Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O noci svatojánské i o slunovratu

19. 06. 2014 9:17:33
Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

Oslavy narození svatého Jana Křtitele (z 23. na 24. června) navazují na předkřesťanské oslavy slunovratu (21. června), které měly původně potlačit, ale jak už to tak bývá, vše se propojilo. Svatojánské ohně, pálené na nejvyšších kopcích, symbolizují slunce, které je na vrcholu sil. Ohně se pro získání síly přeskakují, zapalují se v nich košťata a metly, které se vyhazují do výše nebo se jimi krouží. Oslavuje se plodnost, hojnost, budoucí sklizeň. Léčivé byliny mají tu noc obzvláštní sílu. Hořícími bylinami se žehná i dobytku.

vrátenská

Provozuje se milostná magie, dívky vijou věnečky a hážou je do vody. Poklady se otvírají, skály rozestupují, propojují se světy. Symbolizují to i svatojánští broučci - světlušky. Atmosféra je poněkud nevázaná, píše se i tom, že v tuto dobu neplatila pravidla věrnosti a že nejvíc dětí se rodilo devět měsíců po svatém Janu.

Poohlédla jsem se po různých způsobech slavení svatojánského předvečera či slunovratu a hledala nějaké typické pokrmy, které se se nim vztahují.

V plném jaru krávy nejvíce dojily, pak už svatý Jan ubéře mléka džbán. Mléko se nejefektivněji uchová ve formě tvarohu - na zimu ho naši předkové dotvrda usušili v podobě homolek: ano, to jsou ty, co na ně šup do komůrečky ten nejmenší, na kterého nezbyla kašička od myšky. Dřevěné klícky, podobné ptačím, co se vídají ve skanzenech, ty byly právě na jejich sušení. V zimě se homolky roztloukly v hmoždíři, spařily horkým mlékem a s vejci a cukrem se udělala nádivka do buchet, někdy nazývaná sejrová (K. Skopová).
Tvaroh se dával i uležet s pivem a snad se jedl i čerstvý s bylinami, které v této době jen bují.Taky se hodně používala tvarohová těsta, však známe tvarohové koblihy od Retyšky, tvarohové štóly, trojhránky, knedlíky a další. Nesmíme zapomenout na kopr. A že vajec bylo taky dost, i koprovka s vejci patřila k začátku léta.
koprovka

Magická svatojánská noc byla příhodná nejen pro sběr bylin, ale i nezralých ořechů na Svatojánský likér (zdroj). Tak rychle najděte recept a než se setmí, vyražte na ořechy. Stačí jich pětadvacet kusů na litr alkoholu. I kompot se z nezralých ořechů dělá. Mám původní recept v Retyšce i v Sandtnerce, ale to mi připadá všechno moc komplikované. Ořechy totiž snadno zkvasí, zplesniví nebo se jinak zvrhnou, není to s nimi jen tak, proto se zavařují na etapy. Použitelný rozumný recept a důkladné vysvětlení všech souvislostí najdete na zkvašeno.

Do svatého Jana se také sklízí chřest, pak už jeho sezóna končí - nechává se růst, aby zesílil. Našla jsem ještě zmínku o pečivu, připomínajícím slunce, smažily se i boží milosti a různé vdolky.

Červen je podle sezóny spojený s jahodami a třešněmi, objeví se i houby - hřiby. Bezové květy letos vykvetly dříve, jistě někdo naložil bezinkový sirup nebo i šumivou limonádu. Nechci zapomenout na rebarboru, ale letos jsem k ní ještě nepřišla. Tu naši, zelenočervenou, je potřeba oloupat (jde to snadno) a spařit, nedejte se zmást recepty z anglosaských zemích, kde ji používají rovnou - roste tam jiná odrůda, více červená a jemnější, proto to jde. Ovšem autoři receptů to nerozlišují, tak pozor. Saláty i květáky máme už celý rok, ale nyní je jejich pravý čas. Objeví se i rané zelí.

zelí

Inspirovat nás mohou i seveřané, pro které je svatojánská noc druhým nejvýznamnějším svátkem po Vánocích. K oslavám patří i popíjení alkoholu, ve Finsku sauna a ve Švédsku celá řada tradičních pokrmůnaložený sleď, nové brambory se zakysanou smetanou a čerstvým koprem, losos, masové kuličky, červená syrová cibule a jako dezert první jahody se šlehačkou či jahodový dort. Jinak je to velmi podobné - i tam se zapalují ohně či vztyčují májky. Obchody mnohde zavírají už v poledne, začínají i letní prázdniny.

Ať už budete slunovrat či svatojánskou noc slavit či nikoli, snad vás budou inspirovat aspoň některá zmíněná jídla, která k začátku léta patří.

rebarbora



Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 19.6.2014 9:17 | karma článku: 9.80 | přečteno: 587x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 1120 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma článku: 9.40 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 894 | Diskuse

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 647 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Pavel Kamas

Nemám rád cyklisty ...

... nebo něco podobného si dnešního odpoledne pomyslel onen trpělivý muž středního věku. Budiž jeho myšlenky vryty do zlata.

25.6.2017 v 14:51 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 233 | Diskuse

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma článku: 14.93 | Přečteno: 236 | Diskuse

Petr Bajnar

300 let Svobodných zednářů

Slovo „esoterika“ vzbuzuje v současnosti u řady lidí pocit něčeho iracionálního a fantasmagorického.

25.6.2017 v 14:15 | Karma článku: 6.46 | Přečteno: 90 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Menší ryba taky ryba

Rusové hlásí, že zabili šéfa Islámského státu Baghdádího (je-li tomu tak, pak velká gratulace) a z úspěchu se těší také Egypťané. Byť jde o likvidaci zločince, o kterém většina návštěvníků těchto stránek bude číst poprvé.

25.6.2017 v 8:00 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Hatala

Věřte - nevěřte, rozhodněte!

Na způsob televizního zahraničního seriálu zkuste odhadnout, který ze dvou nabídnutých krátkých letních příběhů se mi stal. Opravdu mi věřte, že je tomu tak, ale i to, že tvořivou radost mám úplně stejnou z obou.

25.6.2017 v 7:47 | Karma článku: 9.78 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1041

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.