Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

Podobnými slogany bývá uváděn tento americký recept: šílený a bláznivý, pošahaný...Crazy Cake, Wacke Cake. Jeho historie prý spadá do doby Velké krize (1929), odtud i realističtější pojmenování Depression Cake, kdy ingredience jako vejce a mléko byly drahé. A nebyl potřeba ani mixér, ani mísa - vše se totiž dá umíchat rovnou v pekáči. Název zároveň odkazuje na ty důlky, do kterých se dávkují tekuté ingredience.Koho by to nenadchlo, že. Tak jsem se konečně dostala k tomu, abych Crazy Cake vyzkoušela. Inspirací mi byly tyto stránky. Recept je dobrý i pro vegany a alergiky, a dá se upéci i z bezlepkové směsi, více zde. 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru (lépe třtinového nebo aspoň část), 3 lžíce kakaa, 1/2 lžičky soli, 1 rovná lžička sody, do důlků 5 lžic oleje, 1 lžička vanikové esence, 1 lžička octa, navrch 1 hrnek vody. Vzala jsem formu velkou tak A4 (20x30 cm), smíchala jsem v ní suché suroviny, vyrobila tři důlky, naplnila - ten ocet se dává kvůli sodě, aby správně zafungovala. Jak je vidět nahoře, začala hned v důlku pěnit! Zalila jsem vše vodou a promíchala. Vážně prosté, i když to vypadalo dost nepravděpodobně, že takto vznikne použitelné těsto. V poměrně nízké formě se musí míchat dost opatrně, aby vše nešplíchalo kolem.  Možná vám připomíná tzv. rychlou kakakovou buchtu, kde je navíc 1-2 vejce, mléko místo vody a trochu másla. To je takové to středně hnědé hodně práškové těsto, drobivé a suché, co nemám ráda, dost bez chuti - pokud nepřevládá chuť prdopeče. Dělá se i s kokosem nebo skořicí. Pekla jsem na klasických 180 stupňů asi půl hodiny, zapíchla nůž, byl suchý - hotovo.Navrch se hodí nějaká čokoládová poleva nebo krém z čokolády a pár lžic zakysanky, nebo krém jako na kefírovou buchtu, které se chuťově dost podobá: pět lžic másla, dvě vrchovaté lžíce kakaa, 150 g cukru moučka, 3 lžíce rumu.  Horní strana se trochu vyboulila, jak naběhla, tak jsem si říkala, že by to bylo lepší vyklopit - no ale půjde to, když forma byla studená, nevymazaná a ještě se v ní těsto míchalo? Špachtlí jsem ji objela a zkusmo podebrala, kupodivu se zdálo, že by to šlo...no co, když se roztrhne, něco už s tím udělám, vždyť je to na zkoušku...a pekáč jsem převrátila na tác - světe, div se, vyklopila se velmi dobře. Polevu jsem pro kontrast dala bílou z bílé čokolády a asi 50 g másla, mohlo jí být i více a bez kousků, uznávám. To jak jsem zase už spěchala a neměla jsem máslo dost povolené.Není to tedy úplný zázrak, ale vzhledem k použitým ingrediencím je Crazy Cake celkem jedlý. Těsto se sodou je lepší další den a další dva jistě vydrží.  V druhém pokusu jsem použila mixér, když ho mám, že bud emíchání snazší. Těsto se stejným množstvím kakaa však bylo o dost světlejší - hm, že by to byl takový rozdíl, naházet do mixéru vše najednou? Upekla jsem navíc na papíru.A víte, že se mi to vůbec nepovedlo? Buchta zůstala světlá, tvrdší, na papír se přilepila snad víc než na suchý pekáč a stála zkrátka za houby...V mixéru asi těsto s kakaem ztvrdlo, bylo hned přemíchané, nedoporučuju.  Zkusila jsem tedy ještě třetí verzi, aby potvrdila či vyvrátila předchozí výsledky:vzala jsem jen poloviční množství, že to bude stačit. A vyzkoušela jsem citrónovou variantu, příchutí totiž existuje mnohem více, třeba skořicová, kávová.Na Lemon Crazy Cake se dává: mouky jen 1,5 hrnku, 1 hrnek bílého cukru a ostatní stejně (kakao vynechat!), přidat lžíci citrónové kůry a šťávy, příp. esence  Pekla jsem stejně, jen jsem tentokrát formu trochu vymazala máslem. Sody jsem dala maličko míň. Vypadalo to celkem dobře.Navrch se hodí máslový vanilkový krém, citrónový led, bílková citrónová poleva nebo tvarohový krém s citrónem. Dala jsem led a ještě na porce oslazenou zakysanku. Tato verze mě opravdu nadchla! Stačí na ni úplně základní suroviny, čili kdo trošku vaří, má je doma vždy po ruce. A ta láce, další bonus.  Je-li třeba udělat něco nečekaně a natotata, může se použít i jako recept do hrnečku (tedy mug cake):na jednu porci smícháme 5 lžic mouky, 3-4 lžíce cukru, 1 lžíci kakaa nebo jinou příchuť, špetku soli, 1/4 lžičky sody, do důlků 1/2 lžičky octa, 1 lžíci oleje, pár kapek vanilkové esence a nakonec smícháme se 4-5 lžicemi vody. Vlníme dvě minuty naplno, až zůstane jako u klasického pečení špejle (párátko, nůž) suchá. Nezapomeneme na krém či polevu.  Už se těším, jak Crazy Cake upeču naostro pro svoje strávníky.   

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 28.7.2016 9:00 | karma článku: 11,62 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky