Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření do kouta

5. 08. 2016 11:12:25
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Moje pomoc snašce v šestinedělí představovala vaření pro mladou rodinu tak po dobu čtyř týdnů, podle času jsem uchystala pokrmy na přání i jiné a doručila. Nebylo to kompletní stravování, jen ta pracnější jídla. A taky vždy něco sladkého pro šestinedělku ke snídani. Mladí mohli ušetřit trochu času a věnovat se prvorozenci, což ocenili. Potravin bylo třeba o dost více než běžně, potřebovala jsem vždy aspoň šest porcí (pro mladé na dvakrát a něco pro nás dva). S výběrem jídel jsem váhala, ono článků, co všechno kojící matka nesmí, je mnohem více než těch, co smí: pak jsem se přiklonila k rozumnému náhledu, že může vše a musí se jen ozkoušet, co na to dítko. Cesta případných škodlivých a škodících látek není totiž přímá a jednoznačná, tělo si to různě mění a zpracovává. Co matce vadí, dítěti nemusí a naopak. Matka sama taky nejdříve začala i se zeleným hráškem, ale brzy se ho musela vzdát. I řadu zelenin jsme vynechaly. Aspoň že výběr neomezuje žádná alergie, to jsem opravdu ráda.

První dodávka:

pravá domácí sekaná, dýňová omáčka s kuřecím masem, kynutý závin z tvarohového těsta plněný jablky, slaný koláč s chřestem, chleba

Na sekanou jsem umlela bůček (1 kg), šetřila cibulí i kořením, zahušťovala vločkami i strouhankou, ale ne moc, dala vajíčko a jeden bílek navíc. Hodně jsem maso propracovala, aby lépe drželo pohromadě. Šišky mi nepraskly, pekla jsem spíše pomalu. Šlo to, ale podle mladých to nějak nebylo ono, nejspíš chyběla ta cibule. Uvědomila jsem si, že sekanou jako takovou jsem nepekla asi tak třicet let - většinou dělám karbanátky, placky či šišky, neb je to dřív a je to lépe manipulovatelné, taky mletým plním zeleniny a podobně. Dýňová omáčka je snadná, ale maso jsem udělala první a do šťávy pak dala dýni, nechala jsem pak maso a omáčku zvlášť, kvůli snazšímu a variabilnějšímu servírování. Opět s minimem cibule, ale co udělá dýně, bylo ve hvězdách.Kynuté těsto mám radši s něčím, tentokrát tvarohové. A chřestový koláč? Z obyčejného křehkého těsta (300 g mouky, 200 g tuku (např. napůl máslo s tukem na pečení) a asi 4 lžíce vody, sůl. Nesmí se propracovávat dlouho, aby nebylo tvrdé. To vystačí na formu 20x30. Rozložím balíček šunky, pokladu chřestem (nebo něčím jiným) a zaliju zakysankou smíchanou s 2 vejci, opepřenou, navrch dám sýr, parmazán nebo jiný výraznější.

Druhá dodávka:

mřížkový válečný koláč, zapečené fleky, knedle s meruňkami, žampiony plněné sýrem a svíčková (maso a omáčka) z mražených zásob

Válečný koláč je opět s tvarohem, ten má snaška ráda. Práci mi dalo sehnat fleky - a nakonec jsme se stejně pořádně nekoukla a byly bezvaječné, ty nejsou na ta česká jídla dobré. Ani žebra, z nichž je na tohle jídlo nejlepší maso, nebyla zcela super, no ale uvařila jsem to. Protože jsme zapečené fleky v dětství i zamlada mívali dosti často hlavně kvůli jejich láci, zprotivily se mi a dělám je jen výjimečně. Připadají mi trochu nudné, ale strávníkům vyhovovaly. Musela jsem nechat porci i osobě blízké, taky je má rád. Radši je mám třeba takto.Knedle zase z tvarohového těsta, aby nebyly tuhé, je třeba dát samotný žloutek, co nejméně hrubé mouky nebo dětské krupičky, jen tolik, aby se daly zpracovat. Přibližně to je 200 g na jeden vaničkový tučný tvaroh, dělala jsem dvojitě. Taky se mi osvědčilo nechat po promíchání (vše v robotu) těsto trochu odpočinout-nabobtnat.Žampiony jsem plnila od oka. Smíchám sýry různých druhů, vajíčko, trochu strouhanky, koření, posekané nožky, petrželku. Klobouky neloupu. Plech jsem potřela olejem.

Třetí dodávka:

dušené hovězí, rajská, znovu meruňkové knedlíky, lívance, chléb

To hovězí jsem dusila jen s kouskem slaniny a cibule, holt jinak to nejde, no a pro nás jsem dala do šťávy ty okurky a hořčici, do kouta šla jen přírodní. Zato kyblík rajské, zahuštěné perníkem. Lívance dělám klasicky kefírové, se sněhem.

Čtvrtá dodávka:

kuřecí řízky, parmigiana, meruňkový koláč, cheesecake s čokoládou

Řízky byly z kuřecích stehen, pouze do vajíčka dávám taky hořčici. Strouhankou obaluji v sáčku, zvlášť ty menší jdou takhle dobře. Na smažení používám směs oleje a sádla. Smažená jídla taky dělám jen výjimečně, ale holt je má každý rád, nakonec i já, i když se jim ukázněně vyhýbám co nejvíc.Ze zelenin jsem se přiklonila k lilkům a cuketám a udělala téměř tu parmigianu. Taky se prakticky totéž prezentuje jako bezlepkové lasagne. Může se navrstvit i s masem (mleté hovězí), ale zůstala jsem u sýra. Plátky zelenin jsem dala vypotit (osolené), osušila, orestovala jen na minimu oleje (nemusí být zcela hotové, vždyť se budou ještě péci, ale aspoň trochu opečené). Na omáčku jsem do sekaných rajčat vmíchala nějaké to koření a povařila. Vrstvila jsem se strouhanou mozzarellou, 200 g jí tam zahučelo snadno, dochutila parmazánem navrch. Měla jsem jeden lilek, jednu cuketu, rajčat jednu plechovku, což je dost málo. Bylo to moc dobré, zvlášť ohřívané...Meruňkový koláč byl takový co dům dal - jako drobenková Jeronýma, doplněná po vzoru hraběnčiných řezů sněhem, neb mi přebývaly zrovna bílky.Krom tvarohu má snaška ráda čokoládu, a tak cheesecake s čokoládovou omáčkou byl k svátku dobrá volba. Na ztužení jsem dala plátkovou želatinu, jen se dle návodu namočí a na plotýnce rozpustí. Mezitím jsem smíchala velký kelímek zakysané smetany (380 g) a jeden tučný vaničkový tvaroh, osladila, přidala vanilkovou esenci a trochu rumu a spojila s želatinou. Nalila jsem na sušenkový podklad (rozdrcené sušenky Be-be, rozpuštěné máslo, rum), který jsem připravila večer a dala ztuhnout do lednice. Do formy jsem vložila papír na pečení, aby to šlo vyndat. Velikost byla totiž limitována přepravní krabicí. Udělala jsem malý dortík v posunovací formě (16 cm) a ze zbytku minidortíky do muffinové formy. A navrch po ztuhnutí přišla ta omáčka. Cestu to nějak přežilo. Chuťově prý super světové. Tak jsem to všechno sepsala s přáním, abyste si vzali nějakou inspiraci pro vaše domácí stravování. Komu by to nestčilo, najde více jednoduchých receptů v Cukru na nitku a Zatraceném kyselu (najdete i přes vilemina.blog.cz)
Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 5.8.2016 11:12 | karma článku: 17.58 | přečteno: 894x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1120 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 647 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Kateřina Lužná

Chovejte se k těhotným hezky, jinak bude zle! Jim.

Krátký monolog volně zpracovaný podle vyprávění mé kolegyně, která v autobuse narazila na obzvláště vypečený exemplář nevychovaného exota. Nepustíš (sednout)? Zaplatíš.

25.6.2017 v 10:17 | Karma článku: 31.28 | Přečteno: 918 | Diskuse

Barbora Pangrácová

Když Brok a já cvičíme jógu

Příběhy ze života s bláznivým štěnětem Brokem, který nikdy nespí a jeho životním zájmem je udělat co největší lumpárnu. Ty příběhy, které zná asi každý klasický pejskař.

23.6.2017 v 11:36 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 233 | Diskuse

Iva Votočková

Z deníku Bridget Jonesové: Sluníčko svítí, vzduch krásně voní a bagry štěbetají

Objevil se u nás nový živočišný druh. Je větší než slon a štěbetá jako hejno ptáků. Obývá vyschlé rybníky a s největší pravděpodobností se živí romantickými dušemi. Tedy tu moji málem sežral. ;-)

23.6.2017 v 10:57 | Karma článku: 10.07 | Přečteno: 241 | Diskuse

Alice Kopřivová

Je stále děsný horko.....

a moje mamka je chalupě sama, telefon už má tři dny nedostupný. Je jí přes sedmdesát. Ne, nemám o ni strach. Při její vitalitě? Jenže co kdyby...

22.6.2017 v 19:01 | Karma článku: 19.59 | Přečteno: 718 | Diskuse

Aneta Nováková

Nepodvádím! Jde čistě o fyzickou potřebu.

Kdybych přestal chodit do bordelu, zničil bych své manželství. Našel bych si milenku a možná se i zamiloval. Tohle je bezpečnější.

22.6.2017 v 18:00 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 1233 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1041

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.