Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

Původně postní období jsme si doma připomněli několika zeleninovými jídly, vařila jsem i mrkev dušenou na másle s brambory (a kuřetem), pečenou růžičkovou kapustu, dýňovou polévku, švestkové knedlíky, caponatu či červenou čočku, dneska pórek se smetanou.Mám za sebou krom nákupů a úklidu plno zavařování jedlých dárků, pečení cukroví i na všelijaké další příležitosti.Došlo na potahovaný dort jako narozeninový prezent, dělala jsem ho poprvé, aneb Nikdy neříkej nikdy, jo jo, tuhle metu jsem si totiž nikdy nedávala. Ale dostala jsem i dost fondánu a nějakých ozdůbek, tak jsem povolila. Tedy mému přesvědčení se příčí všechny ty tematické a umně tvarované dortíky v ostrých barvách, i u těch ostatních jsem pro střídmost a uměřenost, žádné přeplácané zdobení a podobné roztomilosti mě nedojímají.Zvolila jsem mrkvový dort s tvarohovým krémem. Upekla jsem menší, ale vyšší korpus v posunovací formě a jeden pididortík jako testovací. Recept je jednoduchý, nastrouhat, zamíchat. Upekla jsem ho hned po snídani a do zdobení se pustila navečer. Krému jsem udělala dvojnásobek - bylo ho tak akorát. Tedy ze dvou tvarohů a 100 g másla, cukru hodně. Korpus jsem musela trochu seříznout a taky opatrně prokrojit. Menší nerovnosti se srovnají krémem.Dala jsem dorty zatuhnout a po další pracovní mezihře jsem se přichystala na zdobení. Ještě jsem shlédla krátké naučné video a vypadalo to opravdu snadně - jen fondán pořádně vyválet. To se zdařilo, i ho jakžtakž umístit na oba dorty, vytvarovat na měkkém podkladě a "zažehlit" okraje. Z odkrojených zbytků jsem spáchala ozdůbku a ještě přidala pár perliček pro líbivost. Darovala jsem je oba, a líbily se. Další příležitost k vylepšení technologie už vidím na obzoru...Hlavní svátky s rodinou chystáme stále ještě i s máti, takže se o něco podělíme. Na Štědrý den nás bude šest. Nepotřebujeme taky jíst všeho kdovíjaká kvanta, proto mě docela nadchly miništoličky - nahradí jedno cukroví a dají se jíst i jen tak k snidani. Jsou dobře přenositelné a snadno se servírují, velká štóla vedle vánočky a cukroví je nám už moc.Dělají se jednoduše, z tvarohového těsta: na jeden tvaroh stačí 450 g hladké mouky, 150 g tuku (máslo nebo máslo a tuk napůl), 120 g moučkového cukru, vanilkový cukr nebo esence, 1 prdopeč a po zamíchání jsem přidala 150 g ořechů a mandlí nahrubo posekaných (tak na 2 otočky mixéru) a 100 g rozinek v rumu, kůru pečlivě ostrouhanou z celého pomeranče.Tvarovala jsem 4 válečky asi 40 cm dlouhé, rozválela na pruh cca 5 cm široký a půl centimetru silný, rozkrájela na 8-10 kousků a skládala na třetiny štoličky. Byly jich dva velké plechy, pekla jsem na 200 stupňů asi 15 minut, prostě dozlatova. Hned horké je potřeba je pořádně (když to odfláknete, nebudou tak dobré) potřít rozpuštěným máslem (asi 100 g) a obalit v cukru. Ozkoušená trvanlivost je zatím asi deset dnů, ale myslím, že by v chladu a vlhku vydržely i déle. Další verzi chci vylepšit ještě marcipánem.Přidám ještě jeden pokus, zajímavý, leč ne tak přesvědčivý ve výsledku: avokádové sušenky. Zkusila jsem recept, kde se veškeré máslo vlastně nahradí avokádem - nu, sušenky jsou sušenky, od slova sucho, že, v tomto smyslu to tedy sedí. Jejich zeleň je, pravda, okouzlující, ale tím to asi tak končí... měla jsem ta avokáda radši použít na zmrzlinu, tam chutnají hodně smetanově, jenže tu mi rodina taky neschválila :(Na sušenky jsem vzala 2 hrnky mouky a lžičku prášku, 1/2 lžičky soli, 1 hrnek rozmačkaného avokáda (2 kusy), necelé 3/4 hrnku třtinového cukru, 2 vejce a 1 čokoládu rozlámanou na půlcentimetrové kousky. Stačí promíchat nejdřív avokádo s vejci a cukrem a přidat k nim mouku, nakonec přimíchat čokoládu. Dělají se malé hromádky lžičkou, máčela jsem si ji v hrnku s vodou - těsto se dosti lepí. Trochu nabyde a bylo ho dva plechy. Peče se na 180 stupňů asi 8-10 minut, stačí dost krátce, jen jak začne odspodu nebo po okrajích lehce hnědnout. Může se zkusit párátkem, zda už nelepí.Šlo vybrat i verzi pro všemožné alergiky anebo vegany: bezlepková mouka, nějaká náhražka vajec, sladidlo bez cukru...Najdu si ještě nějaké jiné recepty, kde je tuk avokádem nahrazen jen částečně.V chuti mi ta zelená barva trochu překážela, pořád jsem podvědomě očekávala něco kyselého, a ono to bylo jen čokoládové, trochu fádní. Zatím ani dvoudenní odležení nic nezměnilo, ale myslím, že tou barvou určitě zaujmou!

Báječné Vánoce všem, navzdory všemu...

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 22.12.2014 8:46 | karma článku: 6,69 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

19.6.2014 v 9:17 | Karma: 17,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

14.5.2014 v 8:30 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky