Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ctíte v kuchyni sezónu?

Tak nějak se to dneska říká, když chcete dát najevo, že jste IN, co se životního stylu týče. V podstatě jde o starobylý princip, znamená držet se osvědčených cyklů střídání svátků a všedních dnů, jak se postupně vyvíjely nejspíš už někdy od neolitu.

Jistě, svátky, zábavy a hodování jsou populární v každé době, ale pokud je nestřídají také všední období, splyne nám vše do jednoho velkého pestrého zmatku a nakonec nevíme, čí jsme - jen si vzpomeňme na přesun všeho vánočního veselí už do celého podzimu a aventu. Na hluchá období ještě obchodníci vymýšlejí další nové a víceméně umělé oslavy, ostatně dříve to vymýšleli zas jiní páni. Místo období klidu pracujeme pořád a často i o víkendech.

Když se ale podíváme na koloběh liturgického roku, navazujícího na ty mnohem starší zvyklosti,  zcela logické návaznosti tam najdeme. Přes léto se pracovalo, pak hodovalo, postilo, znovu v zimě hodovalo, zas postilo, hodovalo a znova pracovalo. Rytmus určovala příroda - v zimě se plít nemohlo, nebylo co, a hotovo. Teď pořád něco stíháme, rychleji a rychleji, ale nikdy čas nedoženeme a vždycky se může říct, že něco mělo být už včera a tohle raději dnes než zítra.

A tak se mi zdá postní období šikovné i dnes. Začít s dietami hned v lednu? Nesmysl, to je na řadě masopust. Zato nyní, v předjaří, je nejspíš nejvhodnější doba pro zdravou stravu, bez těžkého masa (uzenin), smažených pokrmů, tuků. Církevní půst je určen jen dospělým od 16 do 60 let a ještě se někde drží jen ve všední dny.

To už by jako určité omezení, které je hlavním smyslem půstu, mohlo být obecněji průchodné, i když každé omezování je pramálo přitažlivé a jako marketinkový nástroj samozřejmě těžko použitelné. Představa, jak reklama nutí konzumenty méně konzumovat, je docela zábavná...

Že je přesto dodržování půstu v mnoha zemích živé, mě přesvědčil jídelní lístek v pražském Café Louvre, hojně navštěvovaném turisty. Nabízel tato speciální postní jídla:

Dříve se jedlo na venkově hodně brambor, zelí, luštěnin i ryb. Vařily se postní polévky, o nichž nechyběl oddíl v žádné kuchařce. To byly polévky z vody místo z vývaru, zato dochucené máslem, často zahuštěné žloutky a smetanou. Podle sezóny se zařazovaly do jídelníčku i jarní bylinky včetně kopru. Jedly se i pokrmy z raků, hub a vajec. V měšťanských domácnostech rozhodně nevypadal postní jídelníček jako nějaká extra zdravá výživa dle dnešních měřítek, ale určité omezení tam bylo.

Nabízím proto v současném období zkusit zařadit více "postních" jídel. Co jsem vařila já? Dýňovou polévku, orestovanu zeleninu - pórek, cuketu a rajčata s rýží, opečenou kukuřici, kyselo z kvásku, nudle s konzervovaným tuňákem neb se žampiony, šišky s mákem, špenátový koláč...

Velikonoční menu si zatím můžeme dobře promyslet a hlavně se včas rozhodnout, kdy co upéci. Štola s vínem potřebuje na proležení plné dva týdny, tak na ni bude čas již kolem 15. března, štole tvarohové stačí proležení asi týdenní. Perníčky mají být měkké, provlhlé, ne tvrdé - krom toho potřebuje těsto odležet, to má nejvyšší čas hned teď. Když perníčky spojíme povidlovodrobečkovou nádivkou, bude jim stačit na odležení týden. Někde se pečou i další druhy pečiva, stejného jako na Vánoce, jinde jen kynuté jidáše nebo mazance a věnce.

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 11.3.2013 8:56 | karma článku: 8,70 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky