Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život je nezdravý

Nevystihuje právě tenhle slogan i váš pocit ze všech možných informací o jídle, potravinách, jejich rizicích a přednostech? Zaručených a těch nejvhodnějších a nejzdravějších dietních doporučení, co jíst a co ne, už bylo sepsáno na kilometry. Čím déle jsem na světě, tím více mi z toho vychází to nejjednodušší pravidlo: nejlepší je jíst všechno.

Dostatečně pestrá a rozmanitá strava zajistí, že se člověk snáze vyhne omylům vlastním i všeobecně rozšířeným, neb si dnes už nemůžete být prostě jisti, že nějaká potravina je zdravá a jiná škodí. Každý člověk ve středním věku musel zažít takových kampaní se zcela opačným znamínkem několik. Jako příklad snad jen kojenecká výživa, vajíčka, sója, čokoláda. Nedávno jsem si se zájmem přečetla o všeobecné prospěšnosti kávy či znovu o nezbytnosti pití určitého množství červeného vína denně.

Ještě lepší bude, když si většinu jídel připravíte doma co možná ze základních surovin, čímž podstatně snížíte podíl přidaných látek všeho druhu. Ale o tom jsem už něco psala dříve zde, zde, zde, zde

Pestrost zaručí i to, že strava bude vyvážená co do obsahu živin. Každé stravovací "náboženství", tedy zákaz nějakých potravin, má svá úskalí. Zato pestrost stačí na pokrytí všech látek, které člověk potřebuje. Je prakticky zbytečné to dohánět nějakými výživovými doplňky, jejichž prodej je nejprospěšnější jejich výrobcům (a distributorům), nikoli snaživým polykačům tabletek...

Krom některých z nás, co máme vaření jako koníčka a zábavu, nemá ani smysl se jídlem nadmíru zaobírat, bádat o jeho účincích kladných i záporných - kroutím hlavou nad mladšími matkami, které řeší tu jedno či druhé, co je škodlivější, která nová éčka jsou na indexu a lamentují nad babičkami, podstrkujícími dětem sladkosti z továrny, aby jim pak dovolily jíst, co samy chtějí.

Vše se svádí na školní jídelny před pomalu 30 lety, ale ty mohly ovlivit už jen generace dnešních čtyřicátníků a starší, čili takové ty neurčité generace babiček...paradox, že? Je to takový folklór (nebo vlastnost naší psýchy), tvrdit, že dříve bylo všechno lepší - ale to už tak v době mládí a zdraví bývá...se vzpomínkami to tak chodí.

Leč zpět k tématu: u nás doma se i tehdy vařilo, i když třeba ve všední den byly teplé večeře málokdy. O víkendu, prázdninách a svátcích jsem měla dost příležitostí okouknout, jak to má fungovat. Z důvodů vynucené šetrnosti i menší nabídky se taky s jídlem muselo lépe hospodařit - čísla, že se nejméně polovina nakoupeného jídla vyhodí, jsou mi nepochopitelná. Tedy vysvětluje to, proč jsme nehladověli, když byla na celém sídlišti jedna malá "sámoška", a nyní pomalu nestačí dva či tři velké hypáče. Ta čísla se týkala Česka, ne světového průměru, kde se blíží třem čtvrtinám - jistě, občas se něco vyhodit musí, vše asi uhlídat nejde, ale přece devizou dobré hospodyně vždy bylo i dobré hospodaření, umět si provoz trochu naplánovat, odhadnout, jak dlouho nakoupené vydrží, kdy ho stihnu zpracovat, kdy sníst... nesváděla bych vše na účinný marketing a podbízivou reklamu, podstrkávající nám velká výhodná balení.

V souvislosti s  nedávnými svátky mě totiž taky míchá, jak se "hospodaří" s vánočním cukrovím, a do toho nás snad reklama úplně nenutí: nejprve se s vynaložením mnoha sil napeče kvantum nepříliš dobrého cukroví  s použitím nepříliš dobrých receptů, podobajících se navzájem jak pověstná vejce. Těch v nich ale taky moc není...  Recepty vznikly nejspíš v dobách nouze - čím víc mouky a cukru, tím líp. Pak zas kdekdo cukroví nabízí dál s tím, že to doma nikdo nechce, ze slušnosti si někdo vezme kousek a dost. Zbytek putuje tajně do koše... Výjimek není moc.

A to je i ta poslední podmínka, na kterou by se nemělo zapomínat: zdravý rozum, vlastní úsudek. Nestačí mít k ruce přehršel informací. Musí se vybrat ty důležitější, ověřit jejich věrohodnost, posoudit vzájemné vztahy a použít ty nejvhodnější... dojdete-li k výsledku, že život je nezdravý, evidentně někde nastala chyba.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 17.1.2013 7:38 | karma článku: 18,10 | přečteno: 2297x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky