Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Trik na zeleninu? Moučníky!

10. 09. 2014 12:15:52
Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

Nevěříte? A co štrúdly z bramborového těsta, cuketové buchty, mrkvové šátečky, starodávné mrkvance a řepánky? Co současnější dortíky z mrkve, dýně nebo červené řepy? Najdou se i jiné speciality, ať už v našich nebo světových kuchyních. Nejodvážnější se mi zdá koláč z pastiňáku nebo s květákem, protože ty jsou už hodně aromatické.

cuketa

Nebojte se ale něco méně výrazného vyzkoušet a nasadit do plného provozu - použitá zelenina bývá často nenápadné chuti, navíc je v receptech okořeněná na různé způsoby. Je to možnost, jak moučník odlehčit, protože mu dodá vlákninu na úkor tuků i sacharidů, případně vajec, a to už stojí za to. Třeba někoho přesvědčí, že se zelenina dá jíst i samotná.

V mé dosavadní sbírce zeleninových dezertů převládá použití zeleniny do těsta. Vyzkoušela jsem nově cuketové brownies. Čokoláda je ovšem trik největší, případné pachutě potlačí dost spolehlivě. Cuketa sama nijak výrazná není, ale obsahuje až moc vody, které se musíme částečně zbavit.

brownies
Nejprve jsem nastrouhala nahrubo dva hrnky oloupané cukety, trošku posolila a promíchala, aby pustila vodu.
V míse robotu jsem prošlehala 120 g cukru, 100 g oleje, 2 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku citrónové šťávy. Přidala jsem hrnek polohrubé mouky (může se namíchat se čtvrtinou celozrnné), půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky skořice, 40 g kakaa a 100 g hořké čokolády, nalámané na cca půlcentimetrové kousky. Nakonec jsem vymačkala cuketu a vmíchala ji do těsta. Doporučuji ochutnat, zda je dost sladké, záleží na čokoládě i kakau.
Množství vyjde do obdélníkové menší formy nebo do klasické dortovky. Vyložila jsem ji papírem na pečení a pekla na 180 stupňů asi 35 minut. Brownie se nesmí přepéci, aby se nevysušilo a neztvrdlo, tomu zde napomůže právě i cuketa.
Je dobré i z oleje, i když máslem by se rozhodně nic nezkazilo...proti klasickému receptu je tu i méně vajec a čokolády, ale výsledek je čokoládový hodně, chuť velmi uspokojivá.
Z asi osmi testujících pouze jeden bez ochutnání odmítl, když jsem prozradila cuketu. Ostatní chválili.
brownies
Pak jsem ještě měla v úmyslu vyzkoušet totéž s avokádem. To je sice botanicky vzato ovoce (plod víceleté rostliny), ale používáme ho spíše jako zeleninu. Avokádo musí být měkké, dost zralé, aby šlo rozmačkat či rozmixovat dohladka. Použila jsem úplně stejný recept jako na cuketu, dala jsem dužinu ze dvou avokád. Těsto bylo jemnější, zasyrova lahodné asi jako s banánem. Výsledek byl trochu jiný než z cukety, ale zatím jsem se nerozhodla, které mi chutnalo více. Ani ti blízcí, kteří zkoušeli obojí, nebyli jednotní.
brownies
Nicméně reakce byly kladné: a na receptu se zeleninou oproti klasice "ušetříte" nejméně jedno vejce a 100-150 g čokolády navíc, která se rozpouští do těsta, místo másla můžete dát jen olej. Kakao ale dejte všechno a použijte nějaké kvalitnější.
brownies
A co vy, ochutnali byste, upečete si?
Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 10.9.2014 12:15 | karma článku: 5.47 | přečteno: 673x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Horst Anton Haslbauer

Hyundai, Lamborghini, McLaren a mé dcery

K loňským narozeninám s číslem 77 jsem dostal od dcer Ivy a Petry zvláštní dar. Zaplatily mi možnost, vybrat si svezení v některém supersportovním voze dle vlastního výběru, který nemá problém pokořit třístovku ...

18.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 272 | Diskuse

Hana Hořáková

Obal na květináč

Našla jsem doma textilní sáčky, měla jsem je schované několik let dalo-by se říci „k ničemu“ ve skříni. Tak jsem zkusila, obal na květináč.

17.10.2017 v 19:39 | Karma článku: 8.36 | Přečteno: 244 | Diskuse

Hana Hořáková

Mozaiková koule do zahrady

Máte doma zbytky dlaždiček? Nevyhazujte je! Mozaiková výzdoba se nejvíce používá ke zkrášlení podlah. Ale taková mozaiková koule ve vaší zahradě, bude opravdovou perlou.

15.10.2017 v 18:55 | Karma článku: 12.13 | Přečteno: 406 | Diskuse

Hana Hořáková

Papírové brikety sámo dómo

Jak se to stane, že si zkusíte sami vyrobit brikety? Vcelku jednoduše z přebytku zcela nových krabic.

11.10.2017 v 11:00 | Karma článku: 13.81 | Přečteno: 956 | Diskuse

Hana Hořáková

Kaštany v tvoření i v léčitelství

Traduje se o nich, že mají magickou moc. Dodají sílu a energii, ochrání před špatnou náladou i nachlazením.

8.10.2017 v 18:37 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 376 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.