Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

Nevěříte? A co štrúdly z bramborového těsta, cuketové buchty, mrkvové šátečky, starodávné mrkvance a řepánky? Co současnější dortíky z mrkve, dýně nebo červené řepy?  Najdou se i jiné speciality, ať už v našich nebo světových kuchyních. Nejodvážnější se mi zdá koláč z pastiňáku nebo s květákem, protože ty jsou už hodně aromatické.

Nebojte se ale něco méně výrazného vyzkoušet a nasadit do plného provozu - použitá zelenina bývá často nenápadné chuti, navíc je v receptech okořeněná na různé způsoby. Je to možnost, jak moučník odlehčit, protože mu dodá vlákninu na úkor tuků i sacharidů, případně vajec, a to už stojí za to. Třeba někoho přesvědčí, že se zelenina dá jíst i samotná.

V mé dosavadní sbírce zeleninových dezertů převládá použití zeleniny do těsta. Vyzkoušela jsem nově cuketové brownies. Čokoláda je ovšem trik největší, případné pachutě potlačí dost spolehlivě. Cuketa sama nijak výrazná není, ale obsahuje až moc vody, které se musíme částečně zbavit.



 

Nejprve jsem nastrouhala nahrubo dva hrnky oloupané cukety, trošku posolila a promíchala, aby pustila vodu.
V míse robotu jsem prošlehala 120 g cukru, 100 g oleje, 2 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku citrónové šťávy. Přidala jsem hrnek polohrubé mouky (může se namíchat se čtvrtinou celozrnné), půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky skořice, 40 g kakaa a 100 g hořké čokolády, nalámané na cca půlcentimetrové kousky. Nakonec jsem vymačkala cuketu a vmíchala ji do těsta. Doporučuji ochutnat, zda je dost sladké, záleží na čokoládě i kakau.
 

Množství vyjde do obdélníkové menší formy nebo do klasické dortovky. Vyložila jsem ji papírem na pečení a pekla na 180 stupňů asi 35 minut. Brownie se nesmí přepéci, aby se nevysušilo a neztvrdlo, tomu zde napomůže právě i cuketa.
Je dobré i z oleje, i když máslem by se rozhodně nic nezkazilo...proti klasickému receptu je tu i méně vajec a čokolády, ale výsledek je čokoládový hodně, chuť velmi uspokojivá.
 
Z asi osmi testujících pouze jeden bez ochutnání odmítl, když jsem prozradila cuketu. Ostatní chválili.
 

 
Pak jsem ještě měla v úmyslu vyzkoušet totéž s avokádem. To je sice botanicky vzato ovoce (plod víceleté rostliny), ale používáme ho spíše jako zeleninu.  Avokádo musí být měkké, dost zralé, aby šlo rozmačkat či rozmixovat dohladka. Použila jsem úplně stejný recept jako na cuketu, dala jsem dužinu ze dvou avokád. Těsto bylo jemnější, zasyrova lahodné asi jako s banánem. Výsledek byl trochu jiný než z cukety, ale zatím jsem se nerozhodla, které mi chutnalo více. Ani ti blízcí, kteří zkoušeli obojí, nebyli jednotní.
 

 
Nicméně reakce byly kladné: a na receptu se zeleninou oproti klasice "ušetříte" nejméně jedno vejce a 100-150 g čokolády navíc, která se rozpouští do těsta, místo másla můžete dát jen olej. Kakao ale dejte všechno a použijte nějaké kvalitnější.
 

 
A co vy, ochutnali byste, upečete si?

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 10.9.2014 12:15 | karma článku: 6,95 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62