Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je libo kávu?

Novější průzkumy a informace o kávě znějí velmi slibně, většina jejích negativ jsou prý jen mýty! Naopak se ukazuje, že je zdraví prospěšná, pokud se to s ní nepřehání, což je v množství kolem pěti šálků denně. Účinky kofeinu jsou spíše kladné, ale prý se liší u introvertů a extrovertů – ale alkohol taky nepůsobí na každého stejně, ne?

Z kávy pochází více než polovina příjmu denní dávky antioxidantů, působí proti astmatu, cukrovce i zubnímu kazu, zlepšuje paměť, zkrátka určitě stojí za to ji pít. Podle nových průzkumů ani nedehydruje organismus, jak nám dietologové a "výživáři" stále otloukají o hlavu a dokonce nás nutí, abychom objem vypité kávy od denní dávky tekutin odečítali – a vida, nejspíš zbytečně.

Pozitivních vlivů může být i více – jen nesmíme zapomínat, že každý organismus může reagovat trochu jinak. Taky jsou lidé, kteří kombinují několik zdravotně diskutabilních zvyků dohromady. Zjistit jejich vzájemné vazby je často nemožné, ale káva se zdá bez viny. I když nové informace budeme brát s rezervou, zdá se, že na pár šálcích denně si můžeme pochutnat bez obav. Rizik (třeba při vředové chorobě) je mnohem méně než pozitiv!

Kvalitní jednodruhové kávy se popisují stejně barvitě jako dobrá vína, nevěříte?

  • "Hluboké, kořeněné a květinové aroma s příchutí vína anebo čokolády."
  • "Vyniká svojí plnou, delikátně sladkou, naprosto vyváženou chutí s vinnými tóny a příjemnou kyselostí, stejně jako úchvatným aroma."
  • "Rozvíjí své sladké, ovocné, a téměř vždy kořenité chuťové nuance, někdy s kouřovým charakterem."

Jak si vybrat tu správnou kávu?

Dobrá káva musí být čerstvě upražená i čerstvě namletá, není proto dobré si jí kupovat velká balení. Znalci tvrdí, že upražená vydrží patnáct dnů, namletá jen patnáct minut.

Pro běžné situace mnoho lidí volí instantní kávu – vyrábí se skutečně jen z kávy, tedy silného extraktu, z něhož se vysušuje zatepla (sprejování) nebo se vymražuje. To je metoda mladší, dražší, ale ke kávě šetrnější. Nezapomeňte, že i instantní káva ztratí v načatém balení brzy vůni. I ta nejlepší značka bude po půl roce odpočinku v mírně vlhkém prostředí chutnat jako mleté žaludy...

Nejspíš tak chutnala i její nejstarší verze, připravená pro americké vojáky již na počátku 19. století. V Evropě se rozpustná káva rozvinula před 2. světovou válkou, zase ji potřebovalo především vojsko. Rozmach slavila v 60. a 70. letech, kdy už se vyráběla i vymražováním. Nemusím ani napovídat, která firma stála u jejího zrodu. Zlí jazykové tvrdí, že se instant vyrábí z té nejhorší kávy, ale že to nebude z té nejlepší, napoví selský rozum.

Zkuste si pro změnu kávu koupit v speciálním obchodě nebo kavárně, abyste na obale viděli i datum pražení.

Jak snadno uvařit dobrou domácí kávu – bez kapslí a elektrických mašinek?

I pro jednoduchou přípravu platí, že to správné aroma vydrží kávě po namletí jen čtvrt hodinky, bez mlýnku se tedy neobejdeme. Uchovávat mletou kávu déle než dva týdny se vůbec nedoporučuje, to ztrácí zcela vůni a už i žlukne. Pomůže uskladnit ji v ledničce.

Na samotné vaření kávy nemusíme mít žádné složité přístroje. Avšak český turek je považován jinde za zvyk spíše barbarský než obdivuhodný. Usazený "lógr" totiž kávě po pár minutách přidává nepříjemné chutě, jak se do ní louhuje přemíra tříslovin. Krom chutě to není nejlepší ani pro žaludek.

Ráda bych však doporučila pro domácí použití jiné dvě šikovné možnosti, french press a aeropress. Technologií se podobají. Do obou potřebujeme kávu mletou nahrubo a co nejčerstvější. Sama používám french press. Jedna odměrka na šálek stačí, já přidávám ještě půl odměrky na konvici k tomu.

Můj french press neměl stupnici na množství - po několika okometrických pokusech jsem si vzala hrnek oblíbené velikosti, vodu, permanentní fix a stupnici si domalovala. Tento jednoduchý úkon mi používání pressu velmi usnadnil!

Kávu můžeme připravit jednoduchým způsobem: odměřené množství zalijeme téměř vařící vodou, pomalu promícháme a zakryjeme pokličkou. Po 3-5 minutách stlačíme pomalu píst a naléváme dobrou kávu.

Vícefázový způsob pro fajnšmekry

Jste-li větší fajnšmekři, vyzkoušejte vícefázový způsob. Jistě to není žádná žhavá novinka, ale já si ho objevila teprve nedávno. Ač taková příprava kávy žádá trochu víc pozornosti, výsledek mě přesvědčil, snad zaujme i vás: vody dáte vařit více než dvojnásobek.

Nejprve press naplníte horkou vodou a vylijete ji. Pak do něj nasypete kávu, zalijete malým množstvím vody ne úplně horké, zamícháte a necháte přes minutu stát. Zbylou vodu přivedete téměř k varu a doplníte na požadované množství, znovu zamícháte, přiklopíte víčkem, ale nestlačujete, to až po dalších 3-4 minutách.

Vymyslet si můžete nejrůznější variace postupu. Takto připravená káva bude i efektním představením pro návštěvu, ale hlavně se její chuť lépe rozvine, protože louhování probíhá při různých teplotách. Pokud trochu kávy v pressu zbyde, je lépe ji přelít do jiné nádoby, po delším loužení se prakticky nedá pít.

Mléčnou pěnu spolehlivě zajistí malá „vrtulka“, jen musí být mléko dobře vychlazené. Vždycky jsem si myslela, že se našlehá ten tuk v něm obsažený, majíc před očima šlehačku. Ale jak mě poučil technolog, našlehá se bílkovina (ano, stejně jako sníh z bílků) a je zcela jedno, jak moc je mléko tučné! Fascinující.

Ať dobře připravená káva chutná i vám.


Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 1.8.2013 8:57 | karma článku: 9,00 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky