Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

10. 06. 2016 12:34:48
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

Vloni jsme chystali kavárnu v prvorepublikovém duchu, zájem o ni byl enormní. Letos je téma karlovské. Dali jsme si práci s nastudováním příslušné literatury od Beranové přes Vondrušku po webovky různých nadšenců. Navštívila jsem pro více inspirace i akci Gastronomie doby Karla IV. v hotelovce v Bohnicích (foto je odtud).

Jak tedy na to? Kance ani bobří ocas asi na travertinu péci nebudeme, to bylo jasné. Mnohé autentické pokrmy by dnes nikdo nejedl, s lojem, krví, vnitřnostmi... budeme to muset nějak upravit, vybrat. Lidi si spíše dají něco do ruky, slaného i sladkého. Od prvotního nadšení a praktických pokusů jsme se dostali až k mírnému zoufalství: co uvařit, aby to bylo dost středověké, a přitom jedlé?

Ostatně konkrétní recepty ještě doloženy nejsou, tak použijeme tehdy dostupné suroviny a známé popisy pokrmů. Bez čeho se musíme obejít? Co ještě nebylo?

BRAMBORY, CUKR, KÁVA, ČAJ, KAKAO, KAŠTANY, FAZOLE, RAJČATA, PAPRIKY, KUKUŘICE, TĚSTOVINY

Vařilo se na otevřeném ohni, v kotlích, peklo se v pecích, na rožních, udilo se, ale nesmažilo se v tuku. Knedlíky se dělaly třeba masové, ale ještě ne klasické z mouky. Hlavní přílohou byl chléb, jedly se kaše a placky nebo šišky ze všeho možného, často s masem. Nechyběly luštěniny. Omáčky byly hodně z ovoce (jablka, švestky, hrušky, dřínky, lesní plody), používalo se vetší množství koření a hodně se mastilo. Byl znám tvaroh i zakysaná smetana, uleželé sýry. Jak vypadaly koláče, není známo, na obrázcích jsou kulaté či šišaté, mazance i pletence. Mouky nebyly tak bílé, spíše celozrnné.

Často vařím českou klasiku, a tak se i v mých receptech najde plno vyhovujících jídel: omáčky s ovocem i paštiky, chléb z kvásku, slané záviny, pohankové lívance. Jsme tím středověkem ovlivněni víc, než by nás na první pohled napadlo. Ovšem třeba hrách ráda nemám, do toho se pouštět nebudu.

Co můžete zítra ochutnat? Koláče i mazance, placky, polévku, varmuže, šišky, svítek s omáčkou, pečená jablka, paštiku, závin s klobásou a zelím, lívance s mázem. Zařídili jsme i ochutnávku piva, vařeného podle středověkého receptu. Víno, medovinu a mošt přidáme také.

V kuchyních to už bublá a prská, trouby pečou, adrenalin stoupá, jak sleduji zprávy od ostatních kuchařek. Zatím se i mně vše zdařilo připravit bez nehody: středověký máz, což je džem z mrkve a bezového květu s medem a kořením, hruškovou varmuži-povidla, masové placky, paštiku s jalovcem. Kváskový chléb kyne, další těsta přijdou na řadu odpoledne.

Nečekejte, že budovu z 20. let minulého století proměníme ve středověkou krčmu, ani historické kostýmy nepoužijeme. Zato jídla budou nejen autentická, ale i chutná.

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 10.6.2016 12:34 | karma článku: 12.37 | přečteno: 647x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1131 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 272 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 904 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Pavel Herman

Vietnamské národnostní muzeum včetně muzea jihovýchodní Asie

Vietnamské národnostní muzeum se nachází 8 kilometrů od centra Hanoje. Zajímavé historické památky jsou umístěny nejen uvnitř muzea, ale i venku jako například různé typy dřevěných domků nebo vodní loutkové divadlo (FOTO+VIDEO).

18.8.2017 v 18:53 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Michal Schmidt

Svěrák běžel Po strništi bos a natloukl si nos

Nová svěrákovina, která předchází kultovnímu snímku Obecná škola. Jan Svěrák už však nepatří mezi osvědčené kádry filmového řemesla. Alespoň ne potom, co se vydal Po strništi bos.

18.8.2017 v 12:40 | Karma článku: 27.00 | Přečteno: 3003 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Matčin sen na Olšanech – pravdivý příběh jedné hrobky

Olšanské hřbitovy skrývají hned vedle hlavního vchodu sousoší tzv.Matčin sen od Františka Rouse (hrobka rodiny Hrdličků, VI - 6b). Snad kolem žádné hrobky není tolik legend a mýtů nekriticky přebíraných i do odborných prací.......

18.8.2017 v 10:34 | Karma článku: 22.67 | Přečteno: 619 | Diskuse

Hermína Muchová

Paddy Kelly přijede již zítra do ČR !

Idol 90. let, který letos oslaví 40. narozeniny, přijede již zítra do České republiky. Potkat a spatřit jej můžete v Sedmihorkách u Turnova, kde se uskuteční Happy Faces Festival, jehož bude právě Paddy hlavní hvězdou.

18.8.2017 v 7:30 | Karma článku: 9.88 | Přečteno: 672 | Diskuse

Zdenek Horner

Po Prague Pride přichází Voyer Prague

Takto si hetero sexual sapiens respekt homo sexual sapiens nezíská. Ztělesněná pornografie, s možností omakat si zboží, předčí výstřelky duhového průvodu o 200%. Za tuto sexuální provokaci zodpovídají všichni hetero.

18.8.2017 v 2:11 | Karma článku: 14.17 | Přečteno: 1162 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.