Zmrzliny ze zeleniny
U libereckého stánku zmrzliny ze Stráže pod Ralskem jsem sice v létě zkusila koprovou, chutnala jako sladká koprová omáčka - taky zajímavé. Do zmrzlinového základu tam přidávají různé chutě slaných pokrmů, ale plný sortiment v jejich domovském podniku jsem zatím nevyzkoušela. Mají v nabídce i mrkvovou a křenovou.
Recepty, které jsem na zeleninové zmrzliny měla já, jsou však podobné - zeleninové pyré se smíchá se základním crème anglaise. Ten jsem připravila z 1/4 l smetany ke šlehání a 1/4 l mléka, které jsem dala pomalu vařit. Zatím jsem ušlehala šlehačem 5 žloutků a 5 lžic moučkového cukru do pěny. Pár lžic svařené smetany s mlékem jsem přimíchala ke žloutkům a vše vlila zpět do smetanové směsi. Chvilku jsem vařila, ochutila jsem ještě vanilkovou esencí. Je to něco báječného a vlastně vůbec nic složitého. Jestli se na zeleninové chutě necítíte, zkuste určitě krém zmrazit i samotný.
Na dýňovou zmrzlinu jsem část krému nalila do menší misky a spojila s dýňovým pyré, zvýraznila whiskou a už tak to chutnalo slibně. Může se přidat koření - skořice, zázvor, muškátový oříšek, ale šetřila jsem s ním, nemělo by ostatní chutě přebít. Dala jsem směs mrazit a k podávání ozdobila trochou griliáše: do karamelu jsem vmíchala sezam a nadrobené perníčky, přidala lžíci whisky. Dýně bylo na objem stejně jako základního krému, ale stačila by tak třetina. Pyré mohlo být jemnější, zato griliáš bodoval.
Čokoládová zmrzlina z červené řepy vyžaduje ještě mezikrok - výrobu čokoládové zmrzliny. Prostě nalijeme základní krém zahorka na nalámanou čokoládu. Na celé uvedené množství je jí třeba 100 g, dělala jsem z poloviny. To je teprve bomba, plná sametová chuť čokolády...a ani červená řepa tomu neuškodí, když se jí přidá přiměřené množství, které hutnou směs trochu odlehčí, řekněme opět tak třetina objemu. Dozdobit lze dle fantazie, takové višně v alkoholu nemůžou nic pokazit.
A do třetice něco méně náročného po všech stránkách - avokádový sorbet. Avokádo je botanicky vzato ovoce, ale máme ho zažité spíše naslano. V salátu, guacamole, jako pomazánka nebo s krevetami chutná báječně. A jeho smetanová konzistence se uplatní právě i u moučníků.
Sorbet je na přípravu velmi snadný. Recept prý má původ u Betty McDonald (Vejce a já ap.), kterou jsem v mládí přečetla několikrát dokola, ale nevzpomínám si na něj. Možná mi tehdy avokádo připadalo moc exotické, abych si to zapamatovala, anebo se recept v knihách neuvádí.
Na dvě akorát tak zralá avokáda jsem přidala kousek (asi 5 cm) oloupané okurky, z které jsem odkrojila i semínka. K tomu stačí trochu citrónové šťávy, 1-2 lžíce cukru a vše pěkně rozmixovat. Dala jsem zmrazit a pak si už jen pochutnávala na zelené lahodě vyloženě smetanové konzistence. Podává se k ní i šlehačka, lehce oslazená a okyselená citrónem. Ozdobila jsem limetkovou kůrou, ale pozor - nezávadná je jen kůra citrusů vyrostlých v EU.
Tipy: každé pyré rozmixujte hodně dohladka, směs přislaďte a okořeňte silněji, než má chutnat po zmražení - zelenina hodně chuti vytáhne. Ač smetanovožloutkový základ byl vydatný, po smíchání se zeleninou se rozředil a nejsmetanověji paradoxně chutnal avokádový sorbet :)
Zmrzliny jsou dobrým trikem, jak zeleninu v jídelníčku učinit atraktivní nebo jak předložit něco zvláštnějšího hostům, zvědavým na vaši specialitu. I ti, kterým zeleninové zmrzliny nezachutnají, o tom jistě budou všude mluvit!
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku
Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...
VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili
Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...
Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území
Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....
Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty
Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x