Jaroslava Kadlasová

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Jaroslava Kadlasová

Úvahy o pečení vánočního cukroví

"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"

5.12.2013 v 11:05 | Karma: 14,13 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Moje zavařovací sezóna

Letos mě sice nepotkala nějak významná nadúroda plodin, ale přesto jsem zažila neobvyklou zavařovací sezónu.

18.10.2013 v 10:57 | Karma: 7,95 | Přečteno: 554x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Svatbení

Změna společenské role na tchýni mi byla ulehčena tím, že jsme si společně užili krásnou svatbu, skutečnou veselku, se spoustou přátel i příbuzných. Když mají mladí rodiče prakticky dvojmo, k tomu sourozence vlastní i polovlastní, ono se to nasčítá.

27.8.2013 v 9:25 | Karma: 9,36 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Je libo kávu?

Novější průzkumy a informace o kávě znějí velmi slibně, většina jejích negativ jsou prý jen mýty! Naopak se ukazuje, že je zdraví prospěšná, pokud se to s ní nepřehání, což je v množství kolem pěti šálků denně. Účinky kofeinu jsou spíše kladné, ale prý se liší u introvertů a extrovertů – ale alkohol taky nepůsobí na každého stejně, ne?

1.8.2013 v 8:57 | Karma: 9,00 | Přečteno: 509x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

"Šunku jíš? A ta je odkud?"

Přesně tak se reagovalo v naší rodině s řeznicko-uzenářskými prapředky, když někdo odmítal jídla z vnitřností, třeba jazyk, se slovy, že nejí, co už měl někdo jiný v hubě...

26.6.2013 v 8:10 | Karma: 16,26 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

"Až půjdeš na Svět knihy, nezapomeň na blogerský stánek P 406!"

Téma letošního knižního veltrhu je totiž i Bloger spisovatel, spisovatel blogerem, a tak se i my, kteří jsme už aspoň jednu knížku vydal, můžeme zúčastnit.

17.5.2013 v 8:27 | Karma: 5,26 | Přečteno: 166x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

"Zahrej, chraplavý aristóne, ptáku mi nad jiné milý..."

"Svět jsou jen ti, kteří jej živí, by z něho živi byli..." pokračuje verš Wolkerova Moře, u nás doma často citovaný. Proč jsem si ho zapamatovala a jakou má souvislost s jarem?

9.5.2013 v 8:30 | Karma: 8,21 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Něco o chutích

Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.

23.4.2013 v 10:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Velikonoce nejen v kuchyni

Svátky se blíží, ač pořád zrazuje počasí - nějak se nedovedu srovnat s tím, že je už konec března, pořád se cítím tak maximálně na únor - kde já letos najdu kopřivy do nádivky?

27.3.2013 v 10:40 | Karma: 8,85 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Ctíte v kuchyni sezónu?

Tak nějak se to dneska říká, když chcete dát najevo, že jste IN, co se životního stylu týče. V podstatě jde o starobylý princip, znamená držet se osvědčených cyklů střídání svátků a všedních dnů, jak se postupně vyvíjely nejspíš už někdy od neolitu.

11.3.2013 v 8:56 | Karma: 8,70 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka? Tak vařte z masa.

Nebudu spekulovat o tom, kde maso nakupovat, to by bylo na samostatnou "studii" - ne že bych občas nezašla k řezníkovi, ale většinou přinesu něco ze super-hyper. Jaké nástrahy v podobě nadbytečně přidávaných látek na nás číhají při domácím vaření z masa?

26.2.2013 v 8:45 | Karma: 14,06 | Přečteno: 886x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Mrkev stokrát jinak

Po masopustu v souladu s celoročním "obřadním" cyklem přichází ta správná předjarní doba na lehčí, původně postní kuchyni. Čelné místo na jídelníčku v našich zeměpisných šířkách můžeme po zelí připsat mrkvi, která se dá konzumovat nasladko i naslano v mnoha podobách, možná ani ta stovka receptů není nereálná.

13.2.2013 v 7:40 | Karma: 13,27 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Masopustní období

Doba plesů a tancovaček se nedá přehlédnout, i když se jich aktivně nezúčastňuju. Stačí však ty hovory u kadeřnice, v metru, v práci. Připomíná mi to samozřejmě období, kdy jsme bydleli v jednom domě i rozvětvenou rodinou, a tak o dramatické situace nebyla nouze, jak vzpomínám v Cukru na nitku:

1.2.2013 v 8:16 | Karma: 13,65 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Život je nezdravý

Nevystihuje právě tenhle slogan i váš pocit ze všech možných informací o jídle, potravinách, jejich rizicích a přednostech? Zaručených a těch nejvhodnějších a nejzdravějších dietních doporučení, co jíst a co ne, už bylo sepsáno na kilometry. Čím déle jsem na světě, tím více mi z toho vychází to nejjednodušší pravidlo: nejlepší je jíst všechno.

17.1.2013 v 7:38 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Zelí - a to je celý

Na tradičních surovinách mě baví, jak mnohostranně se dají využít - zelí je jednou z nich. Už jen to, že existuje nejméně ve třech podobách: čerstvé, kysané i sterilované. Někdy se dají zaměnit, jindy nikoli. V kolika podobách zelí znáte?

5.1.2013 v 8:26 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nostalgické Vánoce

Čas obrousí vzpomínkám hrany, a tak svoje dětství vidím docela idylicky. Všechny ty vánoční přípravy mě bavily.

22.12.2012 v 21:05 | Karma: 11,71 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Vánoční mazec, vychytané dárky - inu vytuněný advent

Čapněte svůj vánoční dárek, dárky jinak, vánoční nákupní poukázky... Taky už vám tyhle slogany jdou na nervy?

15.12.2012 v 9:37 | Karma: 10,69 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Vinná štola - tip na víkendové pečení

Zdá-li se vám vánočka moc pracná, ještě můžete zkusit svátky přizdobit štolou, máčenou ve víně. Potřebuje totiž akorát dva týdny na rozležení.

8.12.2012 v 7:48 | Karma: 8,83 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Adventní

Pro kuchyni a domácnost vůbec je to čas snad z celého roku nejexponovanější. Jen škoda, že rytmus roku pracovního vrcholí ve stejnou dobu. Dnes místo adventního ztišení doháníme celoroční skluzy a všeobecné shánění se neodehrává v tichu a šeru, nýbrž v zářivě nasvícených a blyštivých kulisách za hlaholu koled...

3.12.2012 v 8:51 | Karma: 9,63 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Pohádka o (červené) řepě

Moje pohádka o řepě vypráví, jak dojde k magické přeměně nevzhledné bulvy od hlíny na krásně nadýchaný a nádherně vybarvený moučník plné chuti.

26.11.2012 v 8:12 | Karma: 10,19 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka, ale kvalitnější stravu? Vařte s rozmyslem.

Nářky na nekvalitní jídlo se poslední dobou začínají ozývat z více stran - a ta pozornost mě těší. Sama jsem se k tomu dostala obchvatem z druhé strany, když jsem si uvědomila, že vařením ze surovin se dá mnoha nástrahám aspoň částečně vyhnout. K tomu je potřeba hlavně číst etikety a zapojit občas mozek.

14.11.2012 v 9:00 | Karma: 14,99 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dýňová sezóna

Stálí čtenáři se nejspíš diví, kde jsou nové dýňové recepty - právě v tomto týdnu a s dýní v záhlaví blogu jsou to očekávání pochopitelná.

5.11.2012 v 9:01 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Bramborový závin

Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.

24.10.2012 v 8:57 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nostalgicky sladké neděle

Chladnější podzimní dny mi připomínají dobu mch mladších školních let, kdy končilo období výletů a návštěv na zahradách všelijakých známých našich rodičů. V nepříliš lákavém počasí jsme už chodili jen na kratší vycházky a my holky se těšily, že bude následovat něco dobrého k svačině.

11.10.2012 v 8:46 | Karma: 11,04 | Přečteno: 912x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Koukání pod pokličky

Nahlížení do soukromí všemi způsoby a téměř za všech myslitelných okolností je dnes dosti rozšířenou zábavou. I my blogeři se tady předvádíme a obnažujeme minimálně stav své mysli. Sama dnes dovolím, abyste mi nakukovali pod pokličky.

2.10.2012 v 8:57 | Karma: 8,27 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Společnost