Masopustní období
Když se nějaká ženská z rodiny chystala někam, na čem záleželo, začaly úplné manévry: to bylo nějakého zkoušení, shánění, náruče dobře míněných rad, výměny názorů, zkrátka neopakovatelné chvíle. V takových úplně archetypálních momentech se všechny ženy rodu semkly k společné akci – dvě tety, babička, matka, my dvě ségry. Dosud jsem byla pověřována různými pomocnými pracemi – podej, dones, přidrž…a pak jsem se konečně i já vypravovala: „Tak co, dobrý?“ „No já nevím, ještě by to něco chtělo, co myslíš…“ Babička se vmísila: „Bílej límec, ten to zvedne!“ „Prosím tě, ty bys ke všemu dávala bílej límec, to je tak staromódní,“ kontrovala jedna teta. „Jo, bude to hlava na talíři, sama to říkáš,“ přidala se matka. „A co nějaký korále, nemáte něco v týhle barvě?“ A už se každá rozběhla hledat do svých pokladů… přinesly rozmanitou bižuterii a zkoušelo se, nakonec byly korále třeba zas zavrženy a doporučena šálka nebo brož. „Nedáš si k tomu pásek?“ „Víc se namaluj!“ „Ale ne, to by vypadala moc lacině, pamatuješ, jak sis zkoušela tu oranžovou rtěnku?“ „To bylo fakt příšerný, jak od kolotoče!“ „Ještě se musí najíst…“ „Ale ne moc, ať jí není při tom poskakování špatně.“ „A co ty vlasy, nepřeláknem je trochu?“ nabídla se další teta, že půjčí svůj lak. V tomto duchu to vypravování mohlo pokračovat snad hodinu. Nakonec nezbytná kontrola: „Máš všechno? Klíče? Peníze? Kapesník? Tak se dobře bav!“ a následovaly třikrát tři křížky od babičky na čelo, oči, na rty.
I jednu historku spojenou s jídlem si vybavuju, týká se smažených syrečků: zrovna jsem si je teď kupovala, tak jsem si ji připomněla. Jedna matka z okruhu známých vypravovala:
„To si představte. Muž se nabídl, že nám udělá večeři, než se vypravíme s dcerou do tanečních! No nevšímaly jsme si ho, chystáme se, oblíkáme, malujeme, až se nám zdálo, že tam něco zavání. Zamořil celý byt a my šly do těch tanečních bez večeře! Bylo to hrozné, už mi s těmi syrečky domů nesmí!“ A všechny ženské se mohly smíchy potrhat, co to jen ty mužské může napadnout, syrečky do tanečních!
Syrečkový koláč jsem tu ale už ukazovala. Znáte bramborové koblihy plněné trochou uzeného? Typicky zimní, vydatné a zcela nedietní jídlo. Chutnají neopakovatelně.
Přidávám odkaz a obrázky několika masopustních jídel, která můžeme v souladu se sezónou ještě dva týdny konzumovat, než začne období postní. Vepřová pečínka se švestkami, špikovaná hovězí pečeně, lehčí kuřecí roláda nebo krůtí rolka s kapary - každý si snad vybere.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Jaroslava Kadlasová
Středověk v kuchyni podle Vilemíny
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?
Jaroslava Kadlasová
Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!
Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.
Jaroslava Kadlasová
Kváskový chléb a já
Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.
Jaroslava Kadlasová
Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky
Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.
Jaroslava Kadlasová
Kdo úšelo jí, unikne zbloudění
Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.
Jaroslava Kadlasová
Trocha pečení k vyhnání Zimy
Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.
Jaroslava Kadlasová
Postní období a odlehčování v kuchyni
Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.
Jaroslava Kadlasová
16. květen, to je Restaurant Day
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!
Jaroslava Kadlasová
Končí nám advent
A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.
Jaroslava Kadlasová
Překvapivě chutné moučníky z brambor
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.
Jaroslava Kadlasová
Zmrzliny ze zeleniny
Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.
Jaroslava Kadlasová
Trik na zeleninu? Moučníky!
Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.
Jaroslava Kadlasová
Zavařujete?
Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.
Jaroslava Kadlasová
O noci svatojánské i o slunovratu
Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.
Jaroslava Kadlasová
Dá se vařit podle historických kuchařek?
Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x