Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zavařujete?

16. 07. 2014 9:00:41
Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

Letos jsem si začala s myšlenkou na zavařování pohrávat kolem svatého Jána, když jsem si umanula vyzkoušet naložené černé ořechy jako kompot, ne v alkoholu. Nejprve jsem neměla kloudný recept, ve starých kuchařkách to vypadalo dosti zdlouhavě, ale začala jsem hned ořechy máčet a vyměňovala vodu každý den.

černé ořechy

Do toho přišlo pozvání do Dvojky na téma zavařování (9. 7.) a já začala vymýšlet, co tam asi tak méně obvyklého předvedu? Nu, další pozvání, a to na návštěvu spojenou i se sklizní rybízu, mi odpověď hned nabídlo: rybíz bude.
To bych mohla zkusit ten recept, co jsem si našla v jedné čokokuchařce, kterou jsem listovala na čokoládové předváděčce v zimě! Kde ten recept jenom mám? Našla jsem ho, ale jen rozpis surovin na kousku papíru - aha, to asi jsem myslela, že je postup stejný jako u švestek, ono to půjde... Ještě jsem se vrhla na net, zda nenajdu něco podobného, ale samá voda, jen jedna rybízovočokoládová omáčka, která se vařila už z hotového želé a podávala ke zvěřině - hm, to mi moc nepomůže, ale tip to špatný není. Rybízová čokoláda má užití asi jako brusinky, tedy jako sladká pomazánka i pikantní omáčka k pečeným masům.
V důsledku okolností jde o víceméně autorský recept:

Rybízová čokoláda

600 g otrhaných kuliček červeného rybízu dáme vařit se 150 g cukru, po dvaceti minutách přidáme 60 g hořké čokolády a tři velké lžíce kakaa, povaříme. Chceme-li rybízovou čokoládu použít nasladko, můžeme přidat trochu rumu, chceme-li ji použít naslano, přidáme trochu balsamica. Chuť po uvaření není zcela ohromující, směs potřebuje trochu proležet. Plníme do menších skleniček, uzavřeme, otočíme.
rybízová čokoláda
Při hledání dalších zajímavostí jsem našla v ručně psaném sešitu receptů, který jsem nedávno dostala, tuhle zajímavost. Pochází z Podkrkonoší a zpsán byl asi tak za první republiky.

Borůvky na slunci

Na pětilitrovou láhev borůvek se dá 1 kg cukru. Na dno se nasype cukr, pak borůvky, zase vrstva cukru, až je láhev plná - nahoře musí být cukr. Pováží se a dají na slunce. Až jsou borůvky nahoře (tedy pustí šťávu a vyplavou) a hodně kysají, svaří se a uloží.
Vím, že se kysáním připravovala malinová šťáva, tak to bude něco podobného, vzniklá kyselina by měla taky konzervovat. Třeba to někdo zná nebo vyzkouší. Klasicky se borůvky prosypávají cukrem a zavaří tak, ve vlastní šťávě, ale sama je dávám raději do mrazáku, nemívám jich totiž tolik.
Když už ořechy vypadaly černé dost, tak jsem se rozhodla s nimi pokročit. Jaký je tedy celý postup? Nejjednodušší recept jsem našla u Wecka z r. 1913:

Černé ořechy

Ořechy trhané kolem slunovratu propícháme např. špikovací jehlou a namočíme do studené vody, kterou denně vyměňujeme cca dva týdny, až jsou ořechy zcela černé. Pak je povaříme ve vodě doměkka, slijeme a zvážíme. Do přiměřeného množství vody dáme stejnou váhu cukru a svaříme ho s kouskem skořice a hřebíčkem. Přidáme ořechy a povaříme dvacet minut, necháme vychladnout. Druhý den ořechy vybereme do skleniček, sirup znovu svaříme a nalijeme na ořechy. Zavíčkujeme a sterilujeme dvacet minut (na 80 stupňů).
Bude potřebovat taky proležet, ale po rozkrojení vypadají zajímavě, na ozdobu dezertů by to mohlo fungovat.
černé ořechy
černé ořechy
Už se těším na další plodiny, které mi letos přijdou do cesty, třeba se z nich vyklubou i nějaké dosud nevyzkoušené nápady na ovocné hořčice.
Nemám sady ani plantáže, tak si můžu se zavařováním jen tak hrát a pojímat ho čistě jako relax. Nenavařím zásoby pro regiment, ale pár zajímavých lahůdek přece jen během sezóny vznikne.
Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 16.7.2014 9:00 | karma článku: 7.60 | přečteno: 617x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1131 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 272 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 904 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Tereza Špetlíková

Střihněte si na šaty!

Kdo by to neznal. Nic správně nesedí, nikde nemají to, co zrovna chci, ačkoliv jde přeci o úplně jednoduchý střih, tady se mi nelíbí vzor nebo barva, tohle je zase z hrozného materiálu... a pak přichází spásný nápad. Co kdybych...

4.8.2017 v 7:56 | Karma článku: 12.76 | Přečteno: 668 | Diskuse

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

Mám rád dobrou kávu. To je problém, protože míst, kde mi ji připraví, je tuze málo. Po Praze kromě čaovny U legionáře tak dva tři další podniky a to je vše. Nemáte náhodou cukrárnu, bar nebo kavárničku? Pak by to bylo pro vás.

11.7.2017 v 9:35 | Karma článku: 16.97 | Přečteno: 465 | Diskuse

Jiří Mitáček

Jak jsem si pořídil „motůčko“….

Cože, nevíte co to je? Vysvětlím pro kutilské laiky... Je to takové normální kolečko, alias trakař, které má přídavný elektromotor a dokáže s Vámi drandit bez námahy ve skoro jakémkoli použitelném výškovém převýšení.

14.6.2017 v 11:20 | Karma článku: 21.13 | Přečteno: 780 | Diskuse

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma článku: 4.08 | Přečteno: 124 | Diskuse

Černá Kristýna

Slepice od jedný do stojedný

Nedávno jsem se rozhodla nakreslit 300 slepic a napsat o tom. Tak tedy, tady máme druhý díl. Jak slepičí projekt pokračuje? Zpočátku bylo nadšení tak velké, že šlo všechno stranou a já kreslila slepice jek vzteklá. Nebude 300 málo?

12.6.2017 v 15:04 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 279 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.