Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

16. květen, to je Restaurant Day

13. 05. 2015 10:00:00
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

Pár let se už objevuje logo - černé R nejen v Praze, ale i v dalších místech - smyslem je oživit veřejné prostranství něčím, co tak úplně nečekáte: nabídkou zajímavých jídel i nápojů. Restaurant Day to umožňuje. Ceny jsou mírné, zpravidla jen zrcadlí náklady na suroviny a další nezbytnosti, kuchaři nadšení, protože odměnou jim je hlavně to, že lidé ocení jejich kuchařský um. Zkrátka je to vaření a pečení nade vše baví a chtějí se podělit o svou radost s ostatními.

Hned několik se jich sejde v zahradě knihovny na Pohořelci 25 a další v knihovně na Mariánském náměstí. Začíná se v jedenáct, končí po vyprodání nebo do šesti odpoledne. Když s erozhodnete amatérské kuchyře podpořit, určitě nemusíte ten den vařit...

O chuťové pohárky návštěvníků se utkají slané i sladké koláčky - tartaletky a quiche, budou i domácí buchty nebo různé druhy cheesecaků a dortíků. Retro piknik nabídne sendviče i pusinkový dort, můžete ochutnat i úžasné raw pochoutky a pravou toskánskou kuchyni - vše nabídnou Hradčany.

Láká speciální husička ze statku dle tajného receptu, pravé buchty, domácí pomazánka s medvědím česnekem? Nebo nějaká jiná? Jak chutnal válečný koláč z bramborového těsta a náhražka šlehačky z krupice? Přijďte na Mariánské. Domácí limonády a čaje nebudou chybět ani na jednom místě.

Unikátní tip: pozvání na procházku

Začněte na Pohořelci a potom se dejte vycházkou klidnějším Úvozem, v Nerudovce zabočte vpravo na Jánský vršek a dojděte na Tržiště. Překonejte Karlův most a již zase klidně projděte Klementinem na Mariánské náměstí do knihovny.

Další místa konání si najdete nejlépe na mapě RD, zajímavých možností je dost. Jak to vypadalo v knihovně na podzim, můžete vidět zde.

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 13.5.2015 10:00 | karma článku: 5.42 | přečteno: 287x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Pozvánky, akce

Martina Mičková

Dýňový víkend

Halloween je původně keltský svátek, který se slaví v USA, Kanadě, Velké Británii a pomaloučku se dostal i do České republiky.

18.10.2017 v 21:03 | Karma článku: 3.96 | Přečteno: 119 |

Michal Bareš

Pardubáci, jste připraveni na krizové situace?

Povodeň, únik nebezpečné látky, terorismus, blackout. To vše jsou situace, které nikdo nechceme zažít, ale přesto se stávají a plní stránky novin. Přemýšleli jste někdy, jak byste se v případě podobné události zachovali vy?

7.10.2017 v 18:03 | Karma článku: 3.25 | Přečteno: 129 | Diskuse

Pavel Liprt

Karlovy Vary a Tourfilm 2017, který letos slaví kulaté narozeniny

Tourfilm, pro mnohé neznámý pojem, je nejstarší mezinárodní festival filmů s cestovatelskou tematikou na světě.

7.10.2017 v 11:36 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 518 | Diskuse

Vratislav Kozak

Dny českého piva

„Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. V letošním roce proběhnou v termínu od 27. 9. do 1. 10. 2017.

28.9.2017 v 18:12 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 201 | Diskuse

Martina Mičková

Ostravský festival pro děti

Na podzim mě vždy pronásledují příjemné povinnosti spjaté s nákupem vánočních dárků.................

18.9.2017 v 18:17 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 209 |
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.