dávala jedno dvě. Nepoužívala ani žádný prášek do pečiva, jen špetku soli a cukru, protože nejčastěji se podávaly palačinky s džemem k obědu. Babička je pekla na "stoprocentním" tuku, kostce v pergamenovém papíru se zelenými nápisy. Brzy jsem ho směla do pánve sama přidávat - to bylo pravé dobrodružství, trefit správné množství, pozorovat, jak se tuk rozpouští a opatrně naklánět pánev, aby se rovnoměrně rozlil po celém jejím povrchu. Držadlo pálilo, muselo se šikovně obalit utěrkou či spíš nějakým kuchyňským hadrem, protože chňapky ještě neexistovaly... První palačinka se vyhazovala, říkalo se jí "zkušební" a vždy se nějak potrhala. Ale bylo to asi jen tím, že pánev nebyla ještě dost rozpálená. Stála jsem u sporáku na štokrleti, abych viděla a dosáhla. Dneska by z těch vzpomínek občas běhal mráz po zádech kdekteré matce, ale obešlo se to bez úrazů.

Na přílohové palačinky dávám asi ¾ litru mléka, jedno až dvě celá vejce (jinak tři) a špetku soli. Tyčovým mixérem prošlehám a přidám přiměřeně mouky - část hladké, když mám, a část polohrubé. Kvůli blogu jsem to už i zvážila, bylo jí asi 300 g. Nedělám těsto moc husté, ale nechám odstát nejméně hodinu.


Zhoustne-li příliš, rozředím klidně i vodou. Žádný cukr, žádný prášek, takhle to úplně stačí. Oleje jen malou lžičku. Hotové palačinky naskládám na sebe, překrojím napůl a poloviny kolmo k řezu pokrájím na nudle asi centimetr široké. Dají se i snadno ohřát na pánvičce.

Lívance

Se stejným efektem používám i lívance. Osvědčený jednoduchý recept radí: 1/2 litru kefíru nebo kyselého mléka, 1/2 litru polohrubé mouky, 2 žloutky, trochu soli a do těsta lehce vmíchat sníh ze 2 bílků. Naslano se uplatní jako příloha k leču, guláši či jiné omáčce nebo s tvarohovo-sýrovou pomazánkou, případně jako luxusnější předkrm obložené uzeným lososem, ozdobené dobrou majonézou. Tady je dost prostoru pro fantazii, s čím slané lívanečky podávat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelená zelenina - brokolice a fazolky

Na oživení nabídky přidávám vařenou brokolici, která je dnes už zcela běžná až obyčejná. Mám dojem, že její hvězda už pohasla. V devadesátých letech se jak příloha ke steakům podávala v nejlepších restauracích a mělo to být něco výjimečného a úžasného. Nejdůležitější je ji nepřevařit a kvůli vzhledu zachovat zelenou barvu, což se dosáhne jen šokovým ochlazením. Příliš často ji nepřipravuju, spíš s plísňovým sýrem než k masu.

Brokolici pak vystřídaly zelené fazolky, které se drží na menu dosud. Podávají se s trochou slaniny i česneku a na rozdíl od brokolice zas trpívají v restauracích druhým extrémem - jsou příliš tuhé.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 5.6.2012 8:54 | karma článku: 11,81 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky