Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Postní období a odlehčování v kuchyni

23. 02. 2016 0:00:00
Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

V tradičním půstu se vynechává maso, jedí se luštěniny, kaše, zeleninové polévky, ryby i vejce, jídla z brambor a zelí, s maštěním se šetří. Více jídel se dusí a vaří, méně se peče. Pamlsky ani alkohol se nepodávají. Smažené se omezuje jen na případy, kdy nahrazuje maso. Ale ano, však Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí, najdeme už u Retišky. Je to jedno z postních jídel, která nejsou vyloženě nízkokalorická, ještě před sto lety se na diety moc nehrálo. Jedly se i raci, žáby, šneci. Jídlo se dochucovalo račími ocásky nebo račím máslem.

Současné odlehčování za účelem redukce váhy zase kromě zeleniny a luštěnin vyznává i lehká masa, mléčné výrobky, ale méně sacharidů a tuků. Měli bychom hodně omezovat i uzeniny a tradičně alkohol. Tzv. Suchej únor není tedy žádná převratná novinka. Tolik teorie, ale jak se s tím vypořádat?

U mě dobré úmysly začínají nákupem vhodných surovin: zásobím se vločkami, fazolemi, bílým masem, celozrnnou moukou, tvarohem a kysaným zelím a ještě něčím navíc, vždyť o víkendu se postit není nutno. Odlehčovat chceme, to je pravda, ale když má zrovna nějaký člen rodiny narozeniny, uděláme výjimku :)

Pak začnu vymýšlet ty odlehčené recepty, třeba zapečený pórek, rybu se zeleninou, mexickou fazolovou polévku, cibulačku, zeňačku, domácí kváskový chléb a bramborovotvarohové šišky...Bramborovou kaši lze zkombinovat s mnoha druhy

zeleniny: mrkví, celerem, dýní, cibulí: tu dýni bych ráda vyzkoušela. A taky tradiční kyselo by se mělo zas jednou uvařit, když se po něm jmenuje ta kniha, chlebový kvásek udržuju v pohotovosti. A říkám si, že to není vůbec problém.

Při vaření se to však trochu zvrtne, tu je třeba pro chuť více slaniny, tam více másla, tvaroh dát tučnější, aby se nedrobil, na zeleninu použít víc oleje, k risottu přidat kus masa, bešamel bez másla taky neuděláte. Do pomazánky s tvarohem přidám trochu majonézy, aby to nedrhlo v krku,.lepší upéct nějaké dietnější buchty než skončit na kupovaných sladkostech, kyselo zas fakt nejí všichni, tak to až příležitostně. Nějak to už poskládám, máme i kombinace zcela vzorné: salát ze syrové červené řepy, k němu sýrová pomazánka a domácí chléb s velkým podílem CZ mouky, caponata s kuskusem, pečené kapustičky, lokše nasucho, čočková polévka s rajčaty a mrkví, makový závin z kynutého tvarohového těsta, vločkový "závin" s jablky.

O víkendu kuře s nádivkou z kaštanů, králík na zelenině, vajíčková pomazánka a salát s ředkvičkami, dort z červené řepy. (Recepty najdete tady.) Odlehčení se projeví aspoň trochu, ostatně váha to rozsoudí: ručička ustupuje neochotně, ale přece.

Mrzí mě, že se rádi odvoláváme na evropské tradice (a je to nutné zvlášť v téhle době, nezapomínat na své kořeny), ale přitom nejsme ochotni je ctít, pokud to znamená i nějakou naši újmu, omezení. Masopust ano, ale postní dobu už ne. Zábavy ano, alepovinnosti ne-e. Přitom se zdá, že do budoucna by se nám takový trénink zatraceně hodil...

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 23.2.2016 0:00 | karma článku: 5.36 | přečteno: 200x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Pavel Chalupský

Koho se naše demokracie bojí?

Povím Vám životní příběh jednoho policisty. Psal se rok 1980 a po ukončení nástupní policejní školy byl společně s dalšími 150 kolegy na rok ROZKAZEM převelen k ochraně státních, vládních budov. Zdůrazňuji ROZKAZEM.

20.10.2017 v 9:27 | Karma článku: 18.25 | Přečteno: 373 | Diskuse

Pavel Liprt

Za práci pro vlast by se platit nemělo

Současné a patrně i budoucí obyvatele Sněmovní ulice spojuje to, že u nich není nouze o „zábavu“. Politici si předávají pomyslný štafetový kolík trapnosti a lidé nevědí, za kterého se mají stydět víc a koho mají volit.

20.10.2017 v 8:51 | Karma článku: 9.86 | Přečteno: 168 | Diskuse

David Jaroš

Jsem homosexual – proto jsem prohrál – určitě!

Včerejším dnem (19.10.2017), pan Matěj Stropnický udělal takzvaný coming out (https://www.novinky.cz/domaci/452407-jsem-gay-sdelil-den-pred-volbami-lidr-zelenych-stropnicky.html ), tj. přiznal se ke své orientaci. Nyní než budu

20.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 23.32 | Přečteno: 872 | Diskuse

Blanka Fay

Ortel ve Slavíku, Land Rover v garáži a máslo za pět korun..

Myslela jsem si, že to vzdám. Nač se znovu pokoušet o něco, co se nepovedlo. Jenže pak mi to došlo. Nelze se vzdát něčeho, co tolik milujete. Nelze se vzdát naděje.

20.10.2017 v 7:29 | Karma článku: 10.22 | Přečteno: 466 | Diskuse

Jan Hurka

...k národu. II opravené vydání

Milý národe, opět jsou tu volby, ty jsi údajně jiskrou, z které ...požár zaplane a po.... volbách se nic nestane. Je pozoruhodné, jak najednou všichni ví, co občana trápí a jaký nešvar cloumá společností. Určitě nejen já, zírám,

20.10.2017 v 7:15 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 100 |
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.