Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zařizování kuchyně 1

Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...

Kuchyň, kterou jsem měla pomoci zařídit s tím, že v ní budu zatím příležitostně, následně pravidelně vařit, se nachází v domku z dvacátých let. Prochází postupnou rekonstrukcí, již byly vyřešeny všelijaké stavebně konstrukční zádrhele, možnosti a danosti, ale jistotu jeden nemůže mít nikdy.

Za skřínkami mezi zdí a nábytkem bude ještě větrání, vyřešené širší přesahující deskou s mřížkami a dole nožičkami místo soklu. Protože je možné vést vodu i odpad pomocí hadic, můžeme přesunout dřez na výhodnější místo. Lednička a vysoká skříň s troubami se tak dostane blíže k lince. Varná deska nebude v rohu, ale musí mít do původního místa odtah, aby využila stávající otvor v obvodové zdi.

V těchto několika větách je skryto asi tak roční plánování, vymýšlení a prohádání, jak vše uspořádat. Kuchyň to nebude velká a pracovní plochu bude třeba při pořádném vaření zvětšit o jídelní stůl. Zvažovali jsme rozšíření na některou další stěnu místnosti, kde bude navazovat jídelna, ale nakonec se nám nic nezdálo šikovnější než současné umístění: tu je okno, dveře, topení – více místa by se tím nezískalo. Během plánování jsme prohlídli spoustu typů kuchyní, značek i materiálů. Bylo pro mě těžké nedat se ovlivnit v této fázi nějakým konkrétním designem a hledat spíše konstrukční možnosti. Viděli jsme řadu nutných spotřebičů: trouby i varné desky, digestoře a dřezy.

Líbily se mi kuchyně Ikea, které si můžete sami pěkně naplánovat, sestavit i s doplňky, pohrát si s barvami a šířkami skříněk. Plánovače kuchyní online nabízejí i jiné firmy. Jestli hledáte zábavu docela na dlouho, určitě je vyzkoušejte! Rozhodujete o každé liště, můžete měnit úchytky, barvy dvířek. Zjistíte, že musíte půlku vybavení nejdřív vystěhovat, když potřebujete prohodit skřínku v dolní lince – nemám zřejmě dost praxe z PC her. Tohle připomínalo dávného Labakana, který posunoval bedny po skladu!  Ale můžete také získat představu, jak to bude celé vypadat, zejména objemově. Nejdříve jsem taky v touze po co největším úložném prostoru nacpala skříní všude moc a do výše. Že jsem vytvořila kobku, bylo však v programu brzy zřejmé! Nutné minimální vzdálenosti od desky k digestoři nebo na otvírání dvířek a odstavování židlí vám program sám napoví, nedovolí třeba umístit spotřebič do užší skřínky.

Ergonomicky je stěžejní trojúhelník dřez-sporák-lednice. V malé kuchyni je ale vše v jedné řadě. Sporák v rohu, ať jednoduchém, zkoseném nebo jen u zdi je vždy méně šikovný, odkládací plochy mají být po obou stranách. Protilehlé skřínky vyžadují kvůli pohodlnější obsluze vzdálenost aspoň 120 cm, a tak jsme skřínky v druhém rohu navrhli s hloubkou jen 30 cm.

Když bylo vše nahrubo naplánované, zjistili jsme, že bude lépe dát skřínky vyrobit na míru, protože při použití hotových kusů bychom se museli řady vylepšení vzdát. Zásadní změnou bylo umístění trouby do vysoké skříně, přesun dřezu a rohová skřínka s malou hloubkou na krátké stěně vedle sporáku.

S touto představou jsme se vydali do doporučeného truhlářství. Před návštěvou jsme pilně prohlíželi jejich stránky. Dekorů  a  barev i vzorů a typů zařízení kuchyně je nepřeberně. Ale shodli jsme se na použití dřevěného dekoru s šedavým nádechem, velmi uměřené a decentní kombinaci, souznící  domem, jen s lehkými barevnými akcenty doplňků a se spotřebičemi v nerezu.

V truhlářství jsme si nejprve prohlídli nabízené designy. Měla jsem představu hotových, mírně profilovaných dvířek, ale muž spíše hladkých z desek. Projektant nás přesvědčil na použití desek, že hotová dvířka jsou už trochu pasé, tedy out. Úlevou byla možnost vybrat stejný vzor i na pracovní desku, s kterou jsem si pořád nevěděla rady, žádné vzory se mi nelíbily. Zpravidla se dělá korpus a deska z jednoho odstínu a dvířka z druhého, ale my si vybrali světlá dvířka i desku a tmavší korpusy. Předali jsme náčrty s rozměry, domluvili ještě vyřešení rohové části, umístění zásuvek, přidání otevřených poliček pod skřínky,  což všechno zabralo kolem dvou hodin.

 

Pak už jsme čekali na vizualizaci a kalkulaci našich nápadů, a když jsme s nimi byli spokojeni, vydali jsme se hledat konkrétní spotřebiče. Potřebovala jsem aspoň něco vidět v reálu, nestačí mi prohlédnout si troubu na netu. Byli jsme ještě odsouhlasit objednávku, potvrdit detaily. I úchytky nám daly zabrat, dlouho jsme rozmýšleli, zda je usadit na horních skřínkách vodorovně nebo svisle!

Zjistili jsme, že zamýšlená obyčejná digestoř pod skřínku by v rohu zlobila – vadila, tak jsme souhlasili se zasouvací, kterou muž původně nechtěl. Zrušili jsme vestavnou mikrovlnku, protože bychom ji nevyužili. Vybrali jsme dřez. Potěšila nabídka LED osvětlení pod skřínky, jsou to takové malé lišty, které budou zapuštěny po celé délce. Tak aspoň nějakou novinku si dopřejeme, světlo dávají bílé a teplé. 

I tato další upřesňující návštěva trvala dvě hodiny. Ale záloha byla složená, objednávka podepsaná, nyní už se bude domlouvat termín přesného zaměření na místě, tak to už jsme se dostali o notný krok ke kuchyni blíže!  V troubách a varných deskách se už trochu orientujeme, o nich zase někdy příště.

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 11.4.2014 9:59 | karma článku: 10,70 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

19.6.2014 v 9:17 | Karma: 17,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky