Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

Když jsem na tyhle dvě akce kývla, připadalo mi to jako dobrý nápad, ale samozřejmě, že jak se ten den blíží, poněkud o tom pochybuji!

Menu jsem pečlivě vybírala, aby na něm bylo co předvádět a taky se to dalo stihnout. Hledal jsem takové recepty, které jsou použitelné i nyní a nevyžadují příliš času, nebo se dají rozfázovat. Recepty jsem i vyzkoušela. Vše doprovází série seznamů co nakoupit, připravit, co do čeho uskladnit, jak to transportovat a na čem servírovat. Plno věcí se musí promyslet a připravit předem, nakrájet, předvařit, umíchat. Hodí se i podrobný bodový scénář, podle kterého v souhře několika lidí celé menu zdárně dokončíme.

Možnost vařením propagovat e-knihovnu mi nabídl můj zaměstnavatel, MKP, a tak jsem ráda přijala: vždyť takové využití koníčka pro práci se zdaří málokdy, je to jak příklad z manažerské příručky!

Co jsou e-kuchařky? To jsou elektronické knihy, které si můžete volně stáhnout na uvedených odkazech.  Je to nejsnazší cesta k historickým kuchařkám. Postupně budou přibývat další.

online M. D. Rettigová: Domácí kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/domaci-kucharka/3369879/

online Julie Svobodová: Malá pražská kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/mala-prazska-kucharka/4032991/

online Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků
http://search.mlp.cz/cz/titul/kuchyne-a-stul-nasich-predku/4022222/

Dá se podle nich i vařit? Dnes, kdy se vracíme ke skutečnému vaření ze surovin, klasickým postupům a tradičním pokrmům, nabývají  zase na aktuálnosti. Mezi recepty použitelnými těžko jsou i takové, které znějí zcela současně až módně: omáčky s vínem, kapary, hořčicí či pomerančem, rýže na vícero způsobů, chřest, mušle a ryby, tvarohová těsta i tradiční boží milosti.

Retyška v prvním vydání uvádí, že jen sebrala a vyzkoušela recepty od své máti a babičky. Ale vařila i v panské kuchyni. V dalších vydáních byly recepty ještě pozměňovány a a doplňovány, a tak se ani dnes nemusíme bát si je trochu přizpůsobit - ale ty, které jsem si vybrala, to ani nepotřebovaly. Přijďte ochutnat. Přidám i pár historických perel z kulturně historické studie Zikmunda Wintera.

Baví-li vás i vypravování a vzpomínání, zaměřené na vaření, zastavte se u stánku iDnesu, kde budu v pravé poledne číst z Cukru na nitku. A jestli nevíte, o co jde, a uvažujete o kostce cukru, visící bůhvíproč na nějaké nitce, určitě to zjistíte.

Kdyby vás tahle nabídka nezlákala, nezapomeňte, že týž den se koná další Restaurant Day, kterého se už bohužel nezúčastním, ale vy můžete, a to nejen v Praze.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 14.5.2014 8:30 | karma článku: 7,19 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky