Nechcete éčka? Tak vařte z masa.

26. 02. 2013 8:45:11
Nebudu spekulovat o tom, kde maso nakupovat, to by bylo na samostatnou "studii" - ne že bych občas nezašla k řezníkovi, ale většinou přinesu něco ze super-hyper. Jaké nástrahy v podobě nadbytečně přidávaných látek na nás číhají při domácím vaření z masa?

I u dobrých řezníků totiž bývá celý obchod poněkud cítit, vyložené kusy osychají - už jsem takto zavrhla nejméně dva ze tří. U jednoho bylo dokonce maso, už oschlé,přetočené naruby - s touto starou fintou jsem taky už nepočítala! Nu - víckrát mě tam neviděli. Na odér venkovských řeznictví si z dětství ještě pamatuju, vyhýbali jsme se jim zdaleka. Je to věc přirozená, ale dnes už těžko přijatelná. Standard hygieny máme nastavený úplně jinde než před 30, 50, 80 lety. hovězí

Hrozny muších vajíček již po příchodu domů v teplém dni z masa odstraňovat nemusíme - naposledy jsem je zažila na mase, koupeném na objednávku pro jeden tábor na slavnostní oběd tak v roce 1974. Než v parném dni maso během více než hodiny doputovalo na kárce z obchodu do tábora, masařky ho využily. Po nezbytné koupeli v slabém hypermanganovém roztoku (vyhodit ho byla škoda) jsme si na řízkách náramně pochutnali.

Ale dnes bychom se měli umět vyhnout zas jiným nebezpečím. K nim patří veškeré ochucování "z továrny", jehož smyslem je přidání minimálně nadbytečné soli a často i vody za účelem zvýšení objemu, třeba i už nechvalně známé "křehčení" a všelijak naložené kousky masa v různých úpravách.

Ústřední myšlenkou mojí kuchyňské strategie je používat dostupné suroviny, které nejsou zbytečně zatíženy látkami, výhodnými spíš pro výrobce než pro konzumenta. Každý už ať si uváží, co pro něj je a není schůdné připravovat doma a jaké to má či nemá benefity. Při vaření ze základních surovin se zcela přirozeně spoustě éček vyhneme, navíc i obsah soli, tuku, cukru, vody si doladíme dle svých představ.

Leč ostražitosti není nikdy dost: nedávno jsem se sama nachytala na mleté maso. Jmenovalo se Výrobek z mletého masa a vypadalo celkem normálně. Avšak když jsem doma otočila náhodou tácek spodní stranou nahoru, viděla jsem jakousi nálepku s textem. Že by recept? Ouha, etiketa se složením výrobku. U mletého masa, - co by tam tak mohlo být, že? No právě: nejen maso, ale i voda, a zejména pšeničná vláknina, podíl neuveden. A glukózový sirup? V mase? Tak to mě dostalo! Nejspíš budu muset už i na nejběžnější vaření mlít maso doma, ostatně ani tahle habaďůra nepřišla levněji než kus bůčku... Nelibuji si v roli klamaného spotřebitele - kdo by si v ní taky liboval.

mleté

Kupme raději maso v co nejpřirozenější podobě a o zbytek se postarejme sami. Kvůli chuti, zdraví i ceně. Lépe chutná maso chlazené než mražené. Více vydrží to, které je balené v ochranné atmosféře (neškodný dusík, který vytěká) nebo vakuované.

Když už máme kus masa na lince, můžeme ještě pořád udělat několik faulů, které nám původně dobrou surovinu znehodnotí: smažení v přepáleném tuku, ochucení namíchanými kořenícími směsmi a dochucovadly, hotovými omáčkami, marinádami nebo příliš velkým množstvím soli. Dejte si někdy práci s přečtením složení kořenících směsí - řekla bych, že je pak velmi rychle vrátíte do regálu, ať obal svádí sebevíc! Doporučuji i Šmakulády z Pekla na talíři.

Abych nebyla za paní přechytralou - mám dojem, že jsem se k tomu dopracovala nějak postupně, protože mi umělé přísady přestaly chuťově vyhovovat. Když jsem se v souvislosti s blogováním víc ponořila do vaření i teoreticky, začala jsem si i víc vybírat. Používám nejčastěji jednodruhová koření, některá si drtím doma a taky je neuchovávám příliš dlouho. Na přípravu masa mám vypracovaný jednoduchý, vcelku univerzální postup.králík

Nejčastěji začínám pepřit a lehce solit, pak na směsi oleje s máslem nebo sádlem maso lehce opeču, slaninu dávám jen ve speciálních případech. Přidám k masu cibuli, stroužek česneku taky zvýrazní chuť. Je-li zeleniny více, vyndám maso a opeču zeleninu zvlášť, aby se z ní odpařila voda. Ulehčení si někdy dopřeju v mražené nakrájené zelenině, zvlášť ta kořenová mi dělá dobrou službu, když šetřím čas. Podlévám často vínem nebo pivem, vodou a občas i vývarem. Většinou šťávy nezahušťuji, stačí použitá zelenina s cibulí, také můžu zahustit trochu až nakonec - instantní jíška obsahuje jen mouku a rostlinný tuk, na běžné omáčky ji s výhodou používám. Baví mě i omáčky zahuštěné perníkem, mám v repertoáru asi tři. V nabídce sterilované zeleniny včetně sekaných rajčat se dá vybrat přijatelnější, kvalitnější varianta. Totéž platí třeba u hořčice, která jednoduchým způsobem vytvoří omáčku, vždy úspěšnou.

"Strčit maso do hrnce je nejjednodušší vaření", říká s oblibou moje matka. Pak už jen dostatečně dlouho a raději pomalu dusíte či pečete. Zato může být připraveno víc porcí do zásoby, uchováno v lednici vydrží minimálně 5-6 dnů a zmrazené i několik měsíců. Baví mě, kolik variant se dá vymyslet, čím vším lze maso dochutit - od zeleniny po ovoce.

maso

K pečení masa narychlo včetně mletého používám litinovou pánvičku, která může být jen lehce pomaštěná. Udělá lepší kůrku než nepřilnavé povrchy. Smažení ve vrstvě tuku provozuju tak dvakrát ročně, podobně jako grilování. Bohužel u těchto úprav se nedá vymyslet nic zásadně zdravějšího, než že je budeme volit jen občas. Podstata problému je v zahřátí tuku nad 100 stupňů a s tím nic nenadělá žádná obezlička.

Vzhledem k sezóně je čas na lehčí jídla, hodí se drůbež, králík, droby, úpravy dušením.

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 26.2.2013 8:45 | karma článku: 14.06 | přečteno: 886x

Další články blogera

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma článku: 3.58 | Přečteno: 103 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 589 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2063 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1143

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...