Zelí - a to je celý

5. 01. 2013 8:26:34
Na tradičních surovinách mě baví, jak mnohostranně se dají využít - zelí je jednou z nich. Už jen to, že existuje nejméně ve třech podobách: čerstvé, kysané i sterilované. Někdy se dají zaměnit, jindy nikoli. V kolika podobách zelí znáte?

Jen samotné dušené zelí se dělá na mnoho způsobů, přidává se do něj jablko, víno, pivo, ovšem cibule, zahušťuje se anebo ne, kombinuje se čerstvé s kysaným. Lze připravit z každého zelí, a to nesmíme zapomenout na červené. Tuhle naši klasiku nepočítám, ta je jasná, můžeme přejít k dalším chodům.

Zelňačku, tedy zelnou polívčičku, měl přece Brouček (ten od Karafiáta) ze všech polívčiček nejraději... Jistě v mnoha rodinách na konci roku nechyběla a zaručeně nejlepších receptů na ni bude spousta. I do boršče se dává zelí, ten je zas v jiných pohádkách :)

Zajímavý je i zelný salát: znám ho z čerstvého mladého zelí, i spařovaného, i kombinovaného s další zeleninou, nebo naopak z kysaného v zimní podobě: zjemňuje se jablkem a mrkví, nesmí chybět cibule, kmín, trochu oleje, sůl. Někdy jsme nakládali křenové zelí. Ještě se dává zelí do čalamád a paprik, případně do zavináčů...

Zkoušeli jste někdy kysat zelí doma, jen ve sklenicích? Stojí minimálně za pokus, který ani nedá moc práce. K uložení hotového zelí však je třeba poněkud chladnější prostor než poskytuje panelák.

Kombinace zelí s nejrůznějšími přílohami ani nemá smysl vyjmenovávat, a to včetně halušek a těstovin. Vskutku jsem už viděla i kyselé zelí s nudlemi! U nás v rodině však se dělaly fleky s praženým zelím - čerstvým, opečeným pomalu na sádle s paprikou a pepřem. Méně rozšířená je i lepenice, zelí smíchané s rozšťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.

Snad bych měla z hlavních pokrmů vyzdvihnout geniální maso pečené na zelí, nejproslulejší jako kuře a la kachna či kuřohus. Stejně se dá péci třeba i bůček. Výborný recept i pro líné kuchaře, peče se skoro samo.

kuřohus

Zelí v omáčce? Ano, to je segedín, který kombinuje kysané zelí s paprikou a smetanou. Je to jeden z mála receptů, který považuju za chutný i ve vegetariánské podobě s tofu nebo sójovým masem.

Zajímavost: Segedínský guláš není typické jídlo města Szegedu, ale
jak jsem vyčetla na netu, byl to v 19. století budapešťský soudce Székeley, který dal název guláši, jemuž my říkáme segedín. Nechal si ho totiž udělat ze zbytků zelí a guláše, když už v jeho hospůdce nic jiného neměli. Název měnil podobu od Szekeley, anglicky Szeged gulash, německy Szegediner Gulash a Gulasch a la Szekeley ve francouzštině.

Podobné suroviny najdeme i v Kološvárském zelí, připravovaném s rýží.

kološvár

Komu rýže se zelím nesedí, může zelí zapékat s bramborovou kaší dle Kejřové. Je to velmi, velmi úsporné.

pečené zelí

Pamatuju z nějaké jídelny záhorácké závitky, ale vlastně jsem to nikdy nevařila! Tak dobré to zas nebylo. Přidáte svůj tip? Zkoušela jsem i roládu ze zelných listů.

zelný závin

Nikoli zelné závitky- golubce, které jsou doma na Slovensku, Ukrajině, v Polsku i v Rusku v mnoha verzích.

Lepší se mi zdá závin z listového nebo bramborového těsta plněný zelím (a uzeným, šunkou), na přípravu snadné jídlo - vždy s ním uspějete doma i všude, kam ho přinesete. Spojuje v sobě tradiční a oblíbené české chutě.

zelný závin

Ještě znám zelníky jako slané pečivo i jako zelné bramboráky.

A jednu extra specialitu nakonec, a to smažené zelí plněné sýrovými hranolky. Když jsem začínala s vařením, odchytila jsem tento podivně znějící recept v televizní Vlaštovce, tak kolem poloviny 60. let, už tak dávno... Dlouho mi ho nechtěli doma dovolit, pak jsem ho přece vyzkoušela, ale jen jednou, a ještě jednou nedávno - do spařených listů zelí se umotaly hranolky sýra a opékaly se na sádle, pěkně dohněda. Když sýr moc netekl a nepřipálil se, nebylo to špatné, chuť opečeného zelí působila neotřele, ba zajímavě.

Jen nasladko žádný zelný recept neznám...a ani po něm moc netoužím, to mi k sobě opravdu nejde. Možná existuje zmrzlina, o té knedlo-vepřo-zelo jsem už někdy něco zaslechla, že by přece existovala?

Chcete-li, přidejte svůj tip na zelí - vždyť co bychom bez něj byli? Krom toho je zdraví mimořádně prospěšné a měli bychom ho konzumovat častěji. Působí dokonce i proti depresím, zkrátka na zimu úplný zázrak!

Autor: Jaroslava Kadlasová | sobota 5.1.2013 8:26 | karma článku: 16.63 | přečteno: 1711x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma článku: 3.58 | Přečteno: 103 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 240 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1143

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...