"Šunku jíš? A ta je odkud?"

26. 06. 2013 8:10:01
Přesně tak se reagovalo v naší rodině s řeznicko-uzenářskými prapředky, když někdo odmítal jídla z vnitřností, třeba jazyk, se slovy, že nejí, co už měl někdo jiný v hubě...

Nebojíte s e připravovat vnitřnosti? Předsudků vůči nim se najde řada, známe to - někomu jsou cítit, má na ně nepříjemné vzpomínky, když je jedl ve špatné úpravě. Ať si však zuří politické skandály, vedra i povodně, jíme a vaříme každý den, a tak je vítané každé zpestření.

sulc

Panují i obavy, že se vnitřnosti v létě rychle kazí. Jenže dnes většinou jen překládáme potraviny z jednoho chlazeného prostoru do druhého, ledničky jsou prakticky všude. To ještě před třiceti a více lety nebylo běžné, vždyť i řeznictví v létě nevábně zaváněla, a jestli na takové ještě narazíme dnes, vyhneme se mu obloukem... Pak ještě máme předsudky zdravotní - za svůj život jsem už prošla několika vlnami kladných i záporných názorů na prospěšnost vnitřností. Myslím, že nyní už zase nastala ta kladná vlna, jsou považovány za hodnotné, plné vitamínů, málo tučné, lehce stravitelné, a tedy zdravější, a navíc za pochoutku pro labužníky. Sortiment druhů masa není v běžných obchodech nijak ohromující, a tak vnitřnosti aspoň o něco nabídku rozšíří.

ledvinky

Jako se poněkud zvýšila kultura jejich prodeje, změnily se i způsoby přípravy. Rychlé úpravy třeba se zeleninou je předurčují právě pro toto období. Nemusí se zahušťovat, přidávat slanina ani smetana. Vnitřnosti musí být především čerstvé, pak ani takové ledvinky nijak extrémně nezapáchají. Nejdostupnější jsou vepřové. Je trochu práce s jejich očištěním, ale to se vyplatí. Stačí přidat koření a podlít vínem, solit až nakonec. Jednou mi daly zabrat, ale pak už jsem dávala lepší pozor, abych je koupila opravdu čerstvé (ne zaschlé na povrchu) a kuchala co nejdříve, to už šly vyprat snadno!

játra

Na správnou dobu přípravy jsou choulostivá zejména játra, jinak ztvrdnou a ztroupelnatí, to je právě ta chuť, co mají mnozí v paměti jako nelibou... Za nejlepší jsou považována krůtí. Skutečně jsem je nedávno na speciální žádost připravovala rovněž po delší době, a byla vynikající, rychlá, šťavnatá, co si víc přát, než to zopakovat. Játra se nemusí extra čistit a čerstvá chutnají lépe než mražená, to není žádný objev. Ale do paštiky ta mražená používám běžně, zajímavá jsou i kachní.

paštiky (2)-001

Dršťky v syrovém stavu si každý koupit netroufne, i mně stačí už předvařené a nakrájené. Nemusí být klasicky zadělávané, to je pokrm na léto dosti hutný. Rychlé jídlo se zeleninou v italském stylu z nich s rajčaty a bylinkami vykouzlíte snadno.

drštky

Když počítáme syrovou i uzenou verzi, jazyky se nabízejí hned ve čtyřech druzích. Ale hovězí syrový jazyk jsem už, pravda, dlouho neviděla. Uzený ano a s křenovou omáčkou chutná báječně. K uzeným druhům se hodí i jiné omáčky, třeba švestková, rozinková, okurková. K vařeným jazýčkům zase dobře ladí černá omáčka, polská, citrónová. Samozřejmě nesmím opomenout vařený jazyk s hořčicí, jablečným křenem či dalšími ovocnými studenými omáčkami. Za připomínku stojí jazyk marinovaný se sójovkou a kořením na pekingský způsob, pokrm nedávno módní, ale zajímavý, i když už není IN.

Krátce podusit stačí drůbeží srdíčka a žaludky, doplnit zase zeleninou, kořením. Drůbeží vnitřnosti jsou základem pro kaldoun, mírně zahuštěnou polévku s nudlemi a zeleninou.

kaldoun

Když jsme u polévek, připomínám výborný vývar z králičích vnitřností, zvlášť je-li k dispozici hlava. Jiné mozečky jsem taky prodávat neviděla, jen z dětství něco takového matně pamatuju. Ani další droby nebývají běžně k vidění, jejich výčet kvůli útlocitným povahám raději vynechám...

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 26.6.2013 8:10 | karma článku: 16.26 | přečteno: 1141x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma článku: 3.58 | Přečteno: 103 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1143

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...