Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Něco o chutích

Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.

Oba trendy si žijí vedle sebe. Jenže známe to o zvyku a košili, a chutě odrážejí stravovací zvyklosti, které se mění jen pomalu. Kojenec je ovlivněn už tím, co jí jeho matka - ač tento vliv není dosud prokázán a kvantifikován, nabízí přesto možnost sáhodlouhých spekulací.

Nejoblíbenější české chutě zůstávají po desítky let stejné navzdory všem lákavě podávaným možnostem, novým surovinám, exotickým výrobkům i inspiracím z cest osobních i zprostředkovaných, ba i navzdory reklamě, přicházející stále znovu a znovu s novinkami, jinými příchutěmi, se záplavou stále nových a obnovovaných receptů, kam se podíváš. Bloguji o jídle už pátým rokem a za tu dobu bych lehko mohla nabýt dojmu, jak se v jídle vkus obyvatelstva vylepšil, jak se lidé více zajímají, co dají do pusy, hledí na lepší kvalitu a pestrost stravy, znají novinky. O jídlo se zajímám, tak se mi zdá, že se mu věnuje v médiích pozornosti habaděj, a přece jen už lidi obecně vědí o zdravější a přirozenější stravě dost. Ale pak se vždy celkem snadno přesvědčím, že tomu tak není.

Stačí někde vyslechnout, jak si ženské povídají o večeřích, řeší, co pořád vařit, co zrovna výhodněji nakoupit, co kdo jí a nejí - to jsou, panečku, inspirace! Něco odposlechnu v MHD, něco v práci, u holiče, jindy zas potajmu sleduju, co mají ostatní ve vozíku...a dohromady bych si nejspíš mohla hlavu ukroutit!

Největší oblibu mají stále: smaženiny, uzeniny, kečup, eidam a taveňáky, mražená pizza, barevné nápoje. Teplá večeře znamená "něco rychlého na pánev", případně do trouby. Argumentem bývá, že je to rychlé nebo že to všem chutná...

Jdou chutě změnit? Určitě aspoň částečně jdou - někdy nové jídlo zachutná hned, jindy si zvykáme postupně, ale hlavně musíme být vůbec schopni nějaké chutě rozlišit. Kdo jí vše hodně slané, ostré, mastné, sladké, ochucené glutamáty, skutečné chutě surovin nerozlišuje a připadají mu fádní. Hodně v tom hraje roli i kouření.

Ale když začneme postupně ubírat ty nejsilnější chutě, po pár měsících budeme vnímat i jemnější valéry, rozlišíme dobrý a špatný čaj, sýr, ovoce - a přesolené nebo přeslazené nám naopak přijdou dříve oblíbené uzeniny nebo cukrovinky... A co třeba rozdíl mezi špenátem ve formě zelené kaše s jíškou, vylepšené maggi, a listovým špenátem s trochou česneku a smetany?

Když si uvědomím, jak se vnímání chutí změnilo a zjemnilo u mě, došlo k tomu hlavně díky blogování. Ani předtím jsem nebyla zrovna zanedbaná, z domova jsem byla zvyklá na dosti pestrou stravu a zkoušení novinek.

V kuchařských technikách jsem se pak začala víc vracet ke kořenům, k jednoduchým a osvědčeným postupům, které ctily chuť použitých surovin. Před třiceti lety jsem si ťukala na čelo, že někdo nevaří knedlíky ze sáčku a polévku z kostky, dnes dělám vývary i morkové knedlíčky, knedlíky několika druhů, majonézu, sulc, paštiku, chléb z kvásku, doma mleté maso... samozřejmě to nejde vždy a pořád, ale kdo si zvykne na bohatší chutě domácího čerstvého jídla, už po uzeninách a "smažáku" tesknit tolik nebude.

A možná s širším spektrem vnímaných chutí i snáze ocení pokrmy netradiční, exotické, dosud neznámé - anebo taky ne :) Osoba blízká před lety deklaroval, že jí všechno - a skutečnost? "Nevěděl jsem, že tohle taky nejím, to jsem neznal..." Přesto je i dost jídel, která mu zachutnala. Jeden mustr na tak osobní a subtilní věc, jako je vkus v chutích, zkrátka stačit nebude. Stejně tak není možné chutě kodifikovat, předepsat - přesto se velkovýrobci potravin pokoušejí přizpůsobit spotřebitelům v různých zemích, někdy to má i logiku.

Kultivovat chutě však postupně lze a kdo vaří, může k tomu u svých strávníků přispět zcela zásadně. Není to otázka peněz, ale důkladnější rozvahy - nadmíru ochucené polotovary jsou zpravidla mnohem dražší než samotné základní suroviny a musím zopakovat, že úspora času a práce je často jen iluzorní. Koho jídlo baví, dovede si ho náležitě do detailu vychutnat, ba jíst s vášní. Jeho citlivější chuťové pohárky mu zprostředkují mnohem větší požitek. U výjimečného pokrmu si umí tu pro něj nejlepší chuť vybavit i po letech do detailů. O to jsou IMHO konzumenti smažáku, kaťáku a pro ně nezbytných dávek glutamátů ochuzeni.

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 23.4.2013 10:10 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

10.6.2016 v 12:34 | Karma: 14,25 | Přečteno: 896x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!

Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.

19.5.2016 v 14:52 | Karma: 7,74 | Přečteno: 191x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Kváskový chléb a já

Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.

28.4.2016 v 11:28 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky

Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.

16.4.2016 v 11:47 | Karma: 10,28 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.

25.3.2016 v 9:59 | Karma: 14,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

19.6.2014 v 9:17 | Karma: 17,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky