Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechcete éčka? Tak vařte. Tečka.

Zdá se vám to až příliš zjednodušující, napadá vás spousta výhrad a výmluv, proč doma ze základních surovin nevaříte? Můžu říct jen to, že se mi osvědčilo. Samozřejmě rozhodnout se musí každý sám.

Nepřišlo to jako blesk z čistého nebe, dospěla jsem k tomu postupně. Výhodu mám v tom, že mě vařit baví. Zato mě nebaví televize, tak ji už asi dvanáct let neprovozuju  - a mám čas věnovat se vaření a psaní.

Mám pocit, že v záplavě informací různé kvality a důvěryhodnosti, reklam zjevných i skrytých se u nikoli zanedbatelné části populace ztrácí soudnost, neb stokrát omletá lež se stává pravdou - a pod multimediální masáží jsme ochotni uvěřit téměř čemukoli, jen když nemusíme o věcech trochu přemýšlet!

Ale přemýšlet o tak základních věcech, jako je jídlo, se přesto dostává do módy. Těší mě, když narazím na diskuzi, ve které někdo začne obhajovat vaření ze základních surovin proti všem možným předpřipraveným výrobkům (ready to eat, konvenience).

Uvědomila jsem si sama u sebe, kolik uliček v "hypersuper" míjím bez povšimnutí - je jich asi převaha. Postupně jsem vyřadila většinu potravinářských výrobků jen proto, že mi nechutnají. Ty sladké jsou přeslazené, slané přesolené, dochucovadla chemická, to snad už každý aspoň slyšel.

A tím se dostávám k podstatě věci: méně přidaných látek se vždy najde v základních surovinách. Pravda, absolutně čisté nemůže být nic, taky musíme přidat trochu vlastní práce, aby z nich bylo jídlo, ale není to vždy všechna - rozdíl v pracnosti může být velmi malý.

Takové namíchané směsi na těsta v prášku - za vyšší cenu si přinesete domů i plno látek, které jsou tam navíc. Navážit trochu mouky a cukru zas tolik času nevezme. Vajíčka, tuky a voda se tam přidávají stejně většinou zvlášť. I ty knedlíky se dají jednoduše naučit, krom toho je i plno jiných podobných příloh (ano, třeba viz Přílohy pro změnu).

Vzpomněla jsem si nedávno na začátek devadesátých let, jak jsme nakupovali spoustu mražených potravin, ba i hotových pokrmů. Byly pořád lepší, než co se dostalo před sametem. Ale dnes bych se nad mnoha jen ošklíbla. Mražená pizza? Čínské nudle? Uhhhh...

Původně obdivované parametry, třeba dlouhá trvanlivost, se časem stala spíše podezřelá: "Prosímtě, čím to musí bejt nacpaný, aby to vydrželo rok?" Opravdu, na co spotřebitel potřebuje, aby mu nějaká potravina vydržela rok? To je přece výhoda pro výrobce.

Ale delší než přirozená trvanlivost nám vyhovuje, ovšem je to něco za něco, volíme menší zlo. Bláhové jsou představy, že konzervaci vynecháme a nic se nestane - díky ní už si nedovedeme představit ani rozsáhlé alimentární otravy. Vždyť nezapomeňme, že neošetřené mléko se zkazí do cca dvou dnů, tvaroh zplesniví tak do tří a maso dle teploty začne zavánět po pár hodinách - jo jo, to ještě pamatuju. A kvůli trvanlivosti se musí do výrobku i něco přidat. Vždy se tomu nedá vyhnout.

Avšak vedle nich jsou v průmyslově zpracovaných potravinách další přísady, jejichž podíl ve stravě můžeme domácím vařením omezit radikálněji.

Ty mají úlohu napomoci technologii či uměle vylepšit chuť. Zařídí, aby se hmota snáze hnětla, nezacpávala stroje nebo nebyla naopak příliš hutná, suchá, mazlavá atd. až do nekonečného množství variací. Zýrazní či oddají chutě a příchutě.

K tomu ještě nutno připočítat snahu o levný produkt - a co je nejlevnější? Voda, tuk, sůl, cukr - tak šup tam s nima! A když se to rozředí vodou, musí se dát i něco na zahuštění. Pak se přidávají i sofistikovanější přísady, které byste doma nepoužili. Tedy pokud dobrovolně nezkazíte třeba "slušné" maso nějakou kořenící a dochucovací směsí...čtete jejich složení?

Tyhle parametry se hodně mění, při nákupu je třeba být stále ve střehu a sledovat ona malá písmenka. V jogurtech býval škrob i želatina, to už myslím vymizelo, když se uvádí složení i kvůli alergikům. Mezi přidávanými látkami jsou i některé zcela neškodné, všechna éčka nejsou stejná. Navíc záleží i na jejich celkovém množství, četnosti konzumace, zdravotním stavu - vzhledem k spletitosti problému myslím lze jen konstatovat, že při vyšší expozici můžou způsobovat zdravotní problémy. Zdravý rozum musí zkorigovat, zda jednou za čas porce či jen lžička něčeho může či nemůže vadit. Nové trendy poletují kolem s lehkostí vzduchu, ale chtít se řídit všemi zaručenými doporučeními je úkol nejen nesplnitelný, ale také nesmyslný. Primárně přece jen potraviny nejsou jedy!

Je sice možné péci doma chléb, dělat i máslo, jogurt či listové těsto, ale každý má tu míru únosného vaření jinde. K tématu se vrátím v dalších článcích, kde se pokusím konkrétněji uvést, co v obchodě obcházím a čím to nahrazuji.

Vaření ze surovin má ještě další výhodu: bude stát méně. Je o něm zajímavá diskuze na tomto fóru, kde se řeší nejúspornější stravování - vaření ze surovin se v něm spontánně vyšvihlo na přední místo.

Nezbytné je i pro dietnější stravu, založenou na vyvážených živinách - v přepočtech na obsah bílkovin se i dražší maso stane relativně levným proti laciné uzenině.

 Ačkoli se nic nedá absolutizovat, jisté tendence se vysledovat dají - hlavně nezapomínat na zdravý rozum a nadhled! Podle mě vaření není pro puntičkářské neurotiky, vyžaduje improvizaci, pružnost,  jistou velkorysost.  Jídlo by nás mělo těšit, ne stresovat, a to včetně jeho přípravy.

Ještě jste nedostali chuť se do vaření pustit?

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 20.6.2012 9:51 | karma článku: 36,91 | přečteno: 5665x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky