Jaroslava Kadlasová

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Jaroslava Kadlasová

Nostalgické Vánoce

Čas obrousí vzpomínkám hrany, a tak svoje dětství vidím docela idylicky. Všechny ty vánoční přípravy mě bavily.

22.12.2012 v 21:05 | Karma: 11,71 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Vánoční mazec, vychytané dárky - inu vytuněný advent

Čapněte svůj vánoční dárek, dárky jinak, vánoční nákupní poukázky... Taky už vám tyhle slogany jdou na nervy?

15.12.2012 v 9:37 | Karma: 10,69 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Vinná štola - tip na víkendové pečení

Zdá-li se vám vánočka moc pracná, ještě můžete zkusit svátky přizdobit štolou, máčenou ve víně. Potřebuje totiž akorát dva týdny na rozležení.

8.12.2012 v 7:48 | Karma: 8,83 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Adventní

Pro kuchyni a domácnost vůbec je to čas snad z celého roku nejexponovanější. Jen škoda, že rytmus roku pracovního vrcholí ve stejnou dobu. Dnes místo adventního ztišení doháníme celoroční skluzy a všeobecné shánění se neodehrává v tichu a šeru, nýbrž v zářivě nasvícených a blyštivých kulisách za hlaholu koled...

3.12.2012 v 8:51 | Karma: 9,63 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Pohádka o (červené) řepě

Moje pohádka o řepě vypráví, jak dojde k magické přeměně nevzhledné bulvy od hlíny na krásně nadýchaný a nádherně vybarvený moučník plné chuti.

26.11.2012 v 8:12 | Karma: 10,19 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka, ale kvalitnější stravu? Vařte s rozmyslem.

Nářky na nekvalitní jídlo se poslední dobou začínají ozývat z více stran - a ta pozornost mě těší. Sama jsem se k tomu dostala obchvatem z druhé strany, když jsem si uvědomila, že vařením ze surovin se dá mnoha nástrahám aspoň částečně vyhnout. K tomu je potřeba hlavně číst etikety a zapojit občas mozek.

14.11.2012 v 9:00 | Karma: 14,99 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dýňová sezóna

Stálí čtenáři se nejspíš diví, kde jsou nové dýňové recepty - právě v tomto týdnu a s dýní v záhlaví blogu jsou to očekávání pochopitelná.

5.11.2012 v 9:01 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Bramborový závin

Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.

24.10.2012 v 8:57 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nostalgicky sladké neděle

Chladnější podzimní dny mi připomínají dobu mch mladších školních let, kdy končilo období výletů a návštěv na zahradách všelijakých známých našich rodičů. V nepříliš lákavém počasí jsme už chodili jen na kratší vycházky a my holky se těšily, že bude následovat něco dobrého k svačině.

11.10.2012 v 8:46 | Karma: 11,04 | Přečteno: 912x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Koukání pod pokličky

Nahlížení do soukromí všemi způsoby a téměř za všech myslitelných okolností je dnes dosti rozšířenou zábavou. I my blogeři se tady předvádíme a obnažujeme minimálně stav své mysli. Sama dnes dovolím, abyste mi nakukovali pod pokličky.

2.10.2012 v 8:57 | Karma: 8,27 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Po pražsku

Kdo čte můj blog pečlivěji, už se o cizozemské návštěvě dozvěděl. Velké večeři předcházely i dva dny, které jsme měly s kamarádkou pro sebe a samozřejmě krom pražských pamětihodností i jiných zajímavostí jsme musely něco sníst - sem tam doma (to jsem měla připravenou vajíčkovou pomazánku a dobrý chléb, mrkvový koláč (rcp bude), dušené hovězí na hořčici a k dispozici byly samozřejmě i další potraviny) anebo venku. Není tolik času, aby se vysedávalo v hospodách dvakrát denně, to stačí jednou a podruhé si dát něco menšího.

24.9.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 857x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Česká strava jako exotika

Je to jen úhel pohledu. Jak naši stravu vnímají návštěvníci ze zahraničí? Nemusí být ani z jiných světadílů, stačí z nedaleké vícejazyčné země.

14.9.2012 v 8:27 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Bramborové vzpomínání

"Já bych chtěla takový ty pravý brambory, od hlíny a s těma tenkýma šlupičkama, co se loupou," vyslovila své přání naše seniorka. Přeloženo to znamená, že je mám někde sehnat.

4.9.2012 v 8:12 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Menu zastudena

Letní zprávy, počasí nahoru dolů a všude prázdninový provoz - dost důvodů k lehčímu (nebo i těžšímu) znechucení - jídla se to snad naštěstí netýká: připravit si něco nového je vyloženě osvěžující.

28.8.2012 v 8:09 | Karma: 10,88 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Letní kuře s citrusy

Na vaření mě baví, že se dá donekonečna zkoušet něco nového, obměňovat jídla dle sezóny i nálady, vymýšlet vlastní kombinace. Přesto myslím, že větší část strávníků je v chuťových preferencích konzervativní. Ty bych ráda přesvědčila, že sladkokyselá šťáva, byť z ovoce, není nic nezvyklého.

15.8.2012 v 8:55 | Karma: 9,81 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Za švestkovou vůní

Kdo čeká čtení o slivovici, nedočká se. Švestky jsem zkusila v jiných skupenstvích. A bez aditiv.

8.8.2012 v 9:12 | Karma: 8,60 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Měla jsem s ním debatu, v ní mě pozval na chatu...

Když tahle písnička duněla z tranzistoráků, ještě jsem na chatu s klukem jezdit nemohla - ale za pár let jsem se taky dočkala, protože na chatu přece jezdil každý. tedy skoro.

31.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Odklad okurkové sezóny

Tentokrát doslova - protože k té mediální se vyjadřovat nemám zájem. Radši pojďte se mnou na výlet, při kterém milovníci jídla a jeho přípravy mohou naplnit vrchovatě své choutky...

25.7.2012 v 8:31 | Karma: 9,36 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka? Zavařujte si sami.

Vaření provozuju jako koníček, a tak stranou nemůže zůstat ani zavařování. Při domácím zavařování se můžeme do značné míry vyhnout všem přídavným látkám nebo aspoň jejich části, stačí porovnat seznamy surovin na hotových výrobcích a také na různých zavařovacích prostředcích. Některé recepty jsou brutálně jednoduché a přitom zcela bezpečné.

18.7.2012 v 13:34 | Karma: 13,40 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Pár letních tipů bez zbytečných přísad

Čím více vařím a píšu o tom, tím častěji řeším problém, co z nakoupených surovin uvařit, aby to bylo ono - napadá mě vždy plno kombinací a nevím, pro kterou se rozhodnout. Většinou mám nějakou ideu už při nákupu, ale to je jen taková pojistka, abych nekupovala něco zcela zbytečně.

10.7.2012 v 8:11 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Společnost