Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podzimní menu od polévek po moučník

12. 10. 2016 8:13:03
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

Podzim v kuchyni je báječný. Spousta možností, že jeden, neví, co dřív. Ani na sepisování nemám moc času. Začněme polévkami, můžu jich nabídnout až neobvykle mnoho - do konce článku jich napočítáte pět.

Pro tradiciona Moje články listy nabízím polévku z čerstvého zelí. Nic na tom není - do hrnce s vodou (a taky kmínem, solí, bokovým listem, celým pepřem a novým kořením) jsem dala vařit brambory a jednu celou cibuli, posléze přihodila pokrájené zelené zelí a vařila. Když bylo skoro měkké, přidávala jsem mletou červenou papriku a kousek chilli papričky, kolečka klobásy a ocet. Zahustila jsem smetanou (30%), bez mouky - nemám ráda "kejdu". Můžete ale také přidat instantní jíšku nebo ve vodě či smetaně rozmíchaných pár lžic mouky, ta se ale má provařit aspoň 20 minut. Po proležení je polévka stále lepší, vyplatí se jí uvařit více.

Na polévku výborně využijete i přezrálou cuketu: v tom případě oloupejte slupku a z podélně přepůlené cukety vydlabejte semínka. Pokrájenou dužinu jsem orestovala na cibulce, přidala sůl a pepř a podusila doměkka, pak přilila trochu vody a vše rozmixovala, přidala bujón (nebo vývar), vodou naředila na polévkovou konzistenci. Zdála se mi skvělá tak, ale můžete přidat i hrsť nastrouhané nivy. Stačí dochutit česnekem, pepřem a cuketovou polévku podávat třeba s krutony.Další polévkou by byla květáková, ale na tu mi nyní nezbyl materiál. Musela jsem totiž upéci květákovky, na které letos ještě nepřišla řada, tak jsem použila celý květák. Aby byly placky dobré, dávám květák syrový a ještě je zahustím spíše strouhankou, než moukou. Jsou pak nadýchanější.Ovšem podzim nemůže být bez dýní. Krom polévky jsem vařila stále nedostižnou dýňovou omáčku, ač je vlastně hrozně jednoduchá. Nejprve opeču a doměkka udusím maso, nejlépe krůtí nebo kuřecí, během té doby k němu přidám syrové kostky dýně. Když změknou, kousky masa vytáhnu a zbytek rozmixuju, ochutím česnekem, pepřem, smetanou, případně dalšími bylinami a je to. Tentokrát jsem udělala k nedělnímu obědu krůtí steak.Rychlé těstoviny k všednodennímu obědu jsem připravila z kuřete-horních stehen, opečených a obraných. Do výpeku jsem přidala hodně naťové cibulky, smetanu a nastrouhanou nivu, a to bylo vše.Zatím ještě vybírám lehčí masa, tak došlo i na králíka. Rozporcovala jsem ho a a z předku a odřezků ještě uvařila trochu polévky, škoda že neměl hlavu. Leč stačilo to na takové 3-4 porce vývaru.Králík se pekl s cibulkou, slaninou, česnekem a hořčicí, podlitý trochou vína. Cibulka a víno se uplatnily i v risottu s parmezánem, které z králíka udělalo lehké a luxusně vypadající (prý i chutnající) jídlo. No a zbytek vína se k němu snadno dopije.Z dýně jsem vyzkoušela náplň do křehkého dýňového koláče podle jakéhosi amerického receptu s dlouhým názvem. Do náplně na jednu kulatou formu jsem dala 1 hrnek pyré, 1 vejce, 1 tučný tvaroh, hnědý cukr dle chuti a dýňové koření, celkem asi 2 lžičky (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření, zázvor), trochu vanilkové esence a pekla, až okraje těsta byly upečené a povrch náplně pevný, záleží na tom, jak moc mokrou tu náplň máte. Když budete vařit dýni ve vodě, před mixováním ji slijte, použijete ji pak třeba do polévky, ale k pečení ne. Těsto můžete použít klasické křehké asi z 250 g mouky, půlky másla, špetky soli a 3-4 lžic vody, případně tvarohové nebo cukrářské. Koláč se může podávat se šlehačkou nebo zakysankou apod., klíčové je okořenění náplně. Tvaroh by z ní neměl chuťově vyčnívat, spíš dodá konzistenci a lehce srazí případnou mdlou pachuť.Pro osvěžení se dá zařadit i jogurt, vylepšený čerstvým sladkým mangem a energetizujícími chia semínky. Má se jíst spíše dopoledne, jinak prý nebudete ani v noci spát...u sebe jsem to však nepozorovala, žádný mimořádný příval energie jsem nezaznamenala, ale každý je na ně vnímavý jinak.Času se mi pořád nedostává. Tak více zase někdy příště.
Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 12.10.2016 8:13 | karma článku: 14.96 | přečteno: 1131x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 272 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 904 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Alena Suchopárová

Moje pletky s bezdomovcem

V jednom ze svých příspěvků jsem se zmínila o své vášni pro běh. Jsem celkem tlustá a nemám žádnou kondičku, do kopce se vleču jak šnek, běh ve svém šnekovitém podání přesto miluji.

18.8.2017 v 21:35 | Karma článku: 18.99 | Přečteno: 399 | Diskuse

Edna Nová

Každá ženská zbožňuje nějakého fašistu

Každá ženská zbožňuj nějakého fašistu, holínku ve ksichtě a surové, surové srdce nějakého surovce jako ty. Ano, ženy mají rády parchanty. Každá má své důvody, proč si hýčká svého surovce. Příklady tří dívek, které okouzlil záporák

18.8.2017 v 9:44 | Karma článku: 24.00 | Přečteno: 1057 | Diskuse

Klára Dvořáková

S velkýma musíte v květnu - povídka

Jakou nosíte velikost podprsenky? Víte nebo nevíte? V tomhle obchodě je to teda celkem jedno, protože tahle svérázná prodavačka vám stejně vysvětlí, že je potřebujete zmenšit a máte špatné číslo i střih...

18.8.2017 v 8:07 | Karma článku: 28.80 | Přečteno: 1250 | Diskuse

Zuzana Fantová

Lež, máš krátké nohy!

Tuhle se mě někdo ptal, jestli stíhám číst noviny. "K tomu mám jednu historku," řekla jsem a hlavou mi běželo, že je konec léta a rána už jsou cítit podzimem.

16.8.2017 v 22:09 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 541 | Diskuse

Ivana Dianová

Jsem chlupatá, chlupatá

U mne si očividně daly sraz všechny chloupky naší rodiny. Nikdo je nechtěl, tak šly ke mně; co se budou vnucovat, no ne? A u mne se mají dobře...

16.8.2017 v 13:16 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2094 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.