Jaroslava Kadlasová
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x
Seznam rubrik
Oblíbené články
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
Jaroslava Kadlasová
Úvahy o pečení vánočního cukroví
"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"
Jaroslava Kadlasová
Moje zavařovací sezóna
Letos mě sice nepotkala nějak významná nadúroda plodin, ale přesto jsem zažila neobvyklou zavařovací sezónu.
Jaroslava Kadlasová
Svatbení
Změna společenské role na tchýni mi byla ulehčena tím, že jsme si společně užili krásnou svatbu, skutečnou veselku, se spoustou přátel i příbuzných. Když mají mladí rodiče prakticky dvojmo, k tomu sourozence vlastní i polovlastní, ono se to nasčítá.
Jaroslava Kadlasová
Je libo kávu?
Novější průzkumy a informace o kávě znějí velmi slibně, většina jejích negativ jsou prý jen mýty! Naopak se ukazuje, že je zdraví prospěšná, pokud se to s ní nepřehání, což je v množství kolem pěti šálků denně. Účinky kofeinu jsou spíše kladné, ale prý se liší u introvertů a extrovertů – ale alkohol taky nepůsobí na každého stejně, ne?
Jaroslava Kadlasová
"Šunku jíš? A ta je odkud?"
Přesně tak se reagovalo v naší rodině s řeznicko-uzenářskými prapředky, když někdo odmítal jídla z vnitřností, třeba jazyk, se slovy, že nejí, co už měl někdo jiný v hubě...
Jaroslava Kadlasová
"Až půjdeš na Svět knihy, nezapomeň na blogerský stánek P 406!"
Téma letošního knižního veltrhu je totiž i Bloger spisovatel, spisovatel blogerem, a tak se i my, kteří jsme už aspoň jednu knížku vydal, můžeme zúčastnit.
Jaroslava Kadlasová
"Zahrej, chraplavý aristóne, ptáku mi nad jiné milý..."
"Svět jsou jen ti, kteří jej živí, by z něho živi byli..." pokračuje verš Wolkerova Moře, u nás doma často citovaný. Proč jsem si ho zapamatovala a jakou má souvislost s jarem?
Jaroslava Kadlasová
Něco o chutích
Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.
Jaroslava Kadlasová
Velikonoce nejen v kuchyni
Svátky se blíží, ač pořád zrazuje počasí - nějak se nedovedu srovnat s tím, že je už konec března, pořád se cítím tak maximálně na únor - kde já letos najdu kopřivy do nádivky?
Jaroslava Kadlasová
Ctíte v kuchyni sezónu?
Tak nějak se to dneska říká, když chcete dát najevo, že jste IN, co se životního stylu týče. V podstatě jde o starobylý princip, znamená držet se osvědčených cyklů střídání svátků a všedních dnů, jak se postupně vyvíjely nejspíš už někdy od neolitu.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Tak vařte z masa.
Nebudu spekulovat o tom, kde maso nakupovat, to by bylo na samostatnou "studii" - ne že bych občas nezašla k řezníkovi, ale většinou přinesu něco ze super-hyper. Jaké nástrahy v podobě nadbytečně přidávaných látek na nás číhají při domácím vaření z masa?
Jaroslava Kadlasová
Mrkev stokrát jinak
Po masopustu v souladu s celoročním "obřadním" cyklem přichází ta správná předjarní doba na lehčí, původně postní kuchyni. Čelné místo na jídelníčku v našich zeměpisných šířkách můžeme po zelí připsat mrkvi, která se dá konzumovat nasladko i naslano v mnoha podobách, možná ani ta stovka receptů není nereálná.
Jaroslava Kadlasová
Masopustní období
Doba plesů a tancovaček se nedá přehlédnout, i když se jich aktivně nezúčastňuju. Stačí však ty hovory u kadeřnice, v metru, v práci. Připomíná mi to samozřejmě období, kdy jsme bydleli v jednom domě i rozvětvenou rodinou, a tak o dramatické situace nebyla nouze, jak vzpomínám v Cukru na nitku:
Jaroslava Kadlasová
Život je nezdravý
Nevystihuje právě tenhle slogan i váš pocit ze všech možných informací o jídle, potravinách, jejich rizicích a přednostech? Zaručených a těch nejvhodnějších a nejzdravějších dietních doporučení, co jíst a co ne, už bylo sepsáno na kilometry. Čím déle jsem na světě, tím více mi z toho vychází to nejjednodušší pravidlo: nejlepší je jíst všechno.
Jaroslava Kadlasová
Zelí - a to je celý
Na tradičních surovinách mě baví, jak mnohostranně se dají využít - zelí je jednou z nich. Už jen to, že existuje nejméně ve třech podobách: čerstvé, kysané i sterilované. Někdy se dají zaměnit, jindy nikoli. V kolika podobách zelí znáte?
Jaroslava Kadlasová
Nostalgické Vánoce
Čas obrousí vzpomínkám hrany, a tak svoje dětství vidím docela idylicky. Všechny ty vánoční přípravy mě bavily.
Jaroslava Kadlasová
Vánoční mazec, vychytané dárky - inu vytuněný advent
Čapněte svůj vánoční dárek, dárky jinak, vánoční nákupní poukázky... Taky už vám tyhle slogany jdou na nervy?
Jaroslava Kadlasová
Vinná štola - tip na víkendové pečení
Zdá-li se vám vánočka moc pracná, ještě můžete zkusit svátky přizdobit štolou, máčenou ve víně. Potřebuje totiž akorát dva týdny na rozležení.
Jaroslava Kadlasová
Adventní
Pro kuchyni a domácnost vůbec je to čas snad z celého roku nejexponovanější. Jen škoda, že rytmus roku pracovního vrcholí ve stejnou dobu. Dnes místo adventního ztišení doháníme celoroční skluzy a všeobecné shánění se neodehrává v tichu a šeru, nýbrž v zářivě nasvícených a blyštivých kulisách za hlaholu koled...
Jaroslava Kadlasová
Pohádka o (červené) řepě
Moje pohádka o řepě vypráví, jak dojde k magické přeměně nevzhledné bulvy od hlíny na krásně nadýchaný a nádherně vybarvený moučník plné chuti.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka, ale kvalitnější stravu? Vařte s rozmyslem.
Nářky na nekvalitní jídlo se poslední dobou začínají ozývat z více stran - a ta pozornost mě těší. Sama jsem se k tomu dostala obchvatem z druhé strany, když jsem si uvědomila, že vařením ze surovin se dá mnoha nástrahám aspoň částečně vyhnout. K tomu je potřeba hlavně číst etikety a zapojit občas mozek.
Jaroslava Kadlasová
Dýňová sezóna
Stálí čtenáři se nejspíš diví, kde jsou nové dýňové recepty - právě v tomto týdnu a s dýní v záhlaví blogu jsou to očekávání pochopitelná.
Jaroslava Kadlasová
Bramborový závin
Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.
Jaroslava Kadlasová
Nostalgicky sladké neděle
Chladnější podzimní dny mi připomínají dobu mch mladších školních let, kdy končilo období výletů a návštěv na zahradách všelijakých známých našich rodičů. V nepříliš lákavém počasí jsme už chodili jen na kratší vycházky a my holky se těšily, že bude následovat něco dobrého k svačině.
Jaroslava Kadlasová
Koukání pod pokličky
Nahlížení do soukromí všemi způsoby a téměř za všech myslitelných okolností je dnes dosti rozšířenou zábavou. I my blogeři se tady předvádíme a obnažujeme minimálně stav své mysli. Sama dnes dovolím, abyste mi nakukovali pod pokličky.
předchozí | 1 2 3 4 | další |