Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Překvapivě chutné moučníky z brambor

25. 11. 2014 10:30:33
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

Nějak se u nás brambory nasladko nepoužívaly na žádný způsob, ani jako škubánky. Ty jsme mívaly, ale jen naslano s tvarohem nebo k omáčce. Mojí babičce i matce zřejmě bramborová těsta pořád moc připomínaly ošizené válečné vaření, ale s malou úpravou jsem pár těchto receptů úspěšně ozkoušela.

Těsta odlehčená zeleninou jsou trendy, a s bramborem je stejně práce jako s řepou či dýní. Přípravu je jaksi třeba trochu naplánovat, totiž uvařit si tu zeleninu předem. A v případě kynutého těsta se musí sladit ještě s dobou kynutí a konzumace po upečení, protože to vydrží dobré tak do druhého dne.

Na kynuté bramborové těsto jsem nadrobila droždí rovnou do mísy a spolu s ostatními surovinami zamíchala a propracovala v robotu. Vzala jsem: půl litru mouky, stejně brambor, dvě vejce, 2 lžíce cukru, 1 droždí, 150 g tuku a trochu mléka. Z části těstajsem umotala buchty s povidly, ještě jsem je hodně potírala máslem. A zbytek jsem stočila na závin, ten dá totiž méně práce :) Taky jsem ho potřela a vše pěkně upekla. Buchtičky i závin vypadaly hezky. Po upečení jim ještě prospělo potření směsí rumu a rozpuštěného másla.

S bramborem bylo těsto kypřejší, lehčí, prostě dobré. Buchty snesly i zmrazení.

Příprava koláče s tvarohem není složitá ani náročná na suroviny. Vzala jsem zase stejně brambor jako mouky (po 250 g), k tomu 1 vejce (místo původní půlky), a 80 g tuku (máslo+jiný tuk) umíchaných se 120 g cukru a jeden prdopeč. Třetinu jsem si odložila na mřížky a zbytek rozprostřela do pekáče, plochou o kus většího než dortovka, nebo do dvou menších forem. Na náplň jsem smíchala jeden tvaroh s dalším vejcem (opět v originále 1/2), 200 g brambor a cukrem, trochou rumu a navršila na těsto, navrch udělala kulaté mřížky a dala péci ozdobené rozinkami pěkně dozlatova.

Brambory v něm vůbec nebyly cítit, naopak měl báječně kyprou strukturu, nebyl suchý a voněl tak starosvětsky. Připomínal mi nějakou návštěvu venkova v dětství, takový autentický koláč. Chutnal i všem okolo, už jsem ho zkoušela vícekrát. Dokonce ho ocenila i máti, že je to ono, co si z dětství pamatuje!

Klidně si ho můžete upéct více, protože nejméně 3-4 dny vydrží v dobré kondici. Nabízela jsem ho i na Restaurant Day - mezi nejrůznějšími dortíky taky přišel k chuti.

Variantně jsem do něj přidala i vanilkový cukr (půl do těsta, půl do tvarohu) a citrónovou kůru, některé mřížky jsem navrch ještě vyplnila vinným rosolem (ano, i místo rybízového džemu se velmi osvědčil). Výsledek - skvost, jak potvrdil, kdo ochutnal. Mít za hobby vaření a pečení může být velmi uspokojivé.

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 25.11.2014 10:30 | karma článku: 10.37 | přečteno: 1178x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Horst Anton Haslbauer

Hyundai, Lamborghini, McLaren a mé dcery

K loňským narozeninám s číslem 77 jsem dostal od dcer Ivy a Petry zvláštní dar. Zaplatily mi možnost, vybrat si svezení v některém supersportovním voze dle vlastního výběru, který nemá problém pokořit třístovku ...

18.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 272 | Diskuse

Hana Hořáková

Obal na květináč

Našla jsem doma textilní sáčky, měla jsem je schované několik let dalo-by se říci „k ničemu“ ve skříni. Tak jsem zkusila, obal na květináč.

17.10.2017 v 19:39 | Karma článku: 8.36 | Přečteno: 244 | Diskuse

Hana Hořáková

Mozaiková koule do zahrady

Máte doma zbytky dlaždiček? Nevyhazujte je! Mozaiková výzdoba se nejvíce používá ke zkrášlení podlah. Ale taková mozaiková koule ve vaší zahradě, bude opravdovou perlou.

15.10.2017 v 18:55 | Karma článku: 12.13 | Přečteno: 406 | Diskuse

Hana Hořáková

Papírové brikety sámo dómo

Jak se to stane, že si zkusíte sami vyrobit brikety? Vcelku jednoduše z přebytku zcela nových krabic.

11.10.2017 v 11:00 | Karma článku: 13.81 | Přečteno: 956 | Diskuse

Hana Hořáková

Kaštany v tvoření i v léčitelství

Traduje se o nich, že mají magickou moc. Dodají sílu a energii, ochrání před špatnou náladou i nachlazením.

8.10.2017 v 18:37 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 376 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.