Středověk v kuchyni podle Vilemíny

10. 06. 2016 12:34:48
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

Vloni jsme chystali kavárnu v prvorepublikovém duchu, zájem o ni byl enormní. Letos je téma karlovské. Dali jsme si práci s nastudováním příslušné literatury od Beranové přes Vondrušku po webovky různých nadšenců. Navštívila jsem pro více inspirace i akci Gastronomie doby Karla IV. v hotelovce v Bohnicích (foto je odtud).

Jak tedy na to? Kance ani bobří ocas asi na travertinu péci nebudeme, to bylo jasné. Mnohé autentické pokrmy by dnes nikdo nejedl, s lojem, krví, vnitřnostmi... budeme to muset nějak upravit, vybrat. Lidi si spíše dají něco do ruky, slaného i sladkého. Od prvotního nadšení a praktických pokusů jsme se dostali až k mírnému zoufalství: co uvařit, aby to bylo dost středověké, a přitom jedlé?

Ostatně konkrétní recepty ještě doloženy nejsou, tak použijeme tehdy dostupné suroviny a známé popisy pokrmů. Bez čeho se musíme obejít? Co ještě nebylo?

BRAMBORY, CUKR, KÁVA, ČAJ, KAKAO, KAŠTANY, FAZOLE, RAJČATA, PAPRIKY, KUKUŘICE, TĚSTOVINY

Vařilo se na otevřeném ohni, v kotlích, peklo se v pecích, na rožních, udilo se, ale nesmažilo se v tuku. Knedlíky se dělaly třeba masové, ale ještě ne klasické z mouky. Hlavní přílohou byl chléb, jedly se kaše a placky nebo šišky ze všeho možného, často s masem. Nechyběly luštěniny. Omáčky byly hodně z ovoce (jablka, švestky, hrušky, dřínky, lesní plody), používalo se vetší množství koření a hodně se mastilo. Byl znám tvaroh i zakysaná smetana, uleželé sýry. Jak vypadaly koláče, není známo, na obrázcích jsou kulaté či šišaté, mazance i pletence. Mouky nebyly tak bílé, spíše celozrnné.

Často vařím českou klasiku, a tak se i v mých receptech najde plno vyhovujících jídel: omáčky s ovocem i paštiky, chléb z kvásku, slané záviny, pohankové lívance. Jsme tím středověkem ovlivněni víc, než by nás na první pohled napadlo. Ovšem třeba hrách ráda nemám, do toho se pouštět nebudu.

Co můžete zítra ochutnat? Koláče i mazance, placky, polévku, varmuže, šišky, svítek s omáčkou, pečená jablka, paštiku, závin s klobásou a zelím, lívance s mázem. Zařídili jsme i ochutnávku piva, vařeného podle středověkého receptu. Víno, medovinu a mošt přidáme také.

V kuchyních to už bublá a prská, trouby pečou, adrenalin stoupá, jak sleduji zprávy od ostatních kuchařek. Zatím se i mně vše zdařilo připravit bez nehody: středověký máz, což je džem z mrkve a bezového květu s medem a kořením, hruškovou varmuži-povidla, masové placky, paštiku s jalovcem. Kváskový chléb kyne, další těsta přijdou na řadu odpoledne.

Nečekejte, že budovu z 20. let minulého století proměníme ve středověkou krčmu, ani historické kostýmy nepoužijeme. Zato jídla budou nejen autentická, ale i chutná.

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 10.6.2016 12:34 | karma článku: 14.25 | přečteno: 895x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma článku: 3.58 | Přečteno: 103 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 215 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1143

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...