Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

Nějak se u nás brambory nasladko nepoužívaly na žádný způsob, ani jako škubánky. Ty jsme mívaly, ale jen naslano s tvarohem nebo k omáčce. Mojí babičce i matce zřejmě bramborová těsta pořád moc připomínaly ošizené válečné vaření, ale s malou úpravou jsem pár těchto receptů úspěšně ozkoušela.

Těsta odlehčená zeleninou jsou trendy, a s bramborem je stejně práce jako s řepou či dýní. Přípravu je jaksi třeba trochu naplánovat, totiž uvařit si tu zeleninu předem. A v případě kynutého těsta se musí sladit ještě s dobou kynutí a konzumace po upečení, protože to vydrží dobré tak do druhého dne.

Na kynuté bramborové těsto jsem nadrobila droždí rovnou do mísy a spolu s ostatními surovinami zamíchala a propracovala v robotu. Vzala jsem: půl litru mouky, stejně brambor, dvě vejce, 2 lžíce cukru, 1 droždí, 150 g tuku a trochu mléka. Z části těstajsem umotala buchty s povidly, ještě jsem je hodně potírala máslem. A zbytek jsem stočila na závin, ten dá totiž méně práce :) Taky jsem ho potřela a vše pěkně upekla. Buchtičky i závin vypadaly hezky. Po upečení jim ještě prospělo potření směsí rumu a rozpuštěného másla.

S bramborem bylo těsto kypřejší, lehčí, prostě dobré. Buchty snesly i zmrazení.

Příprava koláče s tvarohem není složitá ani náročná na suroviny. Vzala jsem zase stejně brambor jako mouky (po 250 g), k tomu 1 vejce (místo původní půlky), a 80 g tuku (máslo+jiný tuk) umíchaných se 120 g cukru a jeden prdopeč. Třetinu jsem si odložila na mřížky a zbytek rozprostřela do pekáče, plochou o kus většího než dortovka, nebo do dvou menších forem. Na náplň jsem smíchala jeden tvaroh s dalším vejcem (opět v originále 1/2), 200 g brambor a cukrem, trochou rumu a navršila na těsto, navrch udělala kulaté mřížky a dala péci ozdobené rozinkami pěkně dozlatova.

Brambory v něm vůbec nebyly cítit, naopak měl báječně kyprou strukturu, nebyl suchý a voněl tak starosvětsky. Připomínal mi nějakou návštěvu venkova v dětství, takový autentický koláč. Chutnal i všem okolo, už jsem ho zkoušela vícekrát. Dokonce ho ocenila i máti, že je to ono, co si z dětství pamatuje!

Klidně si ho můžete upéct více, protože nejméně 3-4 dny vydrží v dobré kondici. Nabízela jsem ho i na Restaurant Day - mezi nejrůznějšími dortíky taky přišel k chuti.




 
Variantně jsem do něj přidala i vanilkový cukr (půl do těsta, půl do tvarohu) a citrónovou kůru, některé mřížky jsem navrch ještě vyplnila vinným rosolem (ano, i místo rybízového džemu se velmi osvědčil). Výsledek - skvost, jak potvrdil, kdo ochutnal. Mít za hobby vaření a pečení může být velmi uspokojivé.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 25.11.2014 10:30 | karma článku: 13,76 | přečteno: 1946x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

19.6.2014 v 9:17 | Karma: 17,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

14.5.2014 v 8:30 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky