Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

10. 06. 2016 12:34:48
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

Vloni jsme chystali kavárnu v prvorepublikovém duchu, zájem o ni byl enormní. Letos je téma karlovské. Dali jsme si práci s nastudováním příslušné literatury od Beranové přes Vondrušku po webovky různých nadšenců. Navštívila jsem pro více inspirace i akci Gastronomie doby Karla IV. v hotelovce v Bohnicích (foto je odtud).

Jak tedy na to? Kance ani bobří ocas asi na travertinu péci nebudeme, to bylo jasné. Mnohé autentické pokrmy by dnes nikdo nejedl, s lojem, krví, vnitřnostmi... budeme to muset nějak upravit, vybrat. Lidi si spíše dají něco do ruky, slaného i sladkého. Od prvotního nadšení a praktických pokusů jsme se dostali až k mírnému zoufalství: co uvařit, aby to bylo dost středověké, a přitom jedlé?

Ostatně konkrétní recepty ještě doloženy nejsou, tak použijeme tehdy dostupné suroviny a známé popisy pokrmů. Bez čeho se musíme obejít? Co ještě nebylo?

BRAMBORY, CUKR, KÁVA, ČAJ, KAKAO, KAŠTANY, FAZOLE, RAJČATA, PAPRIKY, KUKUŘICE, TĚSTOVINY

Vařilo se na otevřeném ohni, v kotlích, peklo se v pecích, na rožních, udilo se, ale nesmažilo se v tuku. Knedlíky se dělaly třeba masové, ale ještě ne klasické z mouky. Hlavní přílohou byl chléb, jedly se kaše a placky nebo šišky ze všeho možného, často s masem. Nechyběly luštěniny. Omáčky byly hodně z ovoce (jablka, švestky, hrušky, dřínky, lesní plody), používalo se vetší množství koření a hodně se mastilo. Byl znám tvaroh i zakysaná smetana, uleželé sýry. Jak vypadaly koláče, není známo, na obrázcích jsou kulaté či šišaté, mazance i pletence. Mouky nebyly tak bílé, spíše celozrnné.

Často vařím českou klasiku, a tak se i v mých receptech najde plno vyhovujících jídel: omáčky s ovocem i paštiky, chléb z kvásku, slané záviny, pohankové lívance. Jsme tím středověkem ovlivněni víc, než by nás na první pohled napadlo. Ovšem třeba hrách ráda nemám, do toho se pouštět nebudu.

Co můžete zítra ochutnat? Koláče i mazance, placky, polévku, varmuže, šišky, svítek s omáčkou, pečená jablka, paštiku, závin s klobásou a zelím, lívance s mázem. Zařídili jsme i ochutnávku piva, vařeného podle středověkého receptu. Víno, medovinu a mošt přidáme také.

V kuchyních to už bublá a prská, trouby pečou, adrenalin stoupá, jak sleduji zprávy od ostatních kuchařek. Zatím se i mně vše zdařilo připravit bez nehody: středověký máz, což je džem z mrkve a bezového květu s medem a kořením, hruškovou varmuži-povidla, masové placky, paštiku s jalovcem. Kváskový chléb kyne, další těsta přijdou na řadu odpoledne.

Nečekejte, že budovu z 20. let minulého století proměníme ve středověkou krčmu, ani historické kostýmy nepoužijeme. Zato jídla budou nejen autentická, ale i chutná.

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 10.6.2016 12:34 | karma článku: 12.37 | přečteno: 651x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Karel Sýkora

Proč už jen neslýchám hlas pastýře?

Pastevec, někdy nazývaný též pastýř, má na starosti pastvu užitkových zvířat, především skotu, ovcí a koz, popřípadě další práce s tím související.

20.10.2017 v 7:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 |

Eva Šamánková

Snaž se nedýchat

Novinářka, jejíž jedinou denní starostí je zaplněná lednička lahvemi s vínem. Dívka, jež „spí“ už dlouhé roky na nemocničním lůžku. Dvě ženy, strašlivé tajemství a obtížné rozmotávání klubka pravdy...

19.10.2017 v 19:13 | Karma článku: 5.48 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jiří Míka

Nový seriál Star Trek: Diversity se většině fanoušků nezamlouvá

Tak to konečně přišlo. Po dlouhých letech nový Star Trek seriál. Ale zdál se být odbočením od tradice. Potemnělý, žádná sympatická postava a pokažení Klingoni. Výkřik Klingonů měl ale být inspirován heslem volební kampaně Trumpa.

19.10.2017 v 18:17 | Karma článku: 17.45 | Přečteno: 374 | Diskuse

Karel Sýkora

Prý nám chybí řada pracovních sil... :-)

Zaměstnanec je jedním z účastníků pracovněprávního vztahu (druhým je zaměstnavatel). Úkolem zaměstnance je vykonávat určitou závislou činnost pro zaměstnavatele, za kterou mu přísluší mzda či plat.

19.10.2017 v 9:48 | Karma článku: 5.53 | Přečteno: 149 |

Karel Sýkora

Nejlepší jsou zavařené... :-)

Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jde o plod některých dřevin z rodu slivoň (Prunus) Je to měkký kulovitý plod, který má uvnitř, zpravidla uprostřed, pecku.

19.10.2017 v 8:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 |
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.