Jaroslava Kadlasová
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x
Seznam rubrik
Oblíbené články
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
Jaroslava Kadlasová
Nostalgické Vánoce
Čas obrousí vzpomínkám hrany, a tak svoje dětství vidím docela idylicky. Všechny ty vánoční přípravy mě bavily.
Jaroslava Kadlasová
Vánoční mazec, vychytané dárky - inu vytuněný advent
Čapněte svůj vánoční dárek, dárky jinak, vánoční nákupní poukázky... Taky už vám tyhle slogany jdou na nervy?
Jaroslava Kadlasová
Vinná štola - tip na víkendové pečení
Zdá-li se vám vánočka moc pracná, ještě můžete zkusit svátky přizdobit štolou, máčenou ve víně. Potřebuje totiž akorát dva týdny na rozležení.
Jaroslava Kadlasová
Adventní
Pro kuchyni a domácnost vůbec je to čas snad z celého roku nejexponovanější. Jen škoda, že rytmus roku pracovního vrcholí ve stejnou dobu. Dnes místo adventního ztišení doháníme celoroční skluzy a všeobecné shánění se neodehrává v tichu a šeru, nýbrž v zářivě nasvícených a blyštivých kulisách za hlaholu koled...
Jaroslava Kadlasová
Pohádka o (červené) řepě
Moje pohádka o řepě vypráví, jak dojde k magické přeměně nevzhledné bulvy od hlíny na krásně nadýchaný a nádherně vybarvený moučník plné chuti.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka, ale kvalitnější stravu? Vařte s rozmyslem.
Nářky na nekvalitní jídlo se poslední dobou začínají ozývat z více stran - a ta pozornost mě těší. Sama jsem se k tomu dostala obchvatem z druhé strany, když jsem si uvědomila, že vařením ze surovin se dá mnoha nástrahám aspoň částečně vyhnout. K tomu je potřeba hlavně číst etikety a zapojit občas mozek.
Jaroslava Kadlasová
Dýňová sezóna
Stálí čtenáři se nejspíš diví, kde jsou nové dýňové recepty - právě v tomto týdnu a s dýní v záhlaví blogu jsou to očekávání pochopitelná.
Jaroslava Kadlasová
Bramborový závin
Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.
Jaroslava Kadlasová
Nostalgicky sladké neděle
Chladnější podzimní dny mi připomínají dobu mch mladších školních let, kdy končilo období výletů a návštěv na zahradách všelijakých známých našich rodičů. V nepříliš lákavém počasí jsme už chodili jen na kratší vycházky a my holky se těšily, že bude následovat něco dobrého k svačině.
Jaroslava Kadlasová
Koukání pod pokličky
Nahlížení do soukromí všemi způsoby a téměř za všech myslitelných okolností je dnes dosti rozšířenou zábavou. I my blogeři se tady předvádíme a obnažujeme minimálně stav své mysli. Sama dnes dovolím, abyste mi nakukovali pod pokličky.
Jaroslava Kadlasová
Po pražsku
Kdo čte můj blog pečlivěji, už se o cizozemské návštěvě dozvěděl. Velké večeři předcházely i dva dny, které jsme měly s kamarádkou pro sebe a samozřejmě krom pražských pamětihodností i jiných zajímavostí jsme musely něco sníst - sem tam doma (to jsem měla připravenou vajíčkovou pomazánku a dobrý chléb, mrkvový koláč (rcp bude), dušené hovězí na hořčici a k dispozici byly samozřejmě i další potraviny) anebo venku. Není tolik času, aby se vysedávalo v hospodách dvakrát denně, to stačí jednou a podruhé si dát něco menšího.
Jaroslava Kadlasová
Česká strava jako exotika
Je to jen úhel pohledu. Jak naši stravu vnímají návštěvníci ze zahraničí? Nemusí být ani z jiných světadílů, stačí z nedaleké vícejazyčné země.
Jaroslava Kadlasová
Bramborové vzpomínání
"Já bych chtěla takový ty pravý brambory, od hlíny a s těma tenkýma šlupičkama, co se loupou," vyslovila své přání naše seniorka. Přeloženo to znamená, že je mám někde sehnat.
Jaroslava Kadlasová
Menu zastudena
Letní zprávy, počasí nahoru dolů a všude prázdninový provoz - dost důvodů k lehčímu (nebo i těžšímu) znechucení - jídla se to snad naštěstí netýká: připravit si něco nového je vyloženě osvěžující.
Jaroslava Kadlasová
Letní kuře s citrusy
Na vaření mě baví, že se dá donekonečna zkoušet něco nového, obměňovat jídla dle sezóny i nálady, vymýšlet vlastní kombinace. Přesto myslím, že větší část strávníků je v chuťových preferencích konzervativní. Ty bych ráda přesvědčila, že sladkokyselá šťáva, byť z ovoce, není nic nezvyklého.
Jaroslava Kadlasová
Za švestkovou vůní
Kdo čeká čtení o slivovici, nedočká se. Švestky jsem zkusila v jiných skupenstvích. A bez aditiv.
Jaroslava Kadlasová
Měla jsem s ním debatu, v ní mě pozval na chatu...
Když tahle písnička duněla z tranzistoráků, ještě jsem na chatu s klukem jezdit nemohla - ale za pár let jsem se taky dočkala, protože na chatu přece jezdil každý. tedy skoro.
Jaroslava Kadlasová
Odklad okurkové sezóny
Tentokrát doslova - protože k té mediální se vyjadřovat nemám zájem. Radši pojďte se mnou na výlet, při kterém milovníci jídla a jeho přípravy mohou naplnit vrchovatě své choutky...
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Zavařujte si sami.
Vaření provozuju jako koníček, a tak stranou nemůže zůstat ani zavařování. Při domácím zavařování se můžeme do značné míry vyhnout všem přídavným látkám nebo aspoň jejich části, stačí porovnat seznamy surovin na hotových výrobcích a také na různých zavařovacích prostředcích. Některé recepty jsou brutálně jednoduché a přitom zcela bezpečné.
Jaroslava Kadlasová
Pár letních tipů bez zbytečných přísad
Čím více vařím a píšu o tom, tím častěji řeším problém, co z nakoupených surovin uvařit, aby to bylo ono - napadá mě vždy plno kombinací a nevím, pro kterou se rozhodnout. Většinou mám nějakou ideu už při nákupu, ale to je jen taková pojistka, abych nekupovala něco zcela zbytečně.
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |