- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ten mrkvovy maz je zajimavy, myslim, ze to zkusim. Babicka delala z bezoveho kvetu take rizky, podobne tem kvetakovym a moc chutnaly
Dušená mrkev je nejdřív dosti hnusná, ale osaldí se i rozinkami, přkoření, kět to ovoní. Kosmatice znám, smažené květy se dělají nasladko i naslano, je to jedno z jídel ke slunovratu, což je za chvíli.
Díky za komenty, ano, za Karla byl celkem blahobyt, a když už bylo co jíst, jedlo se hodně a vydatně, ovšem podle společenského postavení. Masa všechny druhy, polévka z vrány, sám Karel měl rád pečenou veverku. Hodne se mastilo, kdepak dieta. Sladké a slané chutě se kombinovaly. Dovážely se i nasolené ryby z Baltu. Samozřejmě do jednoho článku se vše nevejde, více povím 22. 6. na hradčanech v knihovně od 17,15...
Foodlover? Hezké slovo. Neznal jsem to.
do šalší se máčely moučné placky, bylo sušené ovoce, vařily se kořeněné varmuže, byly "marmelády" sádlo, máslo, sýrce, tvarohy,klihnuté tvarohy, jedly se ryby, vejce, prník....vařilo se pivo, bylo víno,
a hlavně různé kaše a haše. Dokonce i ryby se podávaly rozsekané na drobno.
Loni na Kosti byla ukázka středověké kuchyně (nebo prostě nějaké "staré" už si nepamatuji z kterého století použily kuchařky recepty) a bylo to namouduši moc dobré. Ochutnávala jsem kaši a několik druhů pečiva a bylo to jedno lepší než druhé. Jestli to odpovídalo realitě, tak si ti naši předci nejedli špatně.
pokud bylo CO jíst, tak se z dnešního pohedu asi jedlo docela zdravě. základem byla kaše, sladilo se medem, luštěniny a mnohem víc ryb než dnes (pochoutka byla štika a lososů byly plné řeky). maso vyjímečně a jako náhražka šneci
kdysi jsem našel recept na veverku v černé omáčce. veverku jsem v marketu nesehnal, ale ta omáčka se docela dala jíst. přesný recept si nepamatuju, ale byl v ní rozvařený chleba, ocet a spousta koření
místo veverky se dá použít krysa, chuť je podobná.