Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

Vloni jsme chystali kavárnu v prvorepublikovém duchu, zájem o ni byl enormní. Letos je téma karlovské. Dali jsme si práci s nastudováním příslušné literatury od Beranové přes Vondrušku po webovky různých nadšenců. Navštívila jsem pro více inspirace i akci Gastronomie doby Karla IV. v hotelovce v Bohnicích (foto je odtud).

středověk

Jak tedy na to? Kance ani bobří ocas asi na travertinu péci nebudeme, to bylo jasné. Mnohé autentické pokrmy by dnes nikdo nejedl, s lojem, krví, vnitřnostmi... budeme to muset nějak upravit, vybrat. Lidi si spíše dají něco do ruky, slaného i sladkého. Od prvotního nadšení a praktických pokusů jsme se dostali až k mírnému zoufalství: co uvařit, aby to bylo dost středověké, a přitom jedlé?

Ostatně konkrétní recepty ještě doloženy nejsou, tak použijeme tehdy dostupné suroviny a známé popisy pokrmů. Bez čeho se musíme obejít? Co ještě nebylo?

BRAMBORY, CUKR, KÁVA, ČAJ, KAKAO, KAŠTANY, FAZOLE, RAJČATA, PAPRIKY, KUKUŘICE, TĚSTOVINY

Vařilo se na otevřeném ohni, v kotlích, peklo se v pecích, na rožních, udilo se, ale nesmažilo se v tuku. Knedlíky se dělaly třeba masové, ale ještě ne klasické z mouky. Hlavní přílohou byl chléb, jedly se kaše a placky nebo šišky ze všeho možného, často s masem. Nechyběly luštěniny. Omáčky byly hodně z ovoce (jablka, švestky, hrušky, dřínky, lesní plody), používalo se vetší množství koření a hodně se mastilo. Byl znám tvaroh i zakysaná smetana, uleželé sýry. Jak vypadaly koláče, není známo, na obrázcích jsou kulaté či šišaté, mazance i pletence. Mouky nebyly tak bílé, spíše celozrnné.

středověk

Často vařím českou klasiku, a tak se i v mých receptech najde plno vyhovujících jídel: omáčky s ovocem i paštiky, chléb z kvásku, slané záviny, pohankové lívance. Jsme tím středověkem ovlivněni víc, než by nás na první pohled napadlo. Ovšem třeba hrách ráda nemám, do toho se pouštět nebudu.

Co můžete zítra ochutnat? Koláče i mazance, placky, polévku, varmuže, šišky, svítek s omáčkou, pečená jablka, paštiku, závin s klobásou a zelím, lívance s mázem. Zařídili jsme i ochutnávku piva, vařeného podle středověkého receptu. Víno, medovinu a mošt přidáme také.

V kuchyních to už bublá a prská, trouby pečou, adrenalin stoupá, jak sleduji zprávy od ostatních kuchařek. Zatím se i mně vše zdařilo připravit bez nehody: středověký máz, což je džem z mrkve a bezového květu s medem a kořením, hruškovou varmuži-povidla, masové placky, paštiku s jalovcem. Kváskový chléb kyne, další těsta přijdou na řadu odpoledne.

středověký máz

Nečekejte, že budovu z 20. let minulého století proměníme ve středověkou krčmu, ani historické kostýmy nepoužijeme. Zato jídla budou nejen autentická, ale i chutná.

chléb

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 10.6.2016 12:34 | karma článku: 14,25 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62