Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Trocha pečení k vyhnání Zimy

13. 03. 2016 18:24:40
Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

Brownies jsem už pekla ze všeho možného, krom klasiky třeba s cuketou či avokádem, tentokrát se svatojánským chlebem - karobem. Koupila jsem ho už vloni na podzim v prodejně s čajem, kávou a kořením. Karob se dává místo kakaa: pro někoho výhoda, ale očekávejte trochu jinou chuť. Počítat je třeba i s jeho sladkostí, která pečením více vynikne, takže cukru jsem ještě ubrala. Jednou jsem pekla bez čokolády, podruhé jsem ji přidala, ale nemělo to ten efekt. Stačí tedy bez ní, ale hlídat, aby se těsto nepřepeklo a nebylo suché.

Jednoduše zamícháte (stačí i ručně) 3 vejce a 1/2 hrnku cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla (vlažného, ne horkého), 6 rovných lžic karobu, 3/4 hrnku hladké mouky, 1/4 lžičky soli a trochu vanilkové esence. Je to množství na menší formu dortovou či hranatou, stejnou používám na klasické brownies (20x20). Vymazala jsem jen máslem a pekla na 180 asi 15-20 minut.

Když jsem viděla, s jakou chutí posnídala osoba blízká zbylé skořicové rolky, hledala jsem nějaké jiné kynuté pečivo k snídani a vzpomněla si na tvarohové kynuté těsto - bůhvíkde jsem ho viděla, asi v nějaké staré kuchařce, ale nenašla jsem ho, až internet mi pomohl a dala jsem recept dohromady. Obyčejné kynuté je takové jalové a moc brzy vyschne, chtěla jsem, aby bylo jedlé aspoň pár dnů. A to tvaroh zařídil. Zahřála jsem 250 ml mléka a nechala v něm rozpustit 100 g tuku (másla a sádla celkem). V robotu jsem ušlehala 1 vejce a 1 žloutek se 100 g cukru (= méně sladké, můžete dát i 150 g) a špetkou soli, přidala 125 g tvarohu a asi 600 g polohrubé mouky s nadrobenými 30 g droždí a zadělala mlékem s tukem. Dala jsem vykynout, měla by stačit půlhodina. Mně těsto trochu překynulo, ale nijak to nevadilo. S těstem se pracuje stejně jako s kynutým. Udělala jsem pár buchet s jablkovými povidly a taky pár bulek s rozinkami. Potírala jsem zase máslem a po upečení ještě jednou máslem s rumem (1 : 1), i to je krok nutný k dosažení vláčnosti. A pocukrovat navrch. Bulky vydržely další dva dny. Docela mě nadchly.

Něco menšího tvarohového s využitím černého rybízu z mrazáku, to byly drobenkové minikoláčky v muffinové formě.

Použila jsem tento recept, ale do drobenky jsem dala i hrst vloček. Do formy s 12 důlky se vejde asi polovina množství. Na dno jsem přimáčkla trochu drobenky, na ni nasypala pár kuliček černého rybízu ze zmražených zásob, zalila jsem tvarohem a posypala drobenkou navrch. V jednotlivých porcích je drobenkový koláč lépe manipulovatelný :)

Černý rybíz jsem využila i do crumble, kde jsem ho zkombinovala s jablky a čistě vločkovou drobenkou, množství podle oka. Dá se do ní přidat třeba i kokos nebo zbytek ořechů, já přidala poslední lžíci griliáše.

Dávno už nekupuju žádné sladké pečivo, ani tyčinky či sušenky. Snad i vám budou recepty inspirací, první a poslední jsou na přípravu vyloženě snadné.

Autor: Jaroslava Kadlasová | neděle 13.3.2016 18:24 | karma článku: 8.52 | přečteno: 365x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1131 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 272 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 904 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Luděk Mazurek

Integrace po muslimsku!?

Tzv. „integrace“ muslimských imigrantů už v zemích EU spolkla miliardy a miliardy Euro. A výsledek? Jediné, co se spolehlivě podařilo do Evropy importovat a „integrovat“ je přetrvávající islámský vražedný terorismus a izolovanost.

18.8.2017 v 18:09 | Karma článku: 30.81 | Přečteno: 745 | Diskuse

Karel Trčálek

Islamistický teror je jen kouřová clona

Jestliže je islamistický teror zvěstováním soudného dne, pak nemůže nemít svoji cenu. Oddělila se od Homo sapiens sapinens evoluční vývojová větev, kterou jsou muslimové? Čtěte grafomanské bláboly, budete moudřejší!

18.8.2017 v 17:13 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 786 | Diskuse

Milan Hausner

Na pískovišti, v hospodě i v parlamentu

Kvalita školy se probírá od pískoviště, hospody až po parlament; nyní před volbami budou nepochybně takové diskuze pokračovat a nabývat na síle.

18.8.2017 v 15:50 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 201 | Diskuse

Lubomír Stejskal

I devadesátiletý politik může být modernista

Příkladem budiž současný tuniský prezident Beji Caid Essebsi (*1926). Usiluje o pokrok a rovnost mezi muži a ženami – a dostal se kvůli tomu do kontroverze s některými muslimskými učenci.

18.8.2017 v 15:05 | Karma článku: 11.54 | Přečteno: 169 | Diskuse

Pavel Kovařík

Strážníkem v osmnácti? Kde je problém?

Řady městské policie nově rozšíří mladí rekruti ve věku od osmnácti let. Kritici varují: "Jsou příliš mladí, nezkušení, podléhají emocím" Možná jo, možná ne. Problém vidím jinde. Problém je Škola.

18.8.2017 v 14:33 | Karma článku: 11.06 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.