Pozvánka na Svět knihy 17. května
Když jsem na tyhle dvě akce kývla, připadalo mi to jako dobrý nápad, ale samozřejmě, že jak se ten den blíží, poněkud o tom pochybuji!
Menu jsem pečlivě vybírala, aby na něm bylo co předvádět a taky se to dalo stihnout. Hledal jsem takové recepty, které jsou použitelné i nyní a nevyžadují příliš času, nebo se dají rozfázovat. Recepty jsem i vyzkoušela. Vše doprovází série seznamů co nakoupit, připravit, co do čeho uskladnit, jak to transportovat a na čem servírovat. Plno věcí se musí promyslet a připravit předem, nakrájet, předvařit, umíchat. Hodí se i podrobný bodový scénář, podle kterého v souhře několika lidí celé menu zdárně dokončíme.
Možnost vařením propagovat e-knihovnu mi nabídl můj zaměstnavatel, MKP, a tak jsem ráda přijala: vždyť takové využití koníčka pro práci se zdaří málokdy, je to jak příklad z manažerské příručky!
Co jsou e-kuchařky? To jsou elektronické knihy, které si můžete volně stáhnout na uvedených odkazech. Je to nejsnazší cesta k historickým kuchařkám. Postupně budou přibývat další.
online M. D. Rettigová: Domácí kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/domaci-kucharka/3369879/
online Julie Svobodová: Malá pražská kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/mala-prazska-kucharka/4032991/
online Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků
http://search.mlp.cz/cz/titul/kuchyne-a-stul-nasich-predku/4022222/
Dá se podle nich i vařit? Dnes, kdy se vracíme ke skutečnému vaření ze surovin, klasickým postupům a tradičním pokrmům, nabývají zase na aktuálnosti. Mezi recepty použitelnými těžko jsou i takové, které znějí zcela současně až módně: omáčky s vínem, kapary, hořčicí či pomerančem, rýže na vícero způsobů, chřest, mušle a ryby, tvarohová těsta i tradiční boží milosti.
Retyška v prvním vydání uvádí, že jen sebrala a vyzkoušela recepty od své máti a babičky. Ale vařila i v panské kuchyni. V dalších vydáních byly recepty ještě pozměňovány a a doplňovány, a tak se ani dnes nemusíme bát si je trochu přizpůsobit - ale ty, které jsem si vybrala, to ani nepotřebovaly. Přijďte ochutnat. Přidám i pár historických perel z kulturně historické studie Zikmunda Wintera.
Baví-li vás i vypravování a vzpomínání, zaměřené na vaření, zastavte se u stánku iDnesu, kde budu v pravé poledne číst z Cukru na nitku. A jestli nevíte, o co jde, a uvažujete o kostce cukru, visící bůhvíproč na nějaké nitce, určitě to zjistíte.
Kdyby vás tahle nabídka nezlákala, nezapomeňte, že týž den se koná další Restaurant Day, kterého se už bohužel nezúčastním, ale vy můžete, a to nejen v Praze.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Jaroslava Kadlasová
Středověk v kuchyni podle Vilemíny
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?
Jaroslava Kadlasová
Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!
Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.
Jaroslava Kadlasová
Kváskový chléb a já
Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.
Jaroslava Kadlasová
Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky
Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.
Jaroslava Kadlasová
Kdo úšelo jí, unikne zbloudění
Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.
Jaroslava Kadlasová
Trocha pečení k vyhnání Zimy
Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.
Jaroslava Kadlasová
Postní období a odlehčování v kuchyni
Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.
Jaroslava Kadlasová
16. květen, to je Restaurant Day
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!
Jaroslava Kadlasová
Končí nám advent
A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.
Jaroslava Kadlasová
Překvapivě chutné moučníky z brambor
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.
Jaroslava Kadlasová
Zmrzliny ze zeleniny
Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.
Jaroslava Kadlasová
Trik na zeleninu? Moučníky!
Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.
Jaroslava Kadlasová
Zavařujete?
Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.
Jaroslava Kadlasová
O noci svatojánské i o slunovratu
Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.
Jaroslava Kadlasová
Dá se vařit podle historických kuchařek?
Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x