Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š70á59r31k57a 22M23a61t30y41á58š25o35v81á 1131935282299

zajdete i hlouběji do historie, myslím před MDR....někam do středověku...do opbdobí, kdy tu nebyly brambory atd....?

0/0
4.6.2014 7:07
Foto

J82a22r81o47s45l58a60v15a 15K64a92d53l63a43s75o72v72á 9810214808908

Určitě, na to mám už též dost materiálů, ale je to velké téma.

"Zaspi kořením, jakým chceš", zněla jedna z rad 16. či 17. stol.

0/0
4.6.2014 10:01
Foto

T91e71r11e59z87a 66P42r80a63s20l33i52č18k48o46v22á 7532352113696

Na tohle téma vyšla zajímavá kniha "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" Jsou tam i velice zajímavé recepty, jako například:"Kaše z jelení krve, kterýž října měsíce lapen bývá" nebo "Kuře nadívané s raky."Asi bych podle toho neuvařila, ale čtení je to velmi zábavné!

0/0
4.6.2014 10:41

Š52á17r57k68a 75M76a24t48y61á18š31o82v47á 1381895502809

kaši z jelení krve nevim, ale restovanou husí krev tu já k smrti rááád..vážně, j eto šílená dobrota...

0/0
4.6.2014 10:55
Foto

T87e56r90e28z33a 51P53r68a11s54l94i39č60k29o55v20á 7202482843236

To mi jednou doporučil lékař jako nejlepší lék na chudokrevnost. Trvalo mi, než jsem to sehnala, ale vůbec to nebylo špatný, jakkoliv to zní hrozně.

0/0
4.6.2014 10:56

Š42á82r20k51a 93M29a55t88y50á14š79o57v94á 1411655772199

jo a četla jste tu vojenskou kuchařku -Jak se vařilo vojsku za za císaře pána?  když jsem se dočetla k švestkovejm knedlíkům, odpadla jsem...

0/0
4.6.2014 10:56
Foto

T51e28r64e14z98a 73P32r29a19s10l87i74č72k36o88v14á 7362472143466

Nečetla, nicméně představa výroby švestkových knedlíků pro vojsko je děsivá! Já se s tím i pro čtyři osoby morduju strašně dlouho!

0/0
4.6.2014 11:13
Foto

J49a33r14o95s64l28a96v73a 46K43a29d62l77a10s67o29v29á 9190424188878

Beranovou mám, i Zíbrta Staročeské umění kuchařské, i o vaření v doběnedostatku, jsou i jiné úsporné spisky, snažím se sbírat tištěné i elektronické zdroje.

+1/0
4.6.2014 12:23
Foto

T32e84r28e66z24a 77P77r89a53s67l92i61č41k68o28v24á 7682492803766

Zajímavé, budu vás číst!

+1/0
3.6.2014 22:53
Foto

J57a81r74o80s35l96a71v67a 69K83a27d15l94a57s26o48v84á 9390494508298

Díky, další texty mám i na blogu vilemina.blog.cz

+1/0
4.6.2014 9:59
Foto

J83a92r74o36s10l45a40v49a 14K60a69d61l41a39s50o19v47á 9400264158198

Žejdlík podmáslí problém není, pomeranče holt budou trochu jiné - hořké mandle se dnes taky neprodávají, myslím, že jsou trochu jedovaté...určitě dnes i maso i mléčné výrobky chutnají jinak, historické repliky neuvaříme, ale podle dnešní chuti si to stejně každý přizpůsobí - je to inspirace.

+1/0
3.6.2014 18:58
Foto

J30i68ř50í 86T66o82m52á78š 7393391984407

Známý známého při vaření podle M. D. Rettigové narazil na jiný problém. Byla to nějaká zvěřinová specialita, vařil přesně podle receptu a výsledek byl téměř nepoživatelný. Protože se mu nezdálo, že by se kritéria poživaqtelnosti za těch 150 roků nějak významně změnila, jal se pátrat dál, až zjistil, že ocet v době MDR měl nějaká 3% a dnes má těch procent 8.

+2/0
3.6.2014 10:50

M57i73l87a98n 53K34l60o40u28č64e33k 3570525638277

A nebo měla používala vinný ocet, ne lihový.

+1/0
3.6.2014 12:17
Foto

J75a39r46o97s33l44a19v63a 34K34a48d43l61a87s70o74v31á 9690314828658

Musí se to brát rozumně, naopak Retxška často opakuje, aby to hospodyňka upravila dle své chuti, zvyklostí a nedávala, co nemiluje. Suroviny jsou vždycky trochu jiné a chutě jednotlivých rodin taky, takže otrocky se držet předpisů není zkrátka ten nejlepší způsob. Když dva dělají totéž, nneí to totéž a ve vaření to platí určitě.

+1/0
3.6.2014 19:01

A62n19t93o16n64í73n 90K64o45u91n44o13v65s76k49ý 9918410758948

Mně na vaření podle kuchařek vadí častý výskyt požadavků na neobvyklé suroviny, typu žejdlík podmáslí nebo 4 trpké pomeranče z Kréty.

Ale o tom se už zmiňují i jiní.

+1/0
3.6.2014 10:17

Š47á20r62k73a 14M89a98t51y57á89š11o86v31á 1791615232299

žejdlík podmáslí mi potíž nedělá,ty pomeranče z Kréty jsou horší....

0/0
4.6.2014 10:57



Bohyně v teplácích od Armaniho

Petice

Na co je hrdá ta, která má tepláky pro všechny příležitosti? Přečtěte si rozhovor se Zuzanou Hubeňákovou.

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.