Přílohy pro změnu 2
Halušky
Halušky vybírám jako prvního vyslance příloh ze syrových brambor - dají o něco méně práce než bramborové knedlíky či šišky a hlavně, dají se připravit podstatně rychleji. Pokud tedy máte ten správný grif, tedy recept.
Když jsme v mládí jezdili do slovenských hor, občas se nám poštěstilo na halušky s brynzou narazit. Nebyly tak běžné, jak by si člověk představoval. A také jsme jen těžko sháněli nějaký použitelný recept, v 70. letech moc kuchařských knih ještě neexistovalo. V starších, předválečných receptech zase byly haluškami nazývány obyčejné flíčky.
Ještě před pár lety jsem se do pokusů s haluškami taky nepouštěla, radši jsem používala ty ze sáčku. Dokonce "haluškár" jsem si kvůli tomu koupila. Stačí i ten ve tvaru struhadla. A když už jsem ho měla, překonala jsem i svoji nechuť a dopracovala jsem se k přípravě halušek z brambor a hladké mouky. Nedávno jsem ještě dostala při diskuzi nad mým blogem s rodilou Slovenkou další upřesňující radu, která byla tím posledním dílkem do skládačky dokonale jednoduchého receptu.
Na halušky stačí nastrouhané brambory zvážit a mouky dát polovinu jejich váhy, z půl kila brambor je halušek hromada. Přidá se jedno vajíčko a trochu soli. Příliš tuhé těsto nepůjde protlačovat otvory, příliš řídké se rozvaří na lepidlo. Halušky mají být co nejmenší, prý haluškár má otvory příliš velké, ale já jsem ho stejně použila - uvařené jsou, než těsto stihnete protlačit do vody. Je dobré je hned trochu omastit - my si je dali naposledy se špenátem a s pečeným masem. Slanina se zelím nebo brynzou z nich udělá samostatné jídlo. Pokud nemáte brynzu, doporučují zas jiní známí se slovenskými kořeny použít tavený sýr - ten totiž, jak jsem jednou sledovala slovenské Prostřeno-Bez servítky, se tam používá asi tak široce, jako v Čechách eidam třicítka, aspoň ten dojem jsem z toho měla!
Žemlové knedlíky
Když chystám svátečnější pokrm, často ho servíruju právě s žemlovými knedlíky. Taky existují v mnoha variantách a pod různými názvy. Zkoušela jsem různé poměry surovin. V každém případě však dám hodně petržele, hodně vajec a muškátový oříšek. Mléka a mouky přidám naopak velice málo, aby knedle nebyly tuhé. Někdy použiju obyčejné rohlíky, jindy toustový chléb.
Na čtyři porce vezmu 500 g toustového chleba nebo 10 rohlíků, 5 vajec, 125 g másla. Nejprve nakrájím pečivo na kostičky a dám rozpustit máslo. Celá vejce rozšlehám s trochou mléka, osolím a opepřím a obojí naliju na pečivo. Zjistila jsem, že sníh není nutný, žádný rozdíl ve výsledku jsem nepoznala. Trochu promíchám. Než se housky nasáknou, nakrájím ještě velkou hrsť petržele a pokud se to hodí k jídlu, lehce orestuju půl cibule nadrobno. Do knedlíků se dá přidat pro zjemnění i více surovin - třeba žampiony a šunka (podle Z. Pohlreicha). Ještě ten muškátový oříšek, a pak už je nejlepší se do hmoty pustit rukama - musí se lepit, ale držet trochu pohromadě. Lze přidat mléko nebo mouku či strouhanku, je-li příliš řídká.
Dělám koule téměř velikosti tenisáku, pevně je mačkám do sebe. Vařím na páře kolem 10 minut, menším stačí 5-7 minut. K masu se šťávou i omáčkou chutnají skvěle, navíc je lze snadno ohřát i zmrazit a díky máslu nejsou suché. Dají se jíst i se špenátem či zelím.
Cibulová kaše
Do třetice přidávám tip na přílohu, kterou zvládne každý. Je to poměrně blízká příbuzná šťouchaných brambor, ale o něco jemnější. Naučila mě ji před lety kamarádka. Do bramborové kaše zamícháme orestovanou cibulku v množství nejméně jedna cibule na porci.
Spíše k zimním jídlům se hodí lepenice, kterou znám jako bramborovou kaši s kysaným zelím. Se sterilovaným to není tak dobré a bez mléka také ne.
A ještě aktuální připomínka - velikonoční tipy ode mne hledejte vpravo v Zajímavých článcích.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště
Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x