Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

13. 05. 2015 10:00:00
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

Pár let se už objevuje logo - černé R nejen v Praze, ale i v dalších místech - smyslem je oživit veřejné prostranství něčím, co tak úplně nečekáte: nabídkou zajímavých jídel i nápojů. Restaurant Day to umožňuje. Ceny jsou mírné, zpravidla jen zrcadlí náklady na suroviny a další nezbytnosti, kuchaři nadšení, protože odměnou jim je hlavně to, že lidé ocení jejich kuchařský um. Zkrátka je to vaření a pečení nade vše baví a chtějí se podělit o svou radost s ostatními.

Hned několik se jich sejde v zahradě knihovny na Pohořelci 25 a další v knihovně na Mariánském náměstí. Začíná se v jedenáct, končí po vyprodání nebo do šesti odpoledne. Když s erozhodnete amatérské kuchyře podpořit, určitě nemusíte ten den vařit...

O chuťové pohárky návštěvníků se utkají slané i sladké koláčky - tartaletky a quiche, budou i domácí buchty nebo různé druhy cheesecaků a dortíků. Retro piknik nabídne sendviče i pusinkový dort, můžete ochutnat i úžasné raw pochoutky a pravou toskánskou kuchyni - vše nabídnou Hradčany.

Láká speciální husička ze statku dle tajného receptu, pravé buchty, domácí pomazánka s medvědím česnekem? Nebo nějaká jiná? Jak chutnal válečný koláč z bramborového těsta a náhražka šlehačky z krupice? Přijďte na Mariánské. Domácí limonády a čaje nebudou chybět ani na jednom místě.

Unikátní tip: pozvání na procházku

Začněte na Pohořelci a potom se dejte vycházkou klidnějším Úvozem, v Nerudovce zabočte vpravo na Jánský vršek a dojděte na Tržiště. Překonejte Karlův most a již zase klidně projděte Klementinem na Mariánské náměstí do knihovny.

Další místa konání si najdete nejlépe na mapě RD, zajímavých možností je dost. Jak to vypadalo v knihovně na podzim, můžete vidět zde.

Autor: Jaroslava Kadlasová | karma: 6.65 | přečteno: 289 ×
Poslední články autora