Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Překvapivě chutné moučníky z brambor

25. 11. 2014 10:30:33
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

Nějak se u nás brambory nasladko nepoužívaly na žádný způsob, ani jako škubánky. Ty jsme mívaly, ale jen naslano s tvarohem nebo k omáčce. Mojí babičce i matce zřejmě bramborová těsta pořád moc připomínaly ošizené válečné vaření, ale s malou úpravou jsem pár těchto receptů úspěšně ozkoušela.

Těsta odlehčená zeleninou jsou trendy, a s bramborem je stejně práce jako s řepou či dýní. Přípravu je jaksi třeba trochu naplánovat, totiž uvařit si tu zeleninu předem. A v případě kynutého těsta se musí sladit ještě s dobou kynutí a konzumace po upečení, protože to vydrží dobré tak do druhého dne.

Na kynuté bramborové těsto jsem nadrobila droždí rovnou do mísy a spolu s ostatními surovinami zamíchala a propracovala v robotu. Vzala jsem: půl litru mouky, stejně brambor, dvě vejce, 2 lžíce cukru, 1 droždí, 150 g tuku a trochu mléka. Z části těstajsem umotala buchty s povidly, ještě jsem je hodně potírala máslem. A zbytek jsem stočila na závin, ten dá totiž méně práce :) Taky jsem ho potřela a vše pěkně upekla. Buchtičky i závin vypadaly hezky. Po upečení jim ještě prospělo potření směsí rumu a rozpuštěného másla.

S bramborem bylo těsto kypřejší, lehčí, prostě dobré. Buchty snesly i zmrazení.

Příprava koláče s tvarohem není složitá ani náročná na suroviny. Vzala jsem zase stejně brambor jako mouky (po 250 g), k tomu 1 vejce (místo původní půlky), a 80 g tuku (máslo+jiný tuk) umíchaných se 120 g cukru a jeden prdopeč. Třetinu jsem si odložila na mřížky a zbytek rozprostřela do pekáče, plochou o kus většího než dortovka, nebo do dvou menších forem. Na náplň jsem smíchala jeden tvaroh s dalším vejcem (opět v originále 1/2), 200 g brambor a cukrem, trochou rumu a navršila na těsto, navrch udělala kulaté mřížky a dala péci ozdobené rozinkami pěkně dozlatova.

Brambory v něm vůbec nebyly cítit, naopak měl báječně kyprou strukturu, nebyl suchý a voněl tak starosvětsky. Připomínal mi nějakou návštěvu venkova v dětství, takový autentický koláč. Chutnal i všem okolo, už jsem ho zkoušela vícekrát. Dokonce ho ocenila i máti, že je to ono, co si z dětství pamatuje!

Klidně si ho můžete upéct více, protože nejméně 3-4 dny vydrží v dobré kondici. Nabízela jsem ho i na Restaurant Day - mezi nejrůznějšími dortíky taky přišel k chuti.

Variantně jsem do něj přidala i vanilkový cukr (půl do těsta, půl do tvarohu) a citrónovou kůru, některé mřížky jsem navrch ještě vyplnila vinným rosolem (ano, i místo rybízového džemu se velmi osvědčil). Výsledek - skvost, jak potvrdil, kdo ochutnal. Mít za hobby vaření a pečení může být velmi uspokojivé.

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 25.11.2014 10:30 | karma článku: 10.37 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1120 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 894 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 647 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 735 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 3.81 | Přečteno: 100 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.42 | Přečteno: 257 | Diskuse

Martin Mařák

Zázvorové pivo

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit.

10.6.2017 v 14:07 | Karma článku: 5.93 | Přečteno: 209 | Diskuse

Ladislav Větvička

Atentat na Hajdrycha byl zfušovany teror

Sedumdesat pět roku ste posluchali totež. Doufam, že jste mě štyry razy po sobě nezvolili blogařem roka, abych vam aji ja lhal.

29.5.2017 v 11:55 | Karma článku: 47.01 | Přečteno: 13042 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1041

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.