Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně. 

Oslavy narození svatého Jana Křtitele (z 23. na 24. června) navazují na předkřesťanské oslavy slunovratu (21. června), které měly původně potlačit, ale jak už to tak bývá, vše se propojilo. Svatojánské ohně, pálené na nejvyšších kopcích, symbolizují slunce, které je na vrcholu sil. Ohně se pro získání síly přeskakují, zapalují se v nich košťata a metly, které se vyhazují do výše nebo se jimi krouží. Oslavuje se plodnost, hojnost, budoucí sklizeň. Léčivé byliny mají tu noc obzvláštní sílu. Hořícími bylinami se žehná i dobytku.

Provozuje se milostná magie, dívky vijou věnečky a hážou je do vody. Poklady se otvírají, skály rozestupují, propojují se světy. Symbolizují to i svatojánští broučci - světlušky.  Atmosféra je poněkud nevázaná, píše se i tom, že v tuto dobu neplatila pravidla věrnosti a že nejvíc dětí se rodilo devět měsíců po svatém Janu.

Poohlédla jsem se po různých způsobech slavení svatojánského předvečera či slunovratu a hledala nějaké typické pokrmy, které se se nim vztahují.


V plném jaru krávy nejvíce dojily, pak už svatý Jan ubéře mléka džbán. Mléko se nejefektivněji uchová ve formě tvarohu - na zimu ho naši předkové dotvrda usušili v podobě homolek: ano, to jsou ty, co na ně šup do komůrečky ten nejmenší, na kterého nezbyla kašička od myšky. Dřevěné klícky, podobné ptačím, co se vídají ve skanzenech, ty byly právě na jejich sušení. V zimě se homolky roztloukly v hmoždíři, spařily horkým mlékem a s vejci a cukrem se udělala nádivka do buchet, někdy nazývaná sejrová (K. Skopová).
Tvaroh se dával i uležet s pivem a snad se jedl i čerstvý s bylinami, které v této době jen bují.Taky se hodně používala tvarohová těsta, však známe tvarohové koblihy od Retyšky, tvarohové štóly, trojhránky, knedlíky a další. Nesmíme zapomenout na kopr. A že vajec bylo taky dost, i koprovka s vejci patřila k začátku léta.
 

Magická svatojánská noc byla příhodná nejen pro sběr bylin, ale i nezralých ořechů na Svatojánský likér (zdroj). Tak rychle najděte recept a než se setmí, vyražte na ořechy. Stačí jich pětadvacet kusů na litr alkoholu. I kompot se z  nezralých ořechů dělá. Mám původní recept v Retyšce i v Sandtnerce, ale to mi připadá všechno moc komplikované. Ořechy totiž snadno zkvasí, zplesniví nebo se jinak zvrhnou, není to s nimi jen tak, proto se zavařují na etapy. Použitelný rozumný recept a důkladné vysvětlení všech souvislostí najdete na zkvašeno. 

Do svatého Jana se také sklízí chřest, pak už jeho sezóna končí - nechává se růst, aby zesílil. Našla jsem ještě zmínku o pečivu, připomínajícím slunce, smažily se i boží milosti a různé vdolky.

Červen je podle sezóny spojený s jahodami a třešněmi, objeví se i houby - hřiby. Bezové květy letos vykvetly dříve, jistě někdo naložil bezinkový sirup nebo i šumivou limonádu. Nechci zapomenout na rebarboru, ale letos jsem k ní ještě nepřišla. Tu naši, zelenočervenou, je potřeba oloupat (jde to snadno) a spařit, nedejte se zmást recepty z anglosaských zemích, kde ji používají rovnou - roste tam jiná odrůda, více červená a jemnější, proto to jde. Ovšem autoři receptů to nerozlišují, tak pozor. Saláty i květáky máme už celý rok, ale nyní je jejich pravý čas. Objeví se i rané zelí.

Inspirovat nás mohou i seveřané, pro které je svatojánská noc druhým nejvýznamnějším svátkem po Vánocích. K oslavám patří i popíjení alkoholu, ve Finsku sauna a ve Švédsku celá řada tradičních pokrmůnaložený sleď, nové brambory se zakysanou smetanou a čerstvým koprem, losos, masové kuličky, červená syrová cibule a jako dezert první jahody se šlehačkou či jahodový dort. Jinak je to velmi podobné - i tam se zapalují ohně či vztyčují májky. Obchody mnohde zavírají už v poledne, začínají i letní prázdniny.

Ať už budete slunovrat či svatojánskou noc slavit či nikoli, snad vás budou inspirovat aspoň některá zmíněná jídla, která k začátku léta patří.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 19.6.2014 9:17 | karma článku: 17,40 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

14.5.2014 v 8:30 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky