Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvánka na Svět knihy 17. května

14. 05. 2014 8:30:36
Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

Když jsem na tyhle dvě akce kývla, připadalo mi to jako dobrý nápad, ale samozřejmě, že jak se ten den blíží, poněkud o tom pochybuji!

Menu jsem pečlivě vybírala, aby na něm bylo co předvádět a taky se to dalo stihnout. Hledal jsem takové recepty, které jsou použitelné i nyní a nevyžadují příliš času, nebo se dají rozfázovat. Recepty jsem i vyzkoušela. Vše doprovází série seznamů co nakoupit, připravit, co do čeho uskladnit, jak to transportovat a na čem servírovat. Plno věcí se musí promyslet a připravit předem, nakrájet, předvařit, umíchat. Hodí se i podrobný bodový scénář, podle kterého v souhře několika lidí celé menu zdárně dokončíme.

Možnost vařením propagovat e-knihovnu mi nabídl můj zaměstnavatel, MKP, a tak jsem ráda přijala: vždyť takové využití koníčka pro práci se zdaří málokdy, je to jak příklad z manažerské příručky!

Co jsou e-kuchařky? To jsou elektronické knihy, které si můžete volně stáhnout na uvedených odkazech. Je to nejsnazší cesta k historickým kuchařkám. Postupně budou přibývat další.

MDR

online M. D. Rettigová: Domácí kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/domaci-kucharka/3369879/


online Julie Svobodová: Malá pražská kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/mala-prazska-kucharka/4032991/


online Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků
http://search.mlp.cz/cz/titul/kuchyne-a-stul-nasich-predku/4022222/

Dá se podle nich i vařit? Dnes, kdy se vracíme ke skutečnému vaření ze surovin, klasickým postupům a tradičním pokrmům, nabývají zase na aktuálnosti. Mezi recepty použitelnými těžko jsou i takové, které znějí zcela současně až módně: omáčky s vínem, kapary, hořčicí či pomerančem, rýže na vícero způsobů, chřest, mušle a ryby, tvarohová těsta i tradiční boží milosti.

Retyška v prvním vydání uvádí, že jen sebrala a vyzkoušela recepty od své máti a babičky. Ale vařila i v panské kuchyni. V dalších vydáních byly recepty ještě pozměňovány a a doplňovány, a tak se ani dnes nemusíme bát si je trochu přizpůsobit - ale ty, které jsem si vybrala, to ani nepotřebovaly. Přijďte ochutnat. Přidám i pár historických perel z kulturně historické studie Zikmunda Wintera.

Baví-li vás i vypravování a vzpomínání, zaměřené na vaření, zastavte se u stánku iDnesu, kde budu v pravé poledne číst z Cukru na nitku. A jestli nevíte, o co jde, a uvažujete o kostce cukru, visící bůhvíproč na nějaké nitce, určitě to zjistíte.

Kdyby vás tahle nabídka nezlákala, nezapomeňte, že týž den se koná další Restaurant Day, kterého se už bohužel nezúčastním, ale vy můžete, a to nejen v Praze.

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 14.5.2014 8:30 | karma článku: 3.19 | přečteno: 192x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 280 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 910 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 674 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Karel Sýkora

Proč už jen neslýchám hlas pastýře?

Pastevec, někdy nazývaný též pastýř, má na starosti pastvu užitkových zvířat, především skotu, ovcí a koz, popřípadě další práce s tím související.

20.10.2017 v 7:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 |

Eva Šamánková

Snaž se nedýchat

Novinářka, jejíž jedinou denní starostí je zaplněná lednička lahvemi s vínem. Dívka, jež „spí“ už dlouhé roky na nemocničním lůžku. Dvě ženy, strašlivé tajemství a obtížné rozmotávání klubka pravdy...

19.10.2017 v 19:13 | Karma článku: 5.48 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jiří Míka

Nový seriál Star Trek: Diversity se většině fanoušků nezamlouvá

Tak to konečně přišlo. Po dlouhých letech nový Star Trek seriál. Ale zdál se být odbočením od tradice. Potemnělý, žádná sympatická postava a pokažení Klingoni. Výkřik Klingonů měl ale být inspirován heslem volební kampaně Trumpa.

19.10.2017 v 18:17 | Karma článku: 17.45 | Přečteno: 374 | Diskuse

Karel Sýkora

Prý nám chybí řada pracovních sil... :-)

Zaměstnanec je jedním z účastníků pracovněprávního vztahu (druhým je zaměstnavatel). Úkolem zaměstnance je vykonávat určitou závislou činnost pro zaměstnavatele, za kterou mu přísluší mzda či plat.

19.10.2017 v 9:48 | Karma článku: 5.53 | Přečteno: 149 |

Karel Sýkora

Nejlepší jsou zavařené... :-)

Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jde o plod některých dřevin z rodu slivoň (Prunus) Je to měkký kulovitý plod, který má uvnitř, zpravidla uprostřed, pecku.

19.10.2017 v 8:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 |
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1057

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.